Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním stole mazanec. No jo, jenže jak na to – bez lepku a bez másla? Otevřela jsem kuchařku mistra cechu kuchařského Romana Vaňka a tam stálo: hladká mouka, polohrubá mouka, mléko, cukr, máslo…
No nic, jde se experimentovat! Docela obdivuji manžela a dcerky, že se jim ty moje mazancové pokusy ještě nepřejedly. Každopádně díky mé vytrvalosti a jejich mlsným jazýčkům vám mohu dnes představit recept na mazanec pro letošní velikonoční nedělní ráno.
Pár tipů k postupu
Tento recept můžete mít celý nejen bez lepku a bez mléka, ale též bez vajec (tedy vegan friendly). Z pokusů „s“ i „bez“ vajec vyšel chutněji mazanec s jablečným pyré. Ta dnešní, vítězná varianta, je vajíčkem pomašlovaná – dělá hezký lesklý povrch a zabraňuje vysušení mandlí. Pokud vejce vynecháte úplně, potřete na závěr povrch mazance směsí oleje a tuzemáku 2x tak důkladně.
Mazanec nechávám kynout v plastové misce a peču ve skleněné zapékací misce přibližně stejném průměru 20 – 21,5 cm. (Jak na to, aby mi těsto drželo tvar, jsem zatím nepřišla. Až se tak stane, najdete tady na blogu recept. Slibuji.)
Zapékací misku i s víkem v troubě předehřívám minimálně 15 minut. Ani to ale nikdy nezabránilo těsto v přilepení se ke dnu. Proto s dalším pokusem vyzkouším inovaci, kterou jsem zařadila do postupu: na pečičí papír obkleslím plastovou misku a vystřihnuté kolečko před vyklápěním těsta položím na jeho povrch, aby se dostalo mezi těsto a misku a příští mazanec již zůstal po vyklopení v jednom kuse.
Mazanec bez lepku i bez mléka
Na 1 mazanec budete potřebovat:
- 1,5 dcl vody
- 1,5 lžíce psyllia
- 30 g droždí
- 1,5 lžičky třtinového cukru
- špetku soli
- 90 g pohankové mouky
- 90 g kukuřičného nemodifikovaného škrobu
- 60 g rýžové mouky
- 60 g cizrnové mouky
- 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
- 90 g třtinového cukru
- 100 g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, rozinky…)
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 3 lžíce tuzemáku
- 1 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
- 100 g neochuceného rostlinného jogurtu
- 125 g jablečného pyré
- 3 lžíce olivového extra panenského oleje
- mandlovou mouku a olivový olej na potření těsta a vysypání misky
- 1 vejce
- 12 mandlí
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžíce tuzemáku
Postup:
- Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat.
- Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem na kašičku. Počkejte, až začne bublinkovat.
- Mezitím si do velké zadělávací mísy odvažte a dobře promíchejte všechny suché suroviny (od soli po cukr).
- (nakrájené) Sušené ovoce s kandovanou pomerančovou kůrou a nastrouhanou citrónovou kůrou zalijte v misce tuzemákem.
- Jablko rozmixujte dohladka na pyré.
- Do mísy s moučnou směsí přidejte droždí, psyllium, pyré i jogurt a vypracujte tužší těsto. Zapracujte do těsta ovoce. Nakonec přidejte olej.
- Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto 30 minut zrát.
- Troubu předehřejte na 240 °C a nechte v ní nahřívat zapékací misku i s víkem.
- Misku, ve které bude těsto následně kynout, nejprve obkreslete na pečicí papír a vzniklý kroužek vystřihnětě. Pak ji vymažte olivovým olejem a vysypejte mandlovou moukou.
- Po první půl hodině by těsto mělo být vláčnější. Ještě jednou ho vařečkou v míste jemně prohněťte a přesuňte do vysypané misky. Potřete těsto shora lžící olivového oleje, misku zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
- Spařte a oloupejte mandle, rozšlehejte vajíčko. (Pokud jste na vejce alergičtí či chcete vegan verzi, vejce vynechte.)
- Na nakynuté těsto položte vystřižený kroužek pečicího papíru a vyklopte je opatrně do nahřáté misky, rychle pomašlujte vajíčkem, poklaďte mandlemi do tvaru kříže, znovu pomašlujte a přiklopte víkem. (Pro vegan verzi vejce vynechte.) Vložte do trouby a stáhněte teplotu na 210 °C.
- Pečte nejprve 30 minut na 210 °C přiklopené. Pak sundejte víko, mazanec znovu pomašlujte a nechte dopéct na 200 °C bez zapnutého horkovzduchu dalších 20 minut.
- V kastrůlku zlehka rozpusťte kokosový olej a promíchejte s tuzemákem.
- Hotový, ještě horký mazanec potřete směsí kokosového oleje a tuzemáku a nechte vychladnout na mřížce.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂