V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bezlepkový velikonoční mazanec

Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním stole mazanec. No jo, jenže jak na to – bez lepku a bez másla? Otevřela jsem kuchařku mistra cechu kuchařského Romana Vaňka a tam stálo: hladká mouka, polohrubá mouka, mléko, cukr, máslo…

No nic, jde se experimentovat! Docela obdivuji manžela a dcerky, že se jim ty moje mazancové pokusy ještě nepřejedly. Každopádně díky mé vytrvalosti a jejich mlsným jazýčkům vám mohu dnes představit recept na mazanec pro letošní velikonoční nedělní ráno.

Pár tipů k postupu

Tento recept můžete mít celý nejen bez lepku a bez mléka, ale též bez vajec (tedy vegan friendly). Z pokusů „s“ i „bez“ vajec vyšel chutněji mazanec s jablečným pyré. Ta dnešní, vítězná varianta, je vajíčkem pomašlovaná – dělá hezký lesklý povrch a zabraňuje vysušení mandlí. Pokud vejce vynecháte úplně, potřete na závěr povrch mazance směsí oleje a tuzemáku 2x tak důkladně.

Mazanec nechávám kynout v plastové misce a peču ve skleněné zapékací misce přibližně stejném průměru 20 – 21,5 cm. (Jak na to, aby mi těsto drželo tvar, jsem zatím nepřišla. Až se tak stane, najdete tady na blogu recept. Slibuji.)

Zapékací misku i s víkem v troubě předehřívám minimálně 15 minut. Ani to ale nikdy nezabránilo těsto v přilepení se ke dnu. Proto s dalším pokusem vyzkouším inovaci, kterou jsem zařadila do postupu: na pečičí papír obkleslím plastovou misku a vystřihnuté kolečko před vyklápěním těsta položím na jeho povrch, aby se dostalo mezi těsto a misku a příští mazanec již zůstal po vyklopení v jednom kuse.

 

Mazanec bez lepku i bez mléka

Na 1 mazanec budete potřebovat:

  • 1,5 dcl vody
  • 1,5 lžíce psyllia

  • 30 g droždí
  • 1,5 lžičky třtinového cukru

  • špetku soli
  • 90 g pohankové mouky
  • 90 g kukuřičného nemodifikovaného škrobu
  • 60 g rýžové mouky
  • 60 g cizrnové mouky
  • 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, rozinky…)
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
  • 100 g neochuceného rostlinného jogurtu
  • 125 g jablečného pyré
  • 3 lžíce olivového extra panenského oleje

  • mandlovou mouku a olivový olej na potření těsta a vysypání misky

  • 1 vejce
  • 12 mandlí

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíce tuzemáku

Postup:

  1.  Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat.
  2. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem na kašičku. Počkejte, až začne bublinkovat.
  3.  Mezitím si do velké zadělávací mísy odvažte a dobře promíchejte všechny suché suroviny (od soli po cukr).
  4. (nakrájené) Sušené ovoce s kandovanou pomerančovou kůrou a nastrouhanou citrónovou kůrou zalijte v misce tuzemákem. 
  5. Jablko rozmixujte dohladka na pyré.
  6. Do mísy s moučnou směsí přidejte droždí, psyllium, pyré i jogurt a vypracujte tužší těsto. Zapracujte do těsta ovoce. Nakonec přidejte olej. 
  7. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto 30 minut zrát.
  8. Troubu předehřejte na 240 °C a nechte v ní nahřívat zapékací misku i s víkem.
  9. Misku, ve které bude těsto následně kynout, nejprve obkreslete na pečicí papír a vzniklý kroužek vystřihnětě. Pak ji vymažte olivovým olejem a vysypejte mandlovou moukou.
  10. Po první půl hodině by těsto mělo být vláčnější. Ještě jednou ho vařečkou v míste jemně prohněťte a přesuňte do vysypané misky. Potřete těsto shora lžící olivového oleje, misku zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  11. Spařte a oloupejte mandle, rozšlehejte vajíčko. (Pokud jste na vejce alergičtí či chcete vegan verzi, vejce vynechte.)
  12. Na nakynuté těsto položte vystřižený kroužek pečicího papíru a vyklopte je opatrně do nahřáté misky, rychle pomašlujte vajíčkem, poklaďte mandlemi do tvaru kříže, znovu pomašlujte a přiklopte víkem. (Pro vegan verzi vejce vynechte.) Vložte do trouby a stáhněte teplotu na 210 °C.
  13. Pečte nejprve 30 minut na 210 °C přiklopené. Pak sundejte víko, mazanec znovu pomašlujte a nechte dopéct na 200 °C bez zapnutého horkovzduchu dalších 20 minut.
  14. V kastrůlku zlehka rozpusťte kokosový olej a promíchejte s tuzemákem.
  15. Hotový, ještě horký mazanec potřete směsí kokosového oleje a tuzemáku a nechte vychladnout na mřížce.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

bezlepkový vegan mazanec v kuchyni bez cz velikonoce

Bezlepkový velikonoční mazanec

Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním stole mazanec. No jo, jenže jak na to – bez lepku a bez másla? Otevřela jsem kuchařku mistra cechu kuchařského Romana Vaňka a tam stálo: hladká mouka, polohrubá mouka, mléko, cukr, máslo…

No nic, jde se experimentovat! Docela obdivuji manžela a dcerky, že se jim ty moje mazancové pokusy ještě nepřejedly. Každopádně díky mé vytrvalosti a jejich mlsným jazýčkům vám mohu dnes představit recept na mazanec pro letošní velikonoční nedělní ráno.

Pár tipů k postupu

Tento recept můžete mít celý nejen bez lepku a bez mléka, ale též bez vajec (tedy vegan friendly). Z pokusů „s“ i „bez“ vajec vyšel chutněji mazanec s jablečným pyré. Ta dnešní, vítězná varianta, je vajíčkem pomašlovaná – dělá hezký lesklý povrch a zabraňuje vysušení mandlí. Pokud vejce vynecháte úplně, potřete na závěr povrch mazance směsí oleje a tuzemáku 2x tak důkladně.

Mazanec nechávám kynout v plastové misce a peču ve skleněné zapékací misce přibližně stejném průměru 20 – 21,5 cm. (Jak na to, aby mi těsto drželo tvar, jsem zatím nepřišla. Až se tak stane, najdete tady na blogu recept. Slibuji.)

Zapékací misku i s víkem v troubě předehřívám minimálně 15 minut. Ani to ale nikdy nezabránilo těsto v přilepení se ke dnu. Proto s dalším pokusem vyzkouším inovaci, kterou jsem zařadila do postupu: na pečičí papír obkleslím plastovou misku a vystřihnuté kolečko před vyklápěním těsta položím na jeho povrch, aby se dostalo mezi těsto a misku a příští mazanec již zůstal po vyklopení v jednom kuse.

 

Mazanec bez lepku i bez mléka

Na 1 mazanec budete potřebovat:

  • 1,5 dcl vody
  • 1,5 lžíce psyllia

  • 30 g droždí
  • 1,5 lžičky třtinového cukru

  • špetku soli
  • 90 g pohankové mouky
  • 90 g kukuřičného nemodifikovaného škrobu
  • 60 g rýžové mouky
  • 60 g cizrnové mouky
  • 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, rozinky…)
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
  • 100 g neochuceného rostlinného jogurtu
  • 125 g jablečného pyré
  • 3 lžíce olivového extra panenského oleje

  • mandlovou mouku a olivový olej na potření těsta a vysypání misky

  • 1 vejce
  • 12 mandlí

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíce tuzemáku

Postup:

  1.  Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat.
  2. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem na kašičku. Počkejte, až začne bublinkovat.
  3.  Mezitím si do velké zadělávací mísy odvažte a dobře promíchejte všechny suché suroviny (od soli po cukr).
  4. (nakrájené) Sušené ovoce s kandovanou pomerančovou kůrou a nastrouhanou citrónovou kůrou zalijte v misce tuzemákem. 
  5. Jablko rozmixujte dohladka na pyré.
  6. Do mísy s moučnou směsí přidejte droždí, psyllium, pyré i jogurt a vypracujte tužší těsto. Zapracujte do těsta ovoce. Nakonec přidejte olej. 
  7. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto 30 minut zrát.
  8. Troubu předehřejte na 240 °C a nechte v ní nahřívat zapékací misku i s víkem.
  9. Misku, ve které bude těsto následně kynout, nejprve obkreslete na pečicí papír a vzniklý kroužek vystřihnětě. Pak ji vymažte olivovým olejem a vysypejte mandlovou moukou.
  10. Po první půl hodině by těsto mělo být vláčnější. Ještě jednou ho vařečkou v míste jemně prohněťte a přesuňte do vysypané misky. Potřete těsto shora lžící olivového oleje, misku zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  11. Spařte a oloupejte mandle, rozšlehejte vajíčko. (Pokud jste na vejce alergičtí či chcete vegan verzi, vejce vynechte.)
  12. Na nakynuté těsto položte vystřižený kroužek pečicího papíru a vyklopte je opatrně do nahřáté misky, rychle pomašlujte vajíčkem, poklaďte mandlemi do tvaru kříže, znovu pomašlujte a přiklopte víkem. (Pro vegan verzi vejce vynechte.) Vložte do trouby a stáhněte teplotu na 210 °C.
  13. Pečte nejprve 30 minut na 210 °C přiklopené. Pak sundejte víko, mazanec znovu pomašlujte a nechte dopéct na 200 °C bez zapnutého horkovzduchu dalších 20 minut.
  14. V kastrůlku zlehka rozpusťte kokosový olej a promíchejte s tuzemákem.
  15. Hotový, ještě horký mazanec potřete směsí kokosového oleje a tuzemáku a nechte vychladnout na mřížce.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

bezlepkový vegan mazanec v kuchyni bez cz velikonoce

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.