RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Irsko: Bramborovo-pórková polévka

„Co byste si daly zítra k obědu?“ ptám se v podvečer dětí. „Tak co třeba polévku?“ odpovídá starší rozumbrada. „Polívku, polívku. Pořád jenom polívku!“ zabručel by lord kancléř na krále Hostivíta v pohádce Láďo, ty jsi princezna! Já namísto toho začínám hledat inspiraci v Irsku. Bramborovo-pórková polévka? To zní jednoduše, sytě a chutně. Správné jídlo pro všední den s dětmi.

Irská kuchyně

Guiness, whiskey, irská káva – a co dál? Pokud marně pátráte v paměti po irských tradičních jídlech a nápojích, dovolte mi krátké představené irské kuchyně:

Irská kuchyně vyrůstá z keltských kořenů a byla a je ovlivňována geograficky blízkou kuchyní britskou. Její základ tvoří brambory, maso a mléčné produkty, zejména kozí sýry. Irským národním jídlem je stobhach – dušená směs skopového masa, brambor, mrkve a cibule. Brambory Irové upravují na všechny možné způsoby – opékají se s česnekem i bez, připravují hranolky i šťouchané brambory, nenahraditelnou úlohu hrají také např. v pastýřském koláči.

Z pečiva nejznámějším  je patrně tzv. „soda bread“ – chléb zadělávaný podmáslím, který namísto droždí obsahuje pouze sodu. Zkusila jsem si ho upéct a připomínal nám spíše tužší mazanec než chleba – obsahuje nemálo rozinek a na slané pečivo také příliš cukru. Pokud byste měli o recept zájem, napište mi do neděle dolů do komentářů a já ho zařadím do naší Cesty kolem světa bez lepku a mléka.

Jste polévkoví?

Kdo je milovníkem polévek, nechť zvedne ruku! Rovnou do ní můžete vzít nůž a začít krájet pórek. Tato irská bramborovo-pórková polévka je skvělá! My ji s jistotou již nyní zařazujeme mezi oblíbené. Kombinace lahodné krémové polévky s křupavými nudličkami uzeného boku a jemně nasekanou pažitkou byla chuťově i vizuálně dokonalá! Pochutnala jsem si já i děti a jediný návrh na vylepšení, který padl, byly opečené chlebové krutonky. Nu, tak příště.

Irsko bramborovo-pórková polévka cesta kolem světa bez lepku a mléka

Bramborovo-pórková polévka

Suroviny:

Na 3 – 4 porce budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 pórek
  • 350 g oškrábaných, syrových brambor
  • 750 ml vývaru
  • sůl
  • volitelné: slanina, čerstvá pažitka

Postup:

  1. Pórek i brambory očistěte a nakrájejte na kolečka.  
  2. V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejte oba oleje.
  3. Vsypte pórek na olej a krátce orestujte.
  4. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte pórek podusit ve vlastní šťávě 10 minut. (Občas promíchejte, ale ne příliš často – při každém nadzvednutí pokličky odchází pára, která pomáhá, aby se pórek nepřipálil, ale dusil a karamelizoval.)
  5. Přidejte k pórku brambory a promíchejte.
  6. Zalijte obsah hrnce vývarem a vařte pod pokličkou dalších 15 minut.
  7. Polévku rozmixujte dohladka (s trochou trpělivosti stačí ponorným mixérem).
  8. Podle chuti dosolte.
  9. Podávejte s nudličkami dokřupava orestované slaniny a najemno nasekanou pažitkou.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Irsko: Bramborovo-pórková polévka

„Co byste si daly zítra k obědu?“ ptám se v podvečer dětí. „Tak co třeba polévku?“ odpovídá starší rozumbrada. „Polívku, polívku. Pořád jenom polívku!“ zabručel by lord kancléř na krále Hostivíta v pohádce Láďo, ty jsi princezna! Já namísto toho začínám hledat inspiraci v Irsku. Bramborovo-pórková polévka? To zní jednoduše, sytě a chutně. Správné jídlo pro všední den s dětmi.

Irská kuchyně

Guiness, whiskey, irská káva – a co dál? Pokud marně pátráte v paměti po irských tradičních jídlech a nápojích, dovolte mi krátké představené irské kuchyně:

Irská kuchyně vyrůstá z keltských kořenů a byla a je ovlivňována geograficky blízkou kuchyní britskou. Její základ tvoří brambory, maso a mléčné produkty, zejména kozí sýry. Irským národním jídlem je stobhach – dušená směs skopového masa, brambor, mrkve a cibule. Brambory Irové upravují na všechny možné způsoby – opékají se s česnekem i bez, připravují hranolky i šťouchané brambory, nenahraditelnou úlohu hrají také např. v pastýřském koláči.

Z pečiva nejznámějším  je patrně tzv. „soda bread“ – chléb zadělávaný podmáslím, který namísto droždí obsahuje pouze sodu. Zkusila jsem si ho upéct a připomínal nám spíše tužší mazanec než chleba – obsahuje nemálo rozinek a na slané pečivo také příliš cukru. Pokud byste měli o recept zájem, napište mi do neděle dolů do komentářů a já ho zařadím do naší Cesty kolem světa bez lepku a mléka.

Jste polévkoví?

Kdo je milovníkem polévek, nechť zvedne ruku! Rovnou do ní můžete vzít nůž a začít krájet pórek. Tato irská bramborovo-pórková polévka je skvělá! My ji s jistotou již nyní zařazujeme mezi oblíbené. Kombinace lahodné krémové polévky s křupavými nudličkami uzeného boku a jemně nasekanou pažitkou byla chuťově i vizuálně dokonalá! Pochutnala jsem si já i děti a jediný návrh na vylepšení, který padl, byly opečené chlebové krutonky. Nu, tak příště.

Irsko bramborovo-pórková polévka cesta kolem světa bez lepku a mléka

Bramborovo-pórková polévka

Suroviny:

Na 3 – 4 porce budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 pórek
  • 350 g oškrábaných, syrových brambor
  • 750 ml vývaru
  • sůl
  • volitelné: slanina, čerstvá pažitka

Postup:

  1. Pórek i brambory očistěte a nakrájejte na kolečka.  
  2. V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejte oba oleje.
  3. Vsypte pórek na olej a krátce orestujte.
  4. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte pórek podusit ve vlastní šťávě 10 minut. (Občas promíchejte, ale ne příliš často – při každém nadzvednutí pokličky odchází pára, která pomáhá, aby se pórek nepřipálil, ale dusil a karamelizoval.)
  5. Přidejte k pórku brambory a promíchejte.
  6. Zalijte obsah hrnce vývarem a vařte pod pokličkou dalších 15 minut.
  7. Polévku rozmixujte dohladka (s trochou trpělivosti stačí ponorným mixérem).
  8. Podle chuti dosolte.
  9. Podávejte s nudličkami dokřupava orestované slaniny a najemno nasekanou pažitkou.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments