V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hummus není humus

Pokud je arašídové máslo vaší doménou, milé dámy, pusťte dnes opět do kuchyně své muže, ať připraví pomazánku na chléb oni. A nebude to ledajaká pomazánka! Jmenuje se hummus a s českým slovem humus nemá pranic společného. 

První zmínky o pastě z rozmačkané cizrny (tehdy bez česneku a citrónu) pochází již ze 13. století z Egypta. Hummus tak, jak jej známe dnes, pochází z oblasti Blízkého a Středního východu. Je nadupaný vitamíny C a B6, železem, kyselinou listovou, proteiny a vlákninou. Bez lepku, bez mléka, bez vajec, vegan… Už jsem vás přesvědčila?

K přípravě hummusu potřebujete nepřilnavou pánev s dřevěnou vařečkou, food processor a trpělivost. Takže, pánové, proneste kouzelnou větu „Dneska vařím já, miláčku!“ a s chutí do toho! (To platí i pro Tebe, můj milý, který jsi mne o tento recept prosil. 😎 ) Pozn: Pokud máte tahini omáčku již hotovou, přeskočte o pár řádků níže.

Tahini

Na skleničku tahini budete potřebovat:

  • 250 g sezamových semínek
  • 2,5 – 5 lžic oleje jemné chuti (např. olivového extra panenského)

Postup:

  1. Nachystejte si dřevěnou vařečku a rozehřejte nepřilnavou širokou pánev. 
  2. Vsypejte sezam a za stálého míchání pražte, než se rozvoní a některá semínka začnou chytat barvu.
  3. Odstavte z plotny a ještě chvilku míchejte. Nechte sezam vychladnout za občasného promíchání.
  4. Vsypejte opražený sezam do food processoru a začnějte mixovat. Průběžně mixování přerušujte, sezam promíchávejte a přidávejte po lžících olej. S prodlužující se dobou mixování a vzrůstající teplotou se začne měnit sezam ze semínek v sezamovou mouku a poté v tekutou pastu – tahini. 
  5. Uchovávejte v uzavřené sklenici v ledničce.

Domácí hummus

Na misku hummusu budete potřebovat:

  •  125 g sušené cizrny
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce tahini
  • 2,5 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2 malé stroužky česneku (zbavené středů)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 5 lžic studené vody

  • 10 kousků sušených rajčat (volitelné)
hummus pomazánka bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Cizrnu namočte přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny) do studené vody. (Zvětší svůj objem až 3x, tak nešetřete vodou ani místem.)
  2. Ráno cizrnu slijte, propláchněte, zalijte v hrnci novou vodou a vařte doměkka. V obyčejném hrnci toto trvá 1,5 hodiny a je třeba sbírat vznikající pěnu. V Instant Potu (tlakovém hrnci) stačí 35 minut a nechat jej poté přirozeně odtlakovat.
  3. Uvařenou cizrnu slijte.
  4. Do food processoru odměřte tahini a čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu. Promixujte v hladkou pastu.
  5. Přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, římský kmín a znovu promixujte.
  6. Přisypte polovinu uvařené cizrny a mixujte a mixujte a – pro změnu – mixujte. Občas zastavte chod processoru a pod ostřími čepelí vznikající pomazánku promíchejte.
  7. Přidejte druhou polovinu cizrny a 2 lžíce vody. Mixujte, promíchávejte a podle potřeby přidávejte další vodu.
  8. Ve chvíli, kdy se kuličky cizrny promění v hladkou pastu, jste dorazili do cíle: připravili jste hummus!
  9. Komu se stýská po Itálii tak, jako nám, může přidat do hummusu sušená rajčata a naposledy pomazánku promixovat. (Bude vypadat tak, jako na fotografii.)
  10. Skladujte v ledničce v uzavřené skleničce přelité lžící extra panenského olivového oleje.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Hummus není humus

Pokud je arašídové máslo vaší doménou, milé dámy, pusťte dnes opět do kuchyně své muže, ať připraví pomazánku na chléb oni. A nebude to ledajaká pomazánka! Jmenuje se hummus a s českým slovem humus nemá pranic společného. 

První zmínky o pastě z rozmačkané cizrny (tehdy bez česneku a citrónu) pochází již ze 13. století z Egypta. Hummus tak, jak jej známe dnes, pochází z oblasti Blízkého a Středního východu. Je nadupaný vitamíny C a B6, železem, kyselinou listovou, proteiny a vlákninou. Bez lepku, bez mléka, bez vajec, vegan… Už jsem vás přesvědčila?

K přípravě hummusu potřebujete nepřilnavou pánev s dřevěnou vařečkou, food processor a trpělivost. Takže, pánové, proneste kouzelnou větu „Dneska vařím já, miláčku!“ a s chutí do toho! (To platí i pro Tebe, můj milý, který jsi mne o tento recept prosil. 😎 ) Pozn: Pokud máte tahini omáčku již hotovou, přeskočte o pár řádků níže.

Tahini

Na skleničku tahini budete potřebovat:

  • 250 g sezamových semínek
  • 2,5 – 5 lžic oleje jemné chuti (např. olivového extra panenského)

Postup:

  1. Nachystejte si dřevěnou vařečku a rozehřejte nepřilnavou širokou pánev. 
  2. Vsypejte sezam a za stálého míchání pražte, než se rozvoní a některá semínka začnou chytat barvu.
  3. Odstavte z plotny a ještě chvilku míchejte. Nechte sezam vychladnout za občasného promíchání.
  4. Vsypejte opražený sezam do food processoru a začnějte mixovat. Průběžně mixování přerušujte, sezam promíchávejte a přidávejte po lžících olej. S prodlužující se dobou mixování a vzrůstající teplotou se začne měnit sezam ze semínek v sezamovou mouku a poté v tekutou pastu – tahini. 
  5. Uchovávejte v uzavřené sklenici v ledničce.

Domácí hummus

Na misku hummusu budete potřebovat:

  •  125 g sušené cizrny
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce tahini
  • 2,5 lžíce olivového extra panenského oleje
  • 2 malé stroužky česneku (zbavené středů)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 5 lžic studené vody

  • 10 kousků sušených rajčat (volitelné)
hummus pomazánka bez mléka bez lepku v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Cizrnu namočte přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny) do studené vody. (Zvětší svůj objem až 3x, tak nešetřete vodou ani místem.)
  2. Ráno cizrnu slijte, propláchněte, zalijte v hrnci novou vodou a vařte doměkka. V obyčejném hrnci toto trvá 1,5 hodiny a je třeba sbírat vznikající pěnu. V Instant Potu (tlakovém hrnci) stačí 35 minut a nechat jej poté přirozeně odtlakovat.
  3. Uvařenou cizrnu slijte.
  4. Do food processoru odměřte tahini a čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu. Promixujte v hladkou pastu.
  5. Přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, římský kmín a znovu promixujte.
  6. Přisypte polovinu uvařené cizrny a mixujte a mixujte a – pro změnu – mixujte. Občas zastavte chod processoru a pod ostřími čepelí vznikající pomazánku promíchejte.
  7. Přidejte druhou polovinu cizrny a 2 lžíce vody. Mixujte, promíchávejte a podle potřeby přidávejte další vodu.
  8. Ve chvíli, kdy se kuličky cizrny promění v hladkou pastu, jste dorazili do cíle: připravili jste hummus!
  9. Komu se stýská po Itálii tak, jako nám, může přidat do hummusu sušená rajčata a naposledy pomazánku promixovat. (Bude vypadat tak, jako na fotografii.)
  10. Skladujte v ledničce v uzavřené skleničce přelité lžící extra panenského olivového oleje.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.