RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Estonsko: Kringel

Když se řekne Estonsko, nejedna pekařka automaticky vyhrkne „estonský kringel“. Aby ne – před 10 lety okolo něj vypukla doslova pekařská mánie a pekl ho každý. Tedy skoro každý – já byla z nějakého záhadného důvodu výjimkou. Rozhodla jsem se toto opominutí letos napravit.

Estonská kuchyně

Estonská kuchyně je sytá, založená na mase (zejm. rybím a vepřovém), bramborách, žitu a kysaném zelí. Geograficky souvisí nejen s kuchyní ostatních Pobalstkých zemí, ale též s kuchyní Ruska, Německa a Skandinávie. Mezi tradiční jídla patří např. karbonaad (vepřová kotleta smažená v těstíčku), pirukad (pirohy s různými náplněmi), sült (vepřové maso v aspiku), pelmeenid (pelmeně – vařené plněné těstovinové taštičky), rosolje (salát s červenou řepou) – a také kringel. 

Kringel se nazývá sladké pečivo z listového nebo kynutého těsta rozváleného a zamotaného s náplní ze skořice (někdy též s ořechy, nebo z máku). Jeho různé obdoby jsou rozšířené a oblíbené nejen v Estonsku, ale též ve všech skandinávských zemích a mnohde jinde ve světě širém. 

Dostala mě – v dobrém – kamarádka Kate z USA, které jsem dala kringel ochutnat. Aby ho mohla také ona, udělala jsem ho nejen bez lepku a mléka, ale též kompletně bez vajec (vegan). Chvilku poté, co si ho v krabičce odnesla domů, mi došla zpráva: „It’s so good!!! We have this same kind of cake in America. We call it Coffee Cake, and you can buy it in many cafes. I haven’t had it in years tho! Yum!! Thank you for the taste of home.“ Nebudu zastírat, že mne to potěšilo.

Upečte si také vy tuto severskou delikatesu. Věřím, že se snadno probojuje mezi vaše oblíbené recepty, jako se jí to povedlo u nás.

kringel bez lepku a mléka vegan

Skořicový kringel

Suroviny:

Na těsto na 1 kringel budete potřebovat

  • 3 dcl mandlového mléka
  • 1 lžíci psyllia
  • 21 g čerstvého droždí + 1 lžičku třtinového cukru
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g cizrnové mouky
  • 100 g tapiokového škrobu
  • 1 lžíci xanthanu
  • 1 – 3 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • + kukuřičný škrob na podsypání

Skořicová náplň:

 
+ moučkový cukr na závěrečné pocukrování

Postup:

  1. Smíchejte mandlové mléko a psyllium a nechte alespoň 15 minut bobtnat.
  2. Rozdrobte do malé mističky droždí a rozmíchejte se lžičkou cukru na kašičku. Počkejte, až začne tvořit bublinky.
  3. V zadělávací míse smíchejte všechny sypké suroviny – rýžovou a cizrnovou mouku, tapiokový škrob, xanthan, cukr i sůl. Množství cukru přizpůsobte svým preferencím – s 1 lžicí je těsto jen jemně nasládlé, se 3 lžicemi sladké.
  4. Přidejte do mísy vzešlé droždí i nabobtnalé psyllium v mléku a vypracujte kompaktní, lepivé těsto.
  5. Zapracujte do těsta lžící olivový olej – přestane pak lepit.
  6. Nechte těsto v teple nakynout, až zdvojnásobí svůj objem. (Rychlost kynutí úzce závisí na teplotě, může trvat hodinu i dvě, v létě naopak kratší dobu.)
  7. Rozmíchejte spolu suroviny na skořicovou náplň. Kokosový olej nechte předem povolit, ale ne úplně rozpustit – vytekl by pak již při kynutí z kringelu ven.
  8. Vyklopte těsto na pracovní plochu posypanou kukuřičným škrobem a prohněťte. Přisypávejte škrob, dokud těsto nebude možné bez patlání rozválet.
  9. Rozválejte těsto na obdélníkovou placku a potřete rovnoměrně skořicovou náplní.
  10. Zarolujte placku jako závin. Pokud se vám těsto přilepilo k pracovní ploše, pomožte si při odlepování a motání kuchyňským nožem, nebo ještě lépe stěrkou na těsto
  11. Přeneste opatrně zamotané těsto na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Rozkrojte roládu podélně ostrým nožem na dvě poloviny. Ty navzájem propleťte (několikrát přeložte jednu přes druhou, rozkrojenou stranou nahoru) a nakonec stočte do kruhu, takže vytvoříte podobu věnce.
  13. Nechte kringel na plechu v teple dokynout.
  14. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem.
  15. Pečte 30 minut dozlatova.
  16. Před podáváním jemně poprašte moučkovým cukrem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Estonsko: Kringel

Když se řekne Estonsko, nejedna pekařka automaticky vyhrkne „estonský kringel“. Aby ne – před 10 lety okolo něj vypukla doslova pekařská mánie a pekl ho každý. Tedy skoro každý – já byla z nějakého záhadného důvodu výjimkou. Rozhodla jsem se toto opominutí letos napravit.

Estonská kuchyně

Estonská kuchyně je sytá, založená na mase (zejm. rybím a vepřovém), bramborách, žitu a kysaném zelí. Geograficky souvisí nejen s kuchyní ostatních Pobalstkých zemí, ale též s kuchyní Ruska, Německa a Skandinávie. Mezi tradiční jídla patří např. karbonaad (vepřová kotleta smažená v těstíčku), pirukad (pirohy s různými náplněmi), sült (vepřové maso v aspiku), pelmeenid (pelmeně – vařené plněné těstovinové taštičky), rosolje (salát s červenou řepou) – a také kringel. 

Kringel se nazývá sladké pečivo z listového nebo kynutého těsta rozváleného a zamotaného s náplní ze skořice (někdy též s ořechy, nebo z máku). Jeho různé obdoby jsou rozšířené a oblíbené nejen v Estonsku, ale též ve všech skandinávských zemích a mnohde jinde ve světě širém. 

Dostala mě – v dobrém – kamarádka Kate z USA, které jsem dala kringel ochutnat. Aby ho mohla také ona, udělala jsem ho nejen bez lepku a mléka, ale též kompletně bez vajec (vegan). Chvilku poté, co si ho v krabičce odnesla domů, mi došla zpráva: „It’s so good!!! We have this same kind of cake in America. We call it Coffee Cake, and you can buy it in many cafes. I haven’t had it in years tho! Yum!! Thank you for the taste of home.“ Nebudu zastírat, že mne to potěšilo.

Upečte si také vy tuto severskou delikatesu. Věřím, že se snadno probojuje mezi vaše oblíbené recepty, jako se jí to povedlo u nás.

kringel bez lepku a mléka vegan

Skořicový kringel

Suroviny:

Na těsto na 1 kringel budete potřebovat

  • 3 dcl mandlového mléka
  • 1 lžíci psyllia
  • 21 g čerstvého droždí + 1 lžičku třtinového cukru
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g cizrnové mouky
  • 100 g tapiokového škrobu
  • 1 lžíci xanthanu
  • 1 – 3 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • + kukuřičný škrob na podsypání

Skořicová náplň:

 
+ moučkový cukr na závěrečné pocukrování

Postup:

  1. Smíchejte mandlové mléko a psyllium a nechte alespoň 15 minut bobtnat.
  2. Rozdrobte do malé mističky droždí a rozmíchejte se lžičkou cukru na kašičku. Počkejte, až začne tvořit bublinky.
  3. V zadělávací míse smíchejte všechny sypké suroviny – rýžovou a cizrnovou mouku, tapiokový škrob, xanthan, cukr i sůl. Množství cukru přizpůsobte svým preferencím – s 1 lžicí je těsto jen jemně nasládlé, se 3 lžicemi sladké.
  4. Přidejte do mísy vzešlé droždí i nabobtnalé psyllium v mléku a vypracujte kompaktní, lepivé těsto.
  5. Zapracujte do těsta lžící olivový olej – přestane pak lepit.
  6. Nechte těsto v teple nakynout, až zdvojnásobí svůj objem. (Rychlost kynutí úzce závisí na teplotě, může trvat hodinu i dvě, v létě naopak kratší dobu.)
  7. Rozmíchejte spolu suroviny na skořicovou náplň. Kokosový olej nechte předem povolit, ale ne úplně rozpustit – vytekl by pak již při kynutí z kringelu ven.
  8. Vyklopte těsto na pracovní plochu posypanou kukuřičným škrobem a prohněťte. Přisypávejte škrob, dokud těsto nebude možné bez patlání rozválet.
  9. Rozválejte těsto na obdélníkovou placku a potřete rovnoměrně skořicovou náplní.
  10. Zarolujte placku jako závin. Pokud se vám těsto přilepilo k pracovní ploše, pomožte si při odlepování a motání kuchyňským nožem, nebo ještě lépe stěrkou na těsto
  11. Přeneste opatrně zamotané těsto na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Rozkrojte roládu podélně ostrým nožem na dvě poloviny. Ty navzájem propleťte (několikrát přeložte jednu přes druhou, rozkrojenou stranou nahoru) a nakonec stočte do kruhu, takže vytvoříte podobu věnce.
  13. Nechte kringel na plechu v teple dokynout.
  14. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem.
  15. Pečte 30 minut dozlatova.
  16. Před podáváním jemně poprašte moučkovým cukrem.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments