V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Elfí kuchařka

Začetla jsem se do Hobbita od J. R. R. Tolkiena a čas od času (to když popisoval proslulý čajový dýchánek u Bilba Pytlíka, slavnostní hostinu lesních elfů nebo dary trpaslíkům na cestu od paní Galadriel) mi hlavou bleskla otázka: „Jak to asi chutnalo?“ Že nejsem sama, koho zajímalo jídlo při čtení dobrodružného fantazy příběhu, dokládá letos vydaná Elfí kuchařka Roberta Tuesleyho Andersona. Bude patřit i do vaší kuchyňské knihovničky?

Robert Tuesley Anderson

R. T. Anderson je skotský spisovatel, básník a editor. Miluje dobré jídlo a klasickou literaturu, což umně spojuje ve svých knihách – Elfí kuchařce, Tabuli Jane Austenové a Kuchařce bratří Grimmů.

Elfí kuchařka

Elfí kuchařka, to je 160 stran receptů zabalených do fantazy příběhů. A přesně pro ty příběhy vás bude bavit! Kniha je přehledně rozdělena do kapitol Snídaně, Lehká jídla, Hlavní chody, Hodování a společné stolování, Dezerty a sladkosti a Nápoje. Recepty jsou vybrány napříč mezinárodní kuchyní, od indického karí, přes arabský tabbouleh, až po italskou crostatu s meringue. Tento nesystematický mix mne baví a je mi zdrojem svěží inspirace.

Jako bonus musím vyzdvihnout, že velká část receptů je přirozeně bezlepková a bezmléčná, nebo jde na bezlepkovou a bezmléčnou variantu snadno upravit (použitím bezlepkových těstovin, kešu parmezánu apod.),

Otestováno v naší kuchyni

Samozřejmě, že v momentě, kdy jsem Elfí kuchařku vybalila z krabice, jsem jí začala nejen listovat, ale též podle ní vařit. Jako první volba padla na Moriquendijské fazole a čočku na kari a byly příjemnou ke klasickému cizrnovo-dýňovému karí, které naší kuchyni kraluje na podzim. Jako chuťově úchvatné bych ráda vyzdvihla Salmarovo věpřové na houbách s těstovinami. A krůtí prsa na způsob Legolasovy kachny na loďkách z hlávkového salátu okouzlilo i kamarádku, která k nám zvítala na návštěvu a zrovna si shodou okolností po večerech pouštěla (po kolikáté? nevím) Pána prstenů.

Další na seznamu k vyzkoušení je Dorthonionský medovník z vřesového medu. A myslím, že nepřestanu, dokud se celou kuchařkou neprovařím a nepropeču.

A co vy? Nalákala jsem vás?

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Elfí kuchařka

Začetla jsem se do Hobbita od J. R. R. Tolkiena a čas od času (to když popisoval proslulý čajový dýchánek u Bilba Pytlíka, slavnostní hostinu lesních elfů nebo dary trpaslíkům na cestu od paní Galadriel) mi hlavou bleskla otázka: „Jak to asi chutnalo?“ Že nejsem sama, koho zajímalo jídlo při čtení dobrodružného fantazy příběhu, dokládá letos vydaná Elfí kuchařka Roberta Tuesleyho Andersona. Bude patřit i do vaší kuchyňské knihovničky?

Robert Tuesley Anderson

R. T. Anderson je skotský spisovatel, básník a editor. Miluje dobré jídlo a klasickou literaturu, což umně spojuje ve svých knihách – Elfí kuchařce, Tabuli Jane Austenové a Kuchařce bratří Grimmů.

Elfí kuchařka

Elfí kuchařka, to je 160 stran receptů zabalených do fantazy příběhů. A přesně pro ty příběhy vás bude bavit! Kniha je přehledně rozdělena do kapitol Snídaně, Lehká jídla, Hlavní chody, Hodování a společné stolování, Dezerty a sladkosti a Nápoje. Recepty jsou vybrány napříč mezinárodní kuchyní, od indického karí, přes arabský tabbouleh, až po italskou crostatu s meringue. Tento nesystematický mix mne baví a je mi zdrojem svěží inspirace.

Jako bonus musím vyzdvihnout, že velká část receptů je přirozeně bezlepková a bezmléčná, nebo jde na bezlepkovou a bezmléčnou variantu snadno upravit (použitím bezlepkových těstovin, kešu parmezánu apod.),

Otestováno v naší kuchyni

Samozřejmě, že v momentě, kdy jsem Elfí kuchařku vybalila z krabice, jsem jí začala nejen listovat, ale též podle ní vařit. Jako první volba padla na Moriquendijské fazole a čočku na kari a byly příjemnou ke klasickému cizrnovo-dýňovému karí, které naší kuchyni kraluje na podzim. Jako chuťově úchvatné bych ráda vyzdvihla Salmarovo věpřové na houbách s těstovinami. A krůtí prsa na způsob Legolasovy kachny na loďkách z hlávkového salátu okouzlilo i kamarádku, která k nám zvítala na návštěvu a zrovna si shodou okolností po večerech pouštěla (po kolikáté? nevím) Pána prstenů.

Další na seznamu k vyzkoušení je Dorthonionský medovník z vřesového medu. A myslím, že nepřestanu, dokud se celou kuchařkou neprovařím a nepropeču.

A co vy? Nalákala jsem vás?

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.