RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dýňové muffiny

Zdráhala jsem se uvěřit tomu, co viděly mé oči. To, že teta z Vysočiny dokáže vypěstovat stokilovou dýni zvící velikosti nafukovacího plameňáka, se kterým se v létě fotí v bazénu nalíčené influencerky, už vím. Ale teď můj pohled směřoval do koruny ořešáku, ze které visely dolů – dýně hokkaido! Nekecám! Mojí mámě rostou na stromě dýně. A tu nejzralejší jsem dostala hned s sebou. „Jíte dýňovou polévku, že jo?“ ujišťovala se ještě máma. „Jo, jíme,“ nenechala jsem ji na pochybách.

 Ale dřív, než dojde na polévku, upeču dneska dýňové muffiny. Budou bez lepku, bez mléka, veganské a plné chuti, vlašských ořechů a sušených švestek.

Veganské dýňové muffiny

Na 12 – 14 muffinů budete potřebovat:

  • 120 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 100 g pohankové mouky
  • 25 g tapiokového škrobu
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky psyllia
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 1 špetku mletého zázvoru
  • 1 špetku mletého muškátového ořechu
  • 270 g dýňového pyré
  • 80 g slunečnicového oleje
  • 2 lžíce tuzemáku (lze vynechat)
  • 100 g sušených švestek
dýňové muffiny vegan bezlepkové

Postup:

  1. Očistěte a uvařte dýni, resp. její kousek o váze 270 g. Přebytečnou vodu slijte a měkkou dýni vidličkou rozmačkejte na pyré.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
  3. Polovinu vlašských ořechů nakrájejte nožem nahrubo, druhou polovinu nastrouhejte nebo v sekáčku rozsekejte najemno (téměř na konzistenci mouky).
  4. Švestky opláchněte a nasekejte na kostičky.
  5. Ve větší míse promíchejte metlou všechny sypké suroviny – ořechy, mouku, škrob, prášek do pečiva, psyllium i koření.
  6. Přidejte do mísy dýňové pyré, olej, tuzemák i švestky a svižně promíchejte.
  7. Rozdělte těsto do (silikonových) formiček, do každé dvě lžíce, a dejte péct.
  8. Pečte muffiny 30 minut. Pokud také vaše trouba peče nerovnoměrně, po 20 minutách plech s muffiny otočte. Propečenost otestujte párátkem či špejlí.
  9. Hotové muffiny vyklopte z formiček na mřížku a nechte vychladnout.
  10. Část muffinů, které nemáte v plánu sníst ten stejný den, uložte do mražáku. Když si na nich budete chtít později pochutnat, stačí je na 10 minut rozpéct v troubě rozehřáté na 100 – 120 °C.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Prosím ještě o chvilku pozornosti, protože již na příští týden chystám vydání svého prvního e-booku! Bude určen pro ty, kdo se – podobně jako já kdysi – musí ze dne na den poprat s výzvou v podobě vaření a pečení bez lepku a mléka. Naleznete v něm přehledně základní recepty na mandlové mléko, bezlepkový chleba i sytou polévku. Nenechte si ho ujít a poznačte si v kalendářích datum 3. 11. 2021! 

Dýňové muffiny

Zdráhala jsem se uvěřit tomu, co viděly mé oči. To, že teta z Vysočiny dokáže vypěstovat stokilovou dýni zvící velikosti nafukovacího plameňáka, se kterým se v létě fotí v bazénu nalíčené influencerky, už vím. Ale teď můj pohled směřoval do koruny ořešáku, ze které visely dolů – dýně hokkaido! Nekecám! Mojí mámě rostou na stromě dýně. A tu nejzralejší jsem dostala hned s sebou. „Jíte dýňovou polévku, že jo?“ ujišťovala se ještě máma. „Jo, jíme,“ nenechala jsem ji na pochybách.

 Ale dřív, než dojde na polévku, upeču dneska dýňové muffiny. Budou bez lepku, bez mléka, veganské a plné chuti, vlašských ořechů a sušených švestek.

Veganské dýňové muffiny

Na 12 – 14 muffinů budete potřebovat:

  • 120 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 100 g pohankové mouky
  • 25 g tapiokového škrobu
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky psyllia
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 1 špetku mletého zázvoru
  • 1 špetku mletého muškátového ořechu
  • 270 g dýňového pyré
  • 80 g slunečnicového oleje
  • 2 lžíce tuzemáku (lze vynechat)
  • 100 g sušených švestek
dýňové muffiny vegan bezlepkové

Postup:

  1. Očistěte a uvařte dýni, resp. její kousek o váze 270 g. Přebytečnou vodu slijte a měkkou dýni vidličkou rozmačkejte na pyré.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
  3. Polovinu vlašských ořechů nakrájejte nožem nahrubo, druhou polovinu nastrouhejte nebo v sekáčku rozsekejte najemno (téměř na konzistenci mouky).
  4. Švestky opláchněte a nasekejte na kostičky.
  5. Ve větší míse promíchejte metlou všechny sypké suroviny – ořechy, mouku, škrob, prášek do pečiva, psyllium i koření.
  6. Přidejte do mísy dýňové pyré, olej, tuzemák i švestky a svižně promíchejte.
  7. Rozdělte těsto do (silikonových) formiček, do každé dvě lžíce, a dejte péct.
  8. Pečte muffiny 30 minut. Pokud také vaše trouba peče nerovnoměrně, po 20 minutách plech s muffiny otočte. Propečenost otestujte párátkem či špejlí.
  9. Hotové muffiny vyklopte z formiček na mřížku a nechte vychladnout.
  10. Část muffinů, které nemáte v plánu sníst ten stejný den, uložte do mražáku. Když si na nich budete chtít později pochutnat, stačí je na 10 minut rozpéct v troubě rozehřáté na 100 – 120 °C.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Prosím ještě o chvilku pozornosti, protože již na příští týden chystám vydání svého prvního e-booku! Bude určen pro ty, kdo se – podobně jako já kdysi – musí ze dne na den poprat s výzvou v podobě vaření a pečení bez lepku a mléka. Naleznete v něm přehledně základní recepty na mandlové mléko, bezlepkový chleba i sytou polévku. Nenechte si ho ujít a poznačte si v kalendářích datum 3. 11. 2021! 

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments