V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Domácí rýmovníkový sirup

A aniž by si toho kdokoliv povšiml, začala komnata zarůstat trním… Pardon, trním ne. Nejsme v pohádce o Šípkové Růžence. Náš dětský pokoj začaly obtáčet šlahouny rýmovníku. A jaké! Dlouhé, bohatě rozvětvené a porostlé svěžími, voňavými lístky. Když už už hrozilo, že skrz zelený závoj nepronikne do pokojíčku ani jediný sluneční paprsek, nastal čas vyhlásit den postřižin.

Rýmovníková kouzla

Ta bylinka je nezmar, který dokáže přežít i péči nepéči malých pirátů. Přidá do pokojíčku trochu zeleně i osvěží vzduch. A když piráty přepadne nachlazení, bez sebemenšího náznaku zaváhání pomůže. Zelený lístek promnutý v prstech či vhozený do horké vody je rychlou první záchranou: jeho vonné silice, omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A a C pomáhají při nachlazení, dýchacích problémech, bolestech hlavy i astmatu. Ovšem rýmovníkový sirup – to je ještě vyšší kalibr! Příjemně osladí a krásně ovoní bylinkový čaj pro nachlazené pirátky, piráty a pirátčata.

Pokud dnes namísto špenátu pro zelenočtvrteční večeři řešíte ubývající zásoby kapesníků, sáhněte i vy po nůžkách, zastřihněte bujně rostoucí rýmovník do decentního tvaru a připravte si svůj domácí rýmovníkový sirup.

domácí rýmovníkový sirup

Rýmovníkový sirup pro malé smrkálky

Suroviny:

Na jednu 0,5 láhev sirupu budete potřebovat:

  • 50 g lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg třtinového cukru

Postup:

  1. Otrhejte a odvažte do kastrůlku lístky rýmovníku.
  2. Oloupejte a nakrájejte na plátky pomeranč s citrónem a přidejte k rýmovníku.
  3. Obsah kastrůlku zalijte půl litrem vařící vody, promíchejte a přiklopte pokličkou.
  4. Nechte rýmovník s citrusy 36 hodin louhovat.
  5. Do hrnce (nelépe s ryskami označujícími objem) odvažte cukr.
  6. Voňavý nálev přilijte  přes cedník k cukru, lístky i plátky citrónu a pomeranče vyždímejte.
  7. Přiveďte k varu, ztlumte výkon plotýnky a nechte probublávat, dokud nezískáte sirupovou konzistenci a objem 0,5 litru.
  8. Voňavý rýmovníkový sirup přelijte do čisté láhve a co nejdříve zahajte léčbu. Anebo si připravte svěží limonádu jen tak pro hezkou prosluněnou chvíli.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Domácí rýmovníkový sirup

A aniž by si toho kdokoliv povšiml, začala komnata zarůstat trním… Pardon, trním ne. Nejsme v pohádce o Šípkové Růžence. Náš dětský pokoj začaly obtáčet šlahouny rýmovníku. A jaké! Dlouhé, bohatě rozvětvené a porostlé svěžími, voňavými lístky. Když už už hrozilo, že skrz zelený závoj nepronikne do pokojíčku ani jediný sluneční paprsek, nastal čas vyhlásit den postřižin.

Rýmovníková kouzla

Ta bylinka je nezmar, který dokáže přežít i péči nepéči malých pirátů. Přidá do pokojíčku trochu zeleně i osvěží vzduch. A když piráty přepadne nachlazení, bez sebemenšího náznaku zaváhání pomůže. Zelený lístek promnutý v prstech či vhozený do horké vody je rychlou první záchranou: jeho vonné silice, omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A a C pomáhají při nachlazení, dýchacích problémech, bolestech hlavy i astmatu. Ovšem rýmovníkový sirup – to je ještě vyšší kalibr! Příjemně osladí a krásně ovoní bylinkový čaj pro nachlazené pirátky, piráty a pirátčata.

Pokud dnes namísto špenátu pro zelenočtvrteční večeři řešíte ubývající zásoby kapesníků, sáhněte i vy po nůžkách, zastřihněte bujně rostoucí rýmovník do decentního tvaru a připravte si svůj domácí rýmovníkový sirup.

domácí rýmovníkový sirup

Rýmovníkový sirup pro malé smrkálky

Suroviny:

Na jednu 0,5 láhev sirupu budete potřebovat:

  • 50 g lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg třtinového cukru

Postup:

  1. Otrhejte a odvažte do kastrůlku lístky rýmovníku.
  2. Oloupejte a nakrájejte na plátky pomeranč s citrónem a přidejte k rýmovníku.
  3. Obsah kastrůlku zalijte půl litrem vařící vody, promíchejte a přiklopte pokličkou.
  4. Nechte rýmovník s citrusy 36 hodin louhovat.
  5. Do hrnce (nelépe s ryskami označujícími objem) odvažte cukr.
  6. Voňavý nálev přilijte  přes cedník k cukru, lístky i plátky citrónu a pomeranče vyždímejte.
  7. Přiveďte k varu, ztlumte výkon plotýnky a nechte probublávat, dokud nezískáte sirupovou konzistenci a objem 0,5 litru.
  8. Voňavý rýmovníkový sirup přelijte do čisté láhve a co nejdříve zahajte léčbu. Anebo si připravte svěží limonádu jen tak pro hezkou prosluněnou chvíli.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.