V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Děti v kuchyni: Pohanková snídaňová kaše

„Dneska budeme chystat snídani my!“ plánují dcerky. – „A co by to mělo být?“ ptám se a nakukuji do poloprázdné ledničky. „Něco, co zvládneme samy!“ zní mi v odpověď.

OK, zadání zní jasně. Takže… „Dneska bude k snídani“ – chvíle napětí – „pohanková kaše.“ „Hurá, tu máme rády! Bude s kakaem? Můžeme si do ní dát i brusinky?“

Jednoduchá sytá snídaně

Pohanková kaše z Pohankového mlýna rodiny Šmajstrlů je u našich dcerek oblíbená. Nejen, že jim chutná – zvládnou ji připravit úplně samy, z čehož mají radost. Navíc si mohou každá sama kaši dochutit podle vlastních preferencí.

Pro mne je – vedle zdravotních přínosů konzumace pohanky – hlavním benefitem této kaše její přirozená bezlepkovost a rychlá, nenáročná příprava. Lze ji připravit i čistě z vody, bez jakéhokoliv mléka. Nejvyváženější chuti jsem však dosáhla s kombinací kokosového mléka a vody v poměru 1:1. Naše ranní pohanková kaše je tak nejen bez lepku, ale též bez mléka.

Poměr tekutin a suché extrudované pohanky v jedné porci činí 4 velké lžíce pohanky na 150 ml tekutin (75 ml vody + 75 ml kokosového mléka). Snadno si tak můžete přepočítat potřebné množství právě pro vás.

Rychlá pohanková kaše

Na 4 porce budete potřebovat:

 
Inspirace k dochucení a obohacení: 
  • kokosový olej
  • čerstvé ovoce (dle sezóny)
  • sušené ovoce (rozinky, goji, neproslazované brusinky, meruňky, švestky…)
  • semínka (např. slunečnicová)
  • ořechy (vlašské, mandle, kokosové lupínky…)
  • kakao s cukrem (v poměru 1:3) nebo skořicový cukr
pohanková kaše bez lepku bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Do rendlíku se silným dnem odměřte vodu a kokosové mléko.
  2. Přidejte pohanku a za stálého míchání lžící či metličkou přiveďte k varu.
  3. Nechte kaši chvilku jemně probublávat a houstnout. Stále míchejte.
  4. Rozdělte kaši do misek či talířů, dochuťte dle vlastní chuti kokosovým olejem a kakaem či skořicovým cukrem. Ozdobte ovocem, zasypte semínky a ořechy.

Krásný den a dobrou chuť!

Děti v kuchyni: Pohanková snídaňová kaše

„Dneska budeme chystat snídani my!“ plánují dcerky. – „A co by to mělo být?“ ptám se a nakukuji do poloprázdné ledničky. „Něco, co zvládneme samy!“ zní mi v odpověď.

OK, zadání zní jasně. Takže… „Dneska bude k snídani“ – chvíle napětí – „pohanková kaše.“ „Hurá, tu máme rády! Bude s kakaem? Můžeme si do ní dát i brusinky?“

Jednoduchá sytá snídaně

Pohanková kaše z Pohankového mlýna rodiny Šmajstrlů je u našich dcerek oblíbená. Nejen, že jim chutná – zvládnou ji připravit úplně samy, z čehož mají radost. Navíc si mohou každá sama kaši dochutit podle vlastních preferencí.

Pro mne je – vedle zdravotních přínosů konzumace pohanky – hlavním benefitem této kaše její přirozená bezlepkovost a rychlá, nenáročná příprava. Lze ji připravit i čistě z vody, bez jakéhokoliv mléka. Nejvyváženější chuti jsem však dosáhla s kombinací kokosového mléka a vody v poměru 1:1. Naše ranní pohanková kaše je tak nejen bez lepku, ale též bez mléka.

Poměr tekutin a suché extrudované pohanky v jedné porci činí 4 velké lžíce pohanky na 150 ml tekutin (75 ml vody + 75 ml kokosového mléka). Snadno si tak můžete přepočítat potřebné množství právě pro vás.

Rychlá pohanková kaše

Na 4 porce budete potřebovat:

 
Inspirace k dochucení a obohacení: 
  • kokosový olej
  • čerstvé ovoce (dle sezóny)
  • sušené ovoce (rozinky, goji, neproslazované brusinky, meruňky, švestky…)
  • semínka (např. slunečnicová)
  • ořechy (vlašské, mandle, kokosové lupínky…)
  • kakao s cukrem (v poměru 1:3) nebo skořicový cukr
pohanková kaše bez lepku bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Do rendlíku se silným dnem odměřte vodu a kokosové mléko.
  2. Přidejte pohanku a za stálého míchání lžící či metličkou přiveďte k varu.
  3. Nechte kaši chvilku jemně probublávat a houstnout. Stále míchejte.
  4. Rozdělte kaši do misek či talířů, dochuťte dle vlastní chuti kokosovým olejem a kakaem či skořicovým cukrem. Ozdobte ovocem, zasypte semínky a ořechy.

Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.