„Dneska budeme chystat snídani my!“ plánují dcerky. – „A co by to mělo být?“ ptám se a nakukuji do poloprázdné ledničky. „Něco, co zvládneme samy!“ zní mi v odpověď.
OK, zadání zní jasně. Takže… „Dneska bude k snídani“ – chvíle napětí – „pohanková kaše.“ „Hurá, tu máme rády! Bude s kakaem? Můžeme si do ní dát i brusinky?“
Jednoduchá sytá snídaně
Pohanková kaše z Pohankového mlýna rodiny Šmajstrlů je u našich dcerek oblíbená. Nejen, že jim chutná – zvládnou ji připravit úplně samy, z čehož mají radost. Navíc si mohou každá sama kaši dochutit podle vlastních preferencí.
Pro mne je – vedle zdravotních přínosů konzumace pohanky – hlavním benefitem této kaše její přirozená bezlepkovost a rychlá, nenáročná příprava. Lze ji připravit i čistě z vody, bez jakéhokoliv mléka. Nejvyváženější chuti jsem však dosáhla s kombinací kokosového mléka a vody v poměru 1:1. Naše ranní pohanková kaše je tak nejen bez lepku, ale též bez mléka.
Poměr tekutin a suché extrudované pohanky v jedné porci činí 4 velké lžíce pohanky na 150 ml tekutin (75 ml vody + 75 ml kokosového mléka). Snadno si tak můžete přepočítat potřebné množství právě pro vás.
Rychlá pohanková kaše
Na 4 porce budete potřebovat:
- 3 dcl kokosového mléka
- 3 dcl vody
- 16 lžic extrudované pohanky
- kokosový olej
- čerstvé ovoce (dle sezóny)
- sušené ovoce (rozinky, goji, neproslazované brusinky, meruňky, švestky…)
- semínka (např. slunečnicová)
- ořechy (vlašské, mandle, kokosové lupínky…)
- kakao s cukrem (v poměru 1:3) nebo skořicový cukr
Postup:
- Do rendlíku se silným dnem odměřte vodu a kokosové mléko.
- Přidejte pohanku a za stálého míchání lžící či metličkou přiveďte k varu.
- Nechte kaši chvilku jemně probublávat a houstnout. Stále míchejte.
- Rozdělte kaši do misek či talířů, dochuťte dle vlastní chuti kokosovým olejem a kakaem či skořicovým cukrem. Ozdobte ovocem, zasypte semínky a ořechy.
Krásný den a dobrou chuť!