RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Děti v kuchyni: kuře podle trpaslíka Dýnila

„Trpaslík uměl výborně vařit. Každé jablko (ještě jich pár měli) zabalil do kusu medvědího masa – jako by chtěl dělat jablkové knedlíky, ale místo těsta použil mnohem tlustší kus masa – vše napíchal na ostrý klacek a opékal. A šťáva z jablka vsákla do masa, jako když maminka peče vepřovou s jablky. Medvěd, který se většinou živil jinými zvířaty, mod dobře nechutná, ale takový, který měl hodně medu a ovoce, je vynikající – a jak se ukázalo, tohle právě takový medvěd byl. Jídlo bylo skutečně úžasné.“ C. S. Lewis – Princ Kaspian (Letopisy Narnie)

Nápady malé kuchařky

Není to tak dávno, co jsem tu psala o chuti dcerky na kuře s brambory, které si také chtěla naprosto sama připravit. A již je to tu zase. Tentokrát ji inspirovala četba a poslech knihy Princ Kaspian, kde trpaslík Dýnil (ve starším překladu nazývaný Trumpkin) pohostí své zachránce Petra, Zuzanu, Edmunda a Lucii medvědím masem pečeným s jablky. 

Medvědí maso se v této době shání poněkud obtížněji, volba tedy padla na farmářské kuře. Přidali jsme k němu do velkého pekáče s poklicí též brambory, což přípravu oběda zjednodušilo maximálně.

Tak si hoďte nohy na stůl (zasloužíte si to, ne, že ne!), pusťte děti do kuchyně a nechte je, ať se činí. 😎

Dýnilovo kuře nadívané jablky

Na jeden oběd pro čtyři budete potřebovat:

  •  2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • 800 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 1 farmářské kuře
  • 1 – 2 jablka
  • 350 g mražené „baby“ zeleniny
pečené kuře s brambory a baby zeleninou bez lepku bez mléka
  1. Předehřejte troubu na 240 °C. 
  2. Dno pekáče či zapékací mísy vymažte 2 lžícemi olivového oleje.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Prsty rozdělete cibuli na kroužky, posypejte jimi dno pekáče a osolte.
  4. Brambory oškrábejte, nakrájejte na přibližně stejně silné kostky a přidejte na cibuli. 
  5. Česnek oloupejte a vložte mezi brambory. Vše osolte a pokapejte olivovým olejem.
  6. Celé kuře omyjte a osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Jablka opláchněte, překrájejte na čtvrtky a nacpěte do kuřete. Konce stehen překřižte a svažte přírodním provázkem k sobě. 
  7. Kuře položte do mísy na brambory a potřete lžící až dvěma olivového oleje. Přiklopte víkem a vložte do nahřáté trouby.
  8. Pečte bez otvírání hodinu. (Pokud máte nutkání troubu otevírat a obsah pečicí mísy kontrolovat, zahrejte si spolu u kuchyňského stolu třeba Spící královny. 😉 )
  9. Odklopte víko a kuře ještě 10 minut zagrilujte (pečte se zapnutým horkovzduchem a horním ohřevem).
  10. Vyndejte pekáč z trouby ven, znova přikryjte a nechte před podáváním hotové jídlo 10 – 15 minut odpočinout.
  11. Mezitím ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji, jako když vaříte špagety. Vsypejte mraženou zeleninu a povařte na skus 2 – 3 minuty.
  12. Podávejte s úsměvem a společně si naplno vychutnejte narnijské Dýnilovo kuře připravené pro vás vašimi dětmi.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Děti v kuchyni: kuře podle trpaslíka Dýnila

„Trpaslík uměl výborně vařit. Každé jablko (ještě jich pár měli) zabalil do kusu medvědího masa – jako by chtěl dělat jablkové knedlíky, ale místo těsta použil mnohem tlustší kus masa – vše napíchal na ostrý klacek a opékal. A šťáva z jablka vsákla do masa, jako když maminka peče vepřovou s jablky. Medvěd, který se většinou živil jinými zvířaty, mod dobře nechutná, ale takový, který měl hodně medu a ovoce, je vynikající – a jak se ukázalo, tohle právě takový medvěd byl. Jídlo bylo skutečně úžasné.“ C. S. Lewis – Princ Kaspian (Letopisy Narnie)

Nápady malé kuchařky

Není to tak dávno, co jsem tu psala o chuti dcerky na kuře s brambory, které si také chtěla naprosto sama připravit. A již je to tu zase. Tentokrát ji inspirovala četba a poslech knihy Princ Kaspian, kde trpaslík Dýnil (ve starším překladu nazývaný Trumpkin) pohostí své zachránce Petra, Zuzanu, Edmunda a Lucii medvědím masem pečeným s jablky. 

Medvědí maso se v této době shání poněkud obtížněji, volba tedy padla na farmářské kuře. Přidali jsme k němu do velkého pekáče s poklicí též brambory, což přípravu oběda zjednodušilo maximálně.

Tak si hoďte nohy na stůl (zasloužíte si to, ne, že ne!), pusťte děti do kuchyně a nechte je, ať se činí. 😎

Dýnilovo kuře nadívané jablky

Na jeden oběd pro čtyři budete potřebovat:

  •  2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • 800 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 1 farmářské kuře
  • 1 – 2 jablka
  • 350 g mražené „baby“ zeleniny
pečené kuře s brambory a baby zeleninou bez lepku bez mléka
  1. Předehřejte troubu na 240 °C. 
  2. Dno pekáče či zapékací mísy vymažte 2 lžícemi olivového oleje.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Prsty rozdělete cibuli na kroužky, posypejte jimi dno pekáče a osolte.
  4. Brambory oškrábejte, nakrájejte na přibližně stejně silné kostky a přidejte na cibuli. 
  5. Česnek oloupejte a vložte mezi brambory. Vše osolte a pokapejte olivovým olejem.
  6. Celé kuře omyjte a osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Jablka opláchněte, překrájejte na čtvrtky a nacpěte do kuřete. Konce stehen překřižte a svažte přírodním provázkem k sobě. 
  7. Kuře položte do mísy na brambory a potřete lžící až dvěma olivového oleje. Přiklopte víkem a vložte do nahřáté trouby.
  8. Pečte bez otvírání hodinu. (Pokud máte nutkání troubu otevírat a obsah pečicí mísy kontrolovat, zahrejte si spolu u kuchyňského stolu třeba Spící královny. 😉 )
  9. Odklopte víko a kuře ještě 10 minut zagrilujte (pečte se zapnutým horkovzduchem a horním ohřevem).
  10. Vyndejte pekáč z trouby ven, znova přikryjte a nechte před podáváním hotové jídlo 10 – 15 minut odpočinout.
  11. Mezitím ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji, jako když vaříte špagety. Vsypejte mraženou zeleninu a povařte na skus 2 – 3 minuty.
  12. Podávejte s úsměvem a společně si naplno vychutnejte narnijské Dýnilovo kuře připravené pro vás vašimi dětmi.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments