„Trpaslík uměl výborně vařit. Každé jablko (ještě jich pár měli) zabalil do kusu medvědího masa – jako by chtěl dělat jablkové knedlíky, ale místo těsta použil mnohem tlustší kus masa – vše napíchal na ostrý klacek a opékal. A šťáva z jablka vsákla do masa, jako když maminka peče vepřovou s jablky. Medvěd, který se většinou živil jinými zvířaty, mod dobře nechutná, ale takový, který měl hodně medu a ovoce, je vynikající – a jak se ukázalo, tohle právě takový medvěd byl. Jídlo bylo skutečně úžasné.“ C. S. Lewis – Princ Kaspian (Letopisy Narnie)
Nápady malé kuchařky
Není to tak dávno, co jsem tu psala o chuti dcerky na kuře s brambory, které si také chtěla naprosto sama připravit. A již je to tu zase. Tentokrát ji inspirovala četba a poslech knihy Princ Kaspian, kde trpaslík Dýnil (ve starším překladu nazývaný Trumpkin) pohostí své zachránce Petra, Zuzanu, Edmunda a Lucii medvědím masem pečeným s jablky.
Medvědí maso se v této době shání poněkud obtížněji, volba tedy padla na farmářské kuře. Přidali jsme k němu do velkého pekáče s poklicí též brambory, což přípravu oběda zjednodušilo maximálně.
Tak si hoďte nohy na stůl (zasloužíte si to, ne, že ne!), pusťte děti do kuchyně a nechte je, ať se činí. 😎
Dýnilovo kuře nadívané jablky
Na jeden oběd pro čtyři budete potřebovat:
- 2 cibule
- olivový olej
- sůl
- 800 g brambor
- 4 stroužky česneku
- 1 farmářské kuře
- 1 – 2 jablka
- 350 g mražené „baby“ zeleniny
- Předehřejte troubu na 240 °C.
- Dno pekáče či zapékací mísy vymažte 2 lžícemi olivového oleje.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Prsty rozdělete cibuli na kroužky, posypejte jimi dno pekáče a osolte.
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na přibližně stejně silné kostky a přidejte na cibuli.
- Česnek oloupejte a vložte mezi brambory. Vše osolte a pokapejte olivovým olejem.
- Celé kuře omyjte a osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Jablka opláchněte, překrájejte na čtvrtky a nacpěte do kuřete. Konce stehen překřižte a svažte přírodním provázkem k sobě.
- Kuře položte do mísy na brambory a potřete lžící až dvěma olivového oleje. Přiklopte víkem a vložte do nahřáté trouby.
- Pečte bez otvírání hodinu. (Pokud máte nutkání troubu otevírat a obsah pečicí mísy kontrolovat, zahrejte si spolu u kuchyňského stolu třeba Spící královny. 😉 )
- Odklopte víko a kuře ještě 10 minut zagrilujte (pečte se zapnutým horkovzduchem a horním ohřevem).
- Vyndejte pekáč z trouby ven, znova přikryjte a nechte před podáváním hotové jídlo 10 – 15 minut odpočinout.
- Mezitím ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji, jako když vaříte špagety. Vsypejte mraženou zeleninu a povařte na skus 2 – 3 minuty.
- Podávejte s úsměvem a společně si naplno vychutnejte narnijské Dýnilovo kuře připravené pro vás vašimi dětmi.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂