RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dánsko: Smørrebrød

Smørrebrød – to jsou dánské otevřené sendviče, nebo-li chlebíčky! Jejich základem je tmavý žitný chléb a nejtradičnější oblohou naložený sleď.

Rozhodla jsem se je připravit k večeři. Děti upekly kváskový chléb, já jsem nakoupila z toho, co mi nabídl místní supermarket, nakrájela jsem zeleninu, uvařila vejce… A výsledek? Po úvodních pochybnostech „To vypadá divně!“ se s prvními sousty začalo ozývat „To je jako hostina na královském dvoře!“ a „To je dobrýýý! To musíš zařadit na náš seznam oblíbených jídel.“

smørrebrød Dánsko Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Dánská kuchyně

Dánská kuchyně je tradičně založená na tom, co lze ulovit, chovat, vypěstovat a uchovat v chladnější části mírného podnebného pásma: ryby a mořské plody, vepřové maso, mléčné výrobky, ječmen, žito, brambory, kořenová a košťálová zelenina, cibule.

Na jídelníčcích kaváren, restaurací a domácností můžete objevit nápisy jako „stegt flæsk med persillesovs“ (pečené vepřové, brambory a petrželová omáčka), „frikadeller“ (kuličky z mletého masa doplněné o brambory, hnědou omáčku a zelí), „kringle“ (sladký preclík), o Vánocích „kartofler“ (karamelizované brambory) či „risalamande“ (mandlovo-rýžový puding). Z horkých nápojů Dánové milují „gløgg“ (punč) a kávu. A to dokonce do té míry, že si v Dánsku můžete vychutnat kávový punč!

Fenomén zvaný hygge

Jídlo je pro Dány úzce spojeno s národním stylem života zvaným hygge. Toto slovo by se do češtiny dalo přeložit jako útulnost, pohoda. Hygge však zdaleka nejsou jen kašmírové plédy, zapálené voskové svíčky a nicnedělání. Meik Wiking se ve své knize Hygge – prostě šťastný způsob života snažil popsat hygge na 287 stránkách, aby pak napsal ještě několik dalších knih (a podle všeho ne posledních). 😆 

V kapitole věnované jídlu píše: „Můj tým pracovníků prováděl mezi Dány průzkum, který zjišťoval, s čím si lidé hygge nejvíce spojují. Vsadil jsem si na svíčky, ale netrefil jsem se. Svíčky byly až druhé, zatímco horké nápoje první… Štěstí si nekoupíte, ale můžete si koupit dort, a to je skoro to samé. Cukrovinky, dorty a sladké pečivo jsou hyggelige. Ano, přibírá se po nich, ale co na tom, když vás ukonejší… A k tomu se ještě hygge stravování vyznačuje tzv. slow food – doslovně pomalým jídlem. Z podstaty věci jsme přímo vybízeni užívat si pomalého procesu výroby jídla, ocenit čas strávený v kuchyni a radovat se, že chystáme něco hodnotného. Jde o vztah s pokrmem.“

Smørrebrød v Dánsku

Smørrebrød je pro Dány všednodenním obědem. Jeho základ tvoří „rugbrød“ – tmavý žitný kváskový chléb. Bývá namazaný máslem a jeho nejtradičnější obložení tvoří nakládaný sleď se zeleninou.

Je jen pár pravidel, která jsou při přípravě tradičních smørrebrød závazná:

  1. Nikdy nepřiklápějte obložený chleba druhým krajícem.
  2. Nemíchejte na jednom chlebu více druhů bílkovin (např. sledě s vejcem, sýr se salámem apod.).
  3. Nejezte tyto sendviče rukama. Obložte si je bohatě a pak konzumujte za pomoci příboru.

Otevřené sendviče u vás doma

Až si budete chtít vychutnat dánské sendviče u sebe doma, upečte si domácí tmavý hranatý chléb plný semínek. Jak na to krok za krokem najdete ve dvou článcích – v prvním věnovaném výrobě vlastního bezlepkového kvásku a v druhém s receptem na nehnětený kváskový chléb.

Chvíli před zasednutím k večeři nachystejte vše k namazání a obložení do misek a na stůl připravte sklenice, talíře a příbory.

A pak zpomalte. Rozsviťte si tlumené světlo či zapalte pár svíček. Nespěchejte. Povídejte si. Pusťte si tlumenou hudbu. Nechte každého stolovníka, ať si namaže a obloží svůj sendvič podle svého gusta. Vychutnejte si večeři i společné chvíle s rodinou v klidné atmosféře vlastní kuchyně. Vytvořte si pohodu ve stylu dánského hygge s dánskými otevřenými sendviči.

A pokud uvítáte trochu dánské inspirace pro vaše smørrebrød, tady je:

Dánské smørrebrød

Pro tradiční dánské smørrebrød na plátky tmavého bezlepkového kváskového chleba namažte a navrstvěte

  1. máslo či sádlo + naloženého sledě + kroužky červené cibule + plátky ředkvičky + microgreens
  2. máslo či sádlo + makrelu + v rajčatové omáčce + plátky okurky + nasekanou pažitku
  3. máslo či majonézu + čerstvé listy hlávkového salátu + plátky avokáda + krevety + sůl, pepř + pár kapek citrónu + snítky kopru
  4. máslo či sádlo + plátky okurky + uzeného lososa + nakládané červené cibule + sůl, pepř + plátek citrónu + snítky kopru
  5. rozmačkané avokádo + natvrdo uvařená vejce + snítky koriandru/petržele + čerstvě mletý uzený černý pepř
  6. máslo + tvrdý sýr + rajčata + jarní cibulka
  7. italský salát + rukola (nebo jiný salát s drobnými lístky) + plátky šunky + jemně nasekaná pažitka

Krásný hyggelit den a dobrou chuť! 😎

Dánsko: Smørrebrød

Smørrebrød – to jsou dánské otevřené sendviče, nebo-li chlebíčky! Jejich základem je tmavý žitný chléb a nejtradičnější oblohou naložený sleď.

Rozhodla jsem se je připravit k večeři. Děti upekly kváskový chléb, já jsem nakoupila z toho, co mi nabídl místní supermarket, nakrájela jsem zeleninu, uvařila vejce… A výsledek? Po úvodních pochybnostech „To vypadá divně!“ se s prvními sousty začalo ozývat „To je jako hostina na královském dvoře!“ a „To je dobrýýý! To musíš zařadit na náš seznam oblíbených jídel.“

smørrebrød Dánsko Cesta kolem světa bez lepku a mléka

Dánská kuchyně

Dánská kuchyně je tradičně založená na tom, co lze ulovit, chovat, vypěstovat a uchovat v chladnější části mírného podnebného pásma: ryby a mořské plody, vepřové maso, mléčné výrobky, ječmen, žito, brambory, kořenová a košťálová zelenina, cibule.

Na jídelníčcích kaváren, restaurací a domácností můžete objevit nápisy jako „stegt flæsk med persillesovs“ (pečené vepřové, brambory a petrželová omáčka), „frikadeller“ (kuličky z mletého masa doplněné o brambory, hnědou omáčku a zelí), „kringle“ (sladký preclík), o Vánocích „kartofler“ (karamelizované brambory) či „risalamande“ (mandlovo-rýžový puding). Z horkých nápojů Dánové milují „gløgg“ (punč) a kávu. A to dokonce do té míry, že si v Dánsku můžete vychutnat kávový punč!

Fenomén zvaný hygge

Jídlo je pro Dány úzce spojeno s národním stylem života zvaným hygge. Toto slovo by se do češtiny dalo přeložit jako útulnost, pohoda. Hygge však zdaleka nejsou jen kašmírové plédy, zapálené voskové svíčky a nicnedělání. Meik Wiking se ve své knize Hygge – prostě šťastný způsob života snažil popsat hygge na 287 stránkách, aby pak napsal ještě několik dalších knih (a podle všeho ne posledních). 😆 

V kapitole věnované jídlu píše: „Můj tým pracovníků prováděl mezi Dány průzkum, který zjišťoval, s čím si lidé hygge nejvíce spojují. Vsadil jsem si na svíčky, ale netrefil jsem se. Svíčky byly až druhé, zatímco horké nápoje první… Štěstí si nekoupíte, ale můžete si koupit dort, a to je skoro to samé. Cukrovinky, dorty a sladké pečivo jsou hyggelige. Ano, přibírá se po nich, ale co na tom, když vás ukonejší… A k tomu se ještě hygge stravování vyznačuje tzv. slow food – doslovně pomalým jídlem. Z podstaty věci jsme přímo vybízeni užívat si pomalého procesu výroby jídla, ocenit čas strávený v kuchyni a radovat se, že chystáme něco hodnotného. Jde o vztah s pokrmem.“

Smørrebrød v Dánsku

Smørrebrød je pro Dány všednodenním obědem. Jeho základ tvoří „rugbrød“ – tmavý žitný kváskový chléb. Bývá namazaný máslem a jeho nejtradičnější obložení tvoří nakládaný sleď se zeleninou.

Je jen pár pravidel, která jsou při přípravě tradičních smørrebrød závazná:

  1. Nikdy nepřiklápějte obložený chleba druhým krajícem.
  2. Nemíchejte na jednom chlebu více druhů bílkovin (např. sledě s vejcem, sýr se salámem apod.).
  3. Nejezte tyto sendviče rukama. Obložte si je bohatě a pak konzumujte za pomoci příboru.

Otevřené sendviče u vás doma

Až si budete chtít vychutnat dánské sendviče u sebe doma, upečte si domácí tmavý hranatý chléb plný semínek. Jak na to krok za krokem najdete ve dvou článcích – v prvním věnovaném výrobě vlastního bezlepkového kvásku a v druhém s receptem na nehnětený kváskový chléb.

Chvíli před zasednutím k večeři nachystejte vše k namazání a obložení do misek a na stůl připravte sklenice, talíře a příbory.

A pak zpomalte. Rozsviťte si tlumené světlo či zapalte pár svíček. Nespěchejte. Povídejte si. Pusťte si tlumenou hudbu. Nechte každého stolovníka, ať si namaže a obloží svůj sendvič podle svého gusta. Vychutnejte si večeři i společné chvíle s rodinou v klidné atmosféře vlastní kuchyně. Vytvořte si pohodu ve stylu dánského hygge s dánskými otevřenými sendviči.

A pokud uvítáte trochu dánské inspirace pro vaše smørrebrød, tady je:

Dánské smørrebrød

Pro tradiční dánské smørrebrød na plátky tmavého bezlepkového kváskového chleba namažte a navrstvěte

  1. máslo či sádlo + naloženého sledě + kroužky červené cibule + plátky ředkvičky + microgreens
  2. máslo či sádlo + makrelu + v rajčatové omáčce + plátky okurky + nasekanou pažitku
  3. máslo či majonézu + čerstvé listy hlávkového salátu + plátky avokáda + krevety + sůl, pepř + pár kapek citrónu + snítky kopru
  4. máslo či sádlo + plátky okurky + uzeného lososa + nakládané červené cibule + sůl, pepř + plátek citrónu + snítky kopru
  5. rozmačkané avokádo + natvrdo uvařená vejce + snítky koriandru/petržele + čerstvě mletý uzený černý pepř
  6. máslo + tvrdý sýr + rajčata + jarní cibulka
  7. italský salát + rukola (nebo jiný salát s drobnými lístky) + plátky šunky + jemně nasekaná pažitka

Krásný hyggelit den a dobrou chuť! 😎

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments