V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lahodné pomazánkové máslo

Co vás jako první napadne, když na podzim začnou padat jablka? Křížaly? Povidlí? Štrůdl? Mne napadly všechny tři jablečné dobroty. U té třetí vyvstala otázka: Z jakého těsta udělat štrůdl? Pryč jsou časy, kdy jsem jednoduše zašla do nejbližších potravin, koupila balení listového těsta – a jednoduchý jablečný závin byl za půl hodiny na stole. Domácí listové těsto bez lepku a másla? To je už opravdu vyšší dívčí. Ale přeci nenechám zastavit! Co tak vyzkoušet recept kolující již několik let po internetu, v němž stačí zkombinovat mouku a pomazánkové máslo? To je ono!

Dodržet recept?

A otázka, z čeho přesně těsto uhníst, je tu opět. Což o to, mouky smíchám podobně jako na jiné pečivo. Ale kde vezmu rostlinné pomazánkové máslo? V místní samoobsluze nic takového nemají. Nu, jde se googlit.

Hledala jsem a našla blog s tajemným názvem Ta jemná. Prozkoumala jsem její recept na veganské pomazánkové máslo a začala jej testovat. První pokus vyšel chuťově výborně, ale značně tekutější, než jsem očekávala. Vrátila jsem se k receptu a hledala rozdíly, co že jsem to zase nedodržela? Odpověď je jednoduchá: čas a teplotu. Namísto zalití kešu ořechů decilitrem studené vody a čekáním přes noc jsem je přelila od oka vroucí vodou, za čtvrt hodiny slila, zalila 100 ml studené vody a rozmixovala. Použila jsem tedy o hodně víc vody, než autorka původního receptu.

Co s tím? Chuť byla tak lahodně sýrová, že jsem se jí nechtěla vzdát, ani ji už upravovat. Jenže výsledek byl vhodný spíš na dressing, než na pomazánkové máslo. Po chvilce jsem na to přišla: řešení se nazývá agar. Přírodní rostlinná želírující látka získávaná z mořských řas. Poprvé jsem ji objevila při svých experimentech s měkkým ořechovým sýrem typu mozzarelly a dokáže s rozmixovanými kešu pravá kouzla. Přidala jsem jí tedy do další várky lžíci a ejhle, vytoužená konzistence pomazánkového másla byla na světě.

Na cestě za štrúdlem

Jak dopadne napoprvé štrůdl bez lepku a mléka, je zatím ve hvězdách. Nicméně nyní mi už nestojí nic v cestě k prvnímu pokusu o jeho upečení. Tedy až na prázdnou skleničku o pomazánkového másla. 😅 Asi si raději nejprve seženu vše ostatní a teprve před samotným pečením připravím novou dávku.

Možná bude kešu pomazánkové máslo na sladkou variantu štrúdlu příliš sýrové a slané. To se dá změnit jednoduše ubráním části lahůdkového droždí a soli při jeho přípravě. Zkusím, uvidím, upravím – a napíšu vám o tom sem na blog.

Kdo z vás se pustí do další kuchyňské alchymie se mnou?

rostlinné kešu pomazánkové máslo bez laktózy

Domácí kešu pomazánkové máslo

Suroviny:

Postup:

  1. Kešu ořechy odvažte do hrnku o objemu 300 ml a zalijte vroucí vodou po okraj.
  2. Vodou nabobtnalé kešu slijte, vsypte do mixéru a zalijte 100 ml studené vody.
  3. Rozmixujte kešu dohladka.
  4. Přidejte do mixéru lahůdkové droždí, agar i oba oleje.
  5. Mixujte dohladka. Občas chod mixéru zastavte a setřete nesourodou směs ze stěn mixéru. Pokračujte v mixování, dokud není kešu kaše úplně hladká a vzhledově stejnorodá.
  6. Hotové tekuté pomazánkové máslo přelijte do misky a podle chuti osolte.
  7. Skladujte v lednici buď v misce přetažené potravinovou fólií, nebo v zašroubované sklenici.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Lahodné pomazánkové máslo

Co vás jako první napadne, když na podzim začnou padat jablka? Křížaly? Povidlí? Štrůdl? Mne napadly všechny tři jablečné dobroty. U té třetí vyvstala otázka: Z jakého těsta udělat štrůdl? Pryč jsou časy, kdy jsem jednoduše zašla do nejbližších potravin, koupila balení listového těsta – a jednoduchý jablečný závin byl za půl hodiny na stole. Domácí listové těsto bez lepku a másla? To je už opravdu vyšší dívčí. Ale přeci nenechám zastavit! Co tak vyzkoušet recept kolující již několik let po internetu, v němž stačí zkombinovat mouku a pomazánkové máslo? To je ono!

Dodržet recept?

A otázka, z čeho přesně těsto uhníst, je tu opět. Což o to, mouky smíchám podobně jako na jiné pečivo. Ale kde vezmu rostlinné pomazánkové máslo? V místní samoobsluze nic takového nemají. Nu, jde se googlit.

Hledala jsem a našla blog s tajemným názvem Ta jemná. Prozkoumala jsem její recept na veganské pomazánkové máslo a začala jej testovat. První pokus vyšel chuťově výborně, ale značně tekutější, než jsem očekávala. Vrátila jsem se k receptu a hledala rozdíly, co že jsem to zase nedodržela? Odpověď je jednoduchá: čas a teplotu. Namísto zalití kešu ořechů decilitrem studené vody a čekáním přes noc jsem je přelila od oka vroucí vodou, za čtvrt hodiny slila, zalila 100 ml studené vody a rozmixovala. Použila jsem tedy o hodně víc vody, než autorka původního receptu.

Co s tím? Chuť byla tak lahodně sýrová, že jsem se jí nechtěla vzdát, ani ji už upravovat. Jenže výsledek byl vhodný spíš na dressing, než na pomazánkové máslo. Po chvilce jsem na to přišla: řešení se nazývá agar. Přírodní rostlinná želírující látka získávaná z mořských řas. Poprvé jsem ji objevila při svých experimentech s měkkým ořechovým sýrem typu mozzarelly a dokáže s rozmixovanými kešu pravá kouzla. Přidala jsem jí tedy do další várky lžíci a ejhle, vytoužená konzistence pomazánkového másla byla na světě.

Na cestě za štrúdlem

Jak dopadne napoprvé štrůdl bez lepku a mléka, je zatím ve hvězdách. Nicméně nyní mi už nestojí nic v cestě k prvnímu pokusu o jeho upečení. Tedy až na prázdnou skleničku o pomazánkového másla. 😅 Asi si raději nejprve seženu vše ostatní a teprve před samotným pečením připravím novou dávku.

Možná bude kešu pomazánkové máslo na sladkou variantu štrúdlu příliš sýrové a slané. To se dá změnit jednoduše ubráním části lahůdkového droždí a soli při jeho přípravě. Zkusím, uvidím, upravím – a napíšu vám o tom sem na blog.

Kdo z vás se pustí do další kuchyňské alchymie se mnou?

rostlinné kešu pomazánkové máslo bez laktózy

Domácí kešu pomazánkové máslo

Suroviny:

Postup:

  1. Kešu ořechy odvažte do hrnku o objemu 300 ml a zalijte vroucí vodou po okraj.
  2. Vodou nabobtnalé kešu slijte, vsypte do mixéru a zalijte 100 ml studené vody.
  3. Rozmixujte kešu dohladka.
  4. Přidejte do mixéru lahůdkové droždí, agar i oba oleje.
  5. Mixujte dohladka. Občas chod mixéru zastavte a setřete nesourodou směs ze stěn mixéru. Pokračujte v mixování, dokud není kešu kaše úplně hladká a vzhledově stejnorodá.
  6. Hotové tekuté pomazánkové máslo přelijte do misky a podle chuti osolte.
  7. Skladujte v lednici buď v misce přetažené potravinovou fólií, nebo v zašroubované sklenici.

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.