RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čočka na kyselo

Ne, nemusíte se tvářit kysele, když přijde řeč na čočku. Čočka na kyselo nemusí být jen hnědá kaše s pachutí octa, kterou jste vraceli vše školní jídelně téměř netknutou. Ani se nemusíte bát, že bez pšeničné mouky, cibule a kvasného octu lihového ji neuvaříte. A že ji nebudou chtít děti ani ochutnat? Opakuji: žádné strachy! U nás mizí v dětských bříškách rychleji čočka než párky.

Tato čočka na kyselo má vyváženou, plnou chuť, je uvařená bez lepku i bez cibule a o jemnou kyselost se postará jablečný ocet.

Proč jíst čočku, když nemusíme?

Protože – když se dobře upraví – je výborná! Vedle toho je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů (B1, B6) a minerálů (železo, měď, hořčík, selen, fosfor, zinek, draslík). A pokud sáhnete po černé drobnozrnné čočce beluga, do výčtu pozitiv můžete připsat také antioxidanty ne nepodobné těm, které obsahují ostružiny a borůvky, jemně oříškovou chuť a vzhled podobný kaviáru.

A tak… dejte čočce šanci! Uvidíte, že až dnes budete sedat ke společnému obědu či večeři a na talířích zavoní čočka, jakékoliv protesty proti zmizí s prvním soustem. A váš jídelníček bude zas o maličko bohatější.

čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Čočka na kyselo pro mlsné jazýčky

Suroviny:

  • 400 g černé čočky beluga
  • 6 dcl vody
  • 1 bobkový list

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 lžíce rostlinného oleje (či sádla pro nevegan verzi)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 3 dcl vody
  • 2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 4 – 6 lžic jablečného octa
čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Postup:

  1. Čočku přeberte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte čistou vodou, přidejte bobkový list a uvařte doměkka; bude to trvat přibližně 20 minut a téměř všechna voda se vstřebá do čočky.
  2. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a propasírujte. Vše jemně osolte.
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte tuk. Přisypte mrkev s petrželí a orestujte dozlatova.
  4. Ztlumte mírně výkon plotýnky/plamene.
  5. Přidejte do pánve česnek, promíchejte a nechte rozvonět.
  6. Obsah pánve pocukrujte a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
  7. Zasypte vše lžící rýžové mouky a míchejte, dokud neobalí všechny kostičky a nevsákne tuk.
  8. Přilijte 3 dcl vody a za občasného míchání nechte 5 minut provařit.
  9. Z uvařené čočky odstraňte bobkový list a přesypte ji do pánve i s případným zbytkem vody, ve které se vařila.
  10. Osolte a okyselte téměř hotové jídlo. Dál míchejte a nechte ještě 5 minut jemně probublávat.
  11. Ochutnejte a podle chuti přidejte zbývající 1 – 2 lžíce octa, popř. sůl.
  12. Podávejte tak, jak máte rádi: s krajícem chleba, kyselou okurkou, sázeným vejcem, klobásou, bramborem…

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Čočka na kyselo

Ne, nemusíte se tvářit kysele, když přijde řeč na čočku. Čočka na kyselo nemusí být jen hnědá kaše s pachutí octa, kterou jste vraceli vše školní jídelně téměř netknutou. Ani se nemusíte bát, že bez pšeničné mouky, cibule a kvasného octu lihového ji neuvaříte. A že ji nebudou chtít děti ani ochutnat? Opakuji: žádné strachy! U nás mizí v dětských bříškách rychleji čočka než párky.

Tato čočka na kyselo má vyváženou, plnou chuť, je uvařená bez lepku i bez cibule a o jemnou kyselost se postará jablečný ocet.

Proč jíst čočku, když nemusíme?

Protože – když se dobře upraví – je výborná! Vedle toho je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů (B1, B6) a minerálů (železo, měď, hořčík, selen, fosfor, zinek, draslík). A pokud sáhnete po černé drobnozrnné čočce beluga, do výčtu pozitiv můžete připsat také antioxidanty ne nepodobné těm, které obsahují ostružiny a borůvky, jemně oříškovou chuť a vzhled podobný kaviáru.

A tak… dejte čočce šanci! Uvidíte, že až dnes budete sedat ke společnému obědu či večeři a na talířích zavoní čočka, jakékoliv protesty proti zmizí s prvním soustem. A váš jídelníček bude zas o maličko bohatější.

čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Čočka na kyselo pro mlsné jazýčky

Suroviny:

  • 400 g černé čočky beluga
  • 6 dcl vody
  • 1 bobkový list

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 lžíce rostlinného oleje (či sádla pro nevegan verzi)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 3 dcl vody
  • 2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 4 – 6 lžic jablečného octa
čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Postup:

  1. Čočku přeberte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte čistou vodou, přidejte bobkový list a uvařte doměkka; bude to trvat přibližně 20 minut a téměř všechna voda se vstřebá do čočky.
  2. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a propasírujte. Vše jemně osolte.
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte tuk. Přisypte mrkev s petrželí a orestujte dozlatova.
  4. Ztlumte mírně výkon plotýnky/plamene.
  5. Přidejte do pánve česnek, promíchejte a nechte rozvonět.
  6. Obsah pánve pocukrujte a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
  7. Zasypte vše lžící rýžové mouky a míchejte, dokud neobalí všechny kostičky a nevsákne tuk.
  8. Přilijte 3 dcl vody a za občasného míchání nechte 5 minut provařit.
  9. Z uvařené čočky odstraňte bobkový list a přesypte ji do pánve i s případným zbytkem vody, ve které se vařila.
  10. Osolte a okyselte téměř hotové jídlo. Dál míchejte a nechte ještě 5 minut jemně probublávat.
  11. Ochutnejte a podle chuti přidejte zbývající 1 – 2 lžíce octa, popř. sůl.
  12. Podávejte tak, jak máte rádi: s krajícem chleba, kyselou okurkou, sázeným vejcem, klobásou, bramborem…

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments