Ne, nemusíte se tvářit kysele, když přijde řeč na čočku. Čočka na kyselo nemusí být jen hnědá kaše s pachutí octa, kterou jste vraceli vše školní jídelně téměř netknutou. Ani se nemusíte bát, že bez pšeničné mouky, cibule a kvasného octu lihového ji neuvaříte. A že ji nebudou chtít děti ani ochutnat? Opakuji: žádné strachy! U nás mizí v dětských bříškách rychleji čočka než párky.

Tato čočka na kyselo má vyváženou, plnou chuť, je uvařená bez lepku i bez cibule a o jemnou kyselost se postará jablečný ocet.

Proč jíst čočku, když nemusíme?

Protože – když se dobře upraví – je výborná! Vedle toho je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů (B1, B6) a minerálů (železo, měď, hořčík, selen, fosfor, zinek, draslík). A pokud sáhnete po černé drobnozrnné čočce beluga, do výčtu pozitiv můžete připsat také antioxidanty ne nepodobné těm, které obsahují ostružiny a borůvky, jemně oříškovou chuť a vzhled podobný kaviáru.

A tak… dejte čočce šanci! Uvidíte, že až dnes budete sedat ke společnému obědu či večeři a na talířích zavoní čočka, jakékoliv protesty proti zmizí s prvním soustem. A váš jídelníček bude zas o maličko bohatější.

čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Čočka na kyselo pro mlsné jazýčky

Suroviny:

  • 400 g černé čočky beluga
  • 6 dcl vody
  • 1 bobkový list

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 lžíce rostlinného oleje (či sádla pro nevegan verzi)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 3 dcl vody
  • 2 lžičky (růžové himalájské) soli
  • 4 – 6 lžic jablečného octa
čočka na kyselo bez lepku bez mléka vegan

Postup:

  1. Čočku přeberte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte čistou vodou, přidejte bobkový list a uvařte doměkka; bude to trvat přibližně 20 minut a téměř všechna voda se vstřebá do čočky.
  2. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a propasírujte. Vše jemně osolte.
  3. V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte tuk. Přisypte mrkev s petrželí a orestujte dozlatova.
  4. Ztlumte mírně výkon plotýnky/plamene.
  5. Přidejte do pánve česnek, promíchejte a nechte rozvonět.
  6. Obsah pánve pocukrujte a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
  7. Zasypte vše lžící rýžové mouky a míchejte, dokud neobalí všechny kostičky a nevsákne tuk.
  8. Přilijte 3 dcl vody a za občasného míchání nechte 5 minut provařit.
  9. Z uvařené čočky odstraňte bobkový list a přesypte ji do pánve i s případným zbytkem vody, ve které se vařila.
  10. Osolte a okyselte téměř hotové jídlo. Dál míchejte a nechte ještě 5 minut jemně probublávat.
  11. Ochutnejte a podle chuti přidejte zbývající 1 – 2 lžíce octa, popř. sůl.
  12. Podávejte tak, jak máte rádi: s krajícem chleba, kyselou okurkou, sázeným vejcem, klobásou, bramborem…

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments