V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

24hodinový chléb

„…po cestě nás všechno bolí, nabídněte chléb se solí.“ A bezlepkový by nebyl? No, nebyl.

Sehnat bezlepkové těstoviny v Itálii šlo, zde s trochou hledání též. Ale bezlepkové pečivo? To byl zapeklitý oříšek. Pečení mě bavilo a baví, tak jsem si vyhrnula rukávy a pustila se do toho. Ovšem chuť ani 23 let praxe tentokrát nestačily, blátivou kouli střídala vysušená cihla a já jsem byla odkázaná na kukuřičné krekry.

Až mi jednou přinesl manžel recept od kolegy z práce. Jednoduchý, jen vše zamíchat, počkat a upéct. Že by to mohlo fungovat? Zkusila jsem to a dosvědčuji: podle tohoto receptu upečete chutný bezlepkový chléb.

Původní recept

500 hladké pohankové mouky
2 polévkové lžíce psyllia 
2 čajové lžičky soli 
2 čajové lžičky kmínu
lněná, slunečnicová či dýňová semena dle chuti
750 – 800 ml vlažné vody

Do sypkých surovin zamíchejte vlažnou vodu. Mísu, ve které jste těsto zadělali, překryjte fólií, alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe 25°C – 30°C) na 24 hodin.

Do trouby vložte kulatou zapékací misku i s víkem a nastavte termostat na 220°C. Připravené těsto vyklopte do předehřáté zapékací mísy, přiklopte a pečte 1 hodinu. Pak víko z misky odklopte a chléb pečte ještě další čtvrt hodiny. Po vyjmutí pecen nechte zchladnout na mřížce.

Vychytávky

Tento recept je ve své jednoduchosti a zároveň variabilnosti dokonalý. Zde přidávám několik svých tipů, které se mi osvědčily:

  • Nejprve v míse pečlivě promísím všechny suché suroviny, do nichž v druhém kroku vmíchám všechnu vodu naráz.
  • Semínek dávám 10 – 12 polévkových lžic, aby je těsto „uneslo“. Nejčastěji to jsou semena slunečnicová, lněná, chia, popř. bezlepkové ovesné vločky. Dýňová nám osobně v těstě příliš nechutnala, přišla nám rozmáčená.
  • Po vypracování těsto dávám zrát do přiměřeně velké mísy vymazané slunečnicovým olejem. Těsto téměř nenabyde, mísu volím obdobného průměru, jaký má zapékací miska, ve které chléb po 24 hodinách budu péct.
  • Chléb většinou peču nejprve na nejvyšší možnou teplotu, které je má trouba schopná, tj. 250°C, následně po odklopení víka stahuji na 210°C. Chleba má pak báječně vypečenou a křupavou kůrku.
  • Dostatečné nahřátí zapékací misky způsobí, že se k ní těsto nepřilepí.
  • Ze zkušenosti kamarádky, které jsem tento recept již posílala, lze použít i jiné mouky, popř. jejich směs (ona smíchala rýžovou, pohankovou a ječnou mouku v nespecifikovaném poměru). Kouzlo receptu tkví v dlouhém čase, po který v těstě pracuje psyllium.

bezlepkový chléb

Naše oblíbená variace

Na 1 bochník pohankového chleba budete potřebovat

  • 2 lžičky himalájské růžové soli
  • 2 lžičky drceného (či mletého) kmínu
  • 2 lžíce psyllia
  • 0,5kg pohankové mouky
  • 8 lžic slunečnicových semínek
  • 2 lžíce zlatých lněných semínek
  • 750ml vody
  • 2 lžíce medu
  • slunečnicový olej (na vymazání misky)

Nejprve v míse smíchejte všechny suché suroviny, v kastrůlku jemně rozpusťte med a přilijte vodu. Vodu s medem přidejte k sypké směsi do mísy a vše dohromady důkladně promíchejte do hustého, stále však lepivého a líně tekutého těsta.

Čistou misku celou vymažte slunečnicovým olejem, přendejte do ní těsto a zakryjte ji (potravinovou fólií, alobalem či pokličkou). Nechejte na teplém místě zrát následujících 24 hodin.

Druhý den začněte předehřívat troubu na 250°C a rovnou do ní vložte kulatou zapékací misku i s víkem. Po čtvrt hodině, kdy je již trouba nahřátá, opatrně v rukavicích vyndejte misku na prkýnko, vykulte do ní těsto, které vám za den a noc zpevnělo a přijalo za svůj tvar bochníku, okamžitě přiklopte horkým víkem a vložte do trouby.

Pečte přikryté 60 minut na 250°C, následně odkryté 15 minut na 210°C.

Po upečení vyndejte misku s chlebem z trouby a nechejte venku mírně vychladnout. Poté chléb vyjměte z misky, můžete si při tom jemně pomoci příborovým nožem nebo delší obracečkou. Bochník přemístěte na mřížku, aby se nezapařil a mohl úplně vychladnout.


Tento chléb je výborný nejen čerstvý první den, ale i dny následující, např. jako topinka nasucho opečená na nepřilnavé pánvičce. Užijte si jeho přípravu, pohrajte si se svými oblíbenými semínky a vychutnejte si svůj chleba do posledního drobečku. Krásný den a dobrou chuť!

24hodinový chléb

„…po cestě nás všechno bolí, nabídněte chléb se solí.“ A bezlepkový by nebyl? No, nebyl.

Sehnat bezlepkové těstoviny v Itálii šlo, zde s trochou hledání též. Ale bezlepkové pečivo? To byl zapeklitý oříšek. Pečení mě bavilo a baví, tak jsem si vyhrnula rukávy a pustila se do toho. Ovšem chuť ani 23 let praxe tentokrát nestačily, blátivou kouli střídala vysušená cihla a já jsem byla odkázaná na kukuřičné krekry.

Až mi jednou přinesl manžel recept od kolegy z práce. Jednoduchý, jen vše zamíchat, počkat a upéct. Že by to mohlo fungovat? Zkusila jsem to a dosvědčuji: podle tohoto receptu upečete chutný bezlepkový chléb.

Původní recept

500 hladké pohankové mouky
2 polévkové lžíce psyllia 
2 čajové lžičky soli 
2 čajové lžičky kmínu
lněná, slunečnicová či dýňová semena dle chuti
750 – 800 ml vlažné vody

Do sypkých surovin zamíchejte vlažnou vodu. Mísu, ve které jste těsto zadělali, překryjte fólií, alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe 25°C – 30°C) na 24 hodin.

Do trouby vložte kulatou zapékací misku i s víkem a nastavte termostat na 220°C. Připravené těsto vyklopte do předehřáté zapékací mísy, přiklopte a pečte 1 hodinu. Pak víko z misky odklopte a chléb pečte ještě další čtvrt hodiny. Po vyjmutí pecen nechte zchladnout na mřížce.

Vychytávky

Tento recept je ve své jednoduchosti a zároveň variabilnosti dokonalý. Zde přidávám několik svých tipů, které se mi osvědčily:

  • Nejprve v míse pečlivě promísím všechny suché suroviny, do nichž v druhém kroku vmíchám všechnu vodu naráz.
  • Semínek dávám 10 – 12 polévkových lžic, aby je těsto „uneslo“. Nejčastěji to jsou semena slunečnicová, lněná, chia, popř. bezlepkové ovesné vločky. Dýňová nám osobně v těstě příliš nechutnala, přišla nám rozmáčená.
  • Po vypracování těsto dávám zrát do přiměřeně velké mísy vymazané slunečnicovým olejem. Těsto téměř nenabyde, mísu volím obdobného průměru, jaký má zapékací miska, ve které chléb po 24 hodinách budu péct.
  • Chléb většinou peču nejprve na nejvyšší možnou teplotu, které je má trouba schopná, tj. 250°C, následně po odklopení víka stahuji na 210°C. Chleba má pak báječně vypečenou a křupavou kůrku.
  • Dostatečné nahřátí zapékací misky způsobí, že se k ní těsto nepřilepí.
  • Ze zkušenosti kamarádky, které jsem tento recept již posílala, lze použít i jiné mouky, popř. jejich směs (ona smíchala rýžovou, pohankovou a ječnou mouku v nespecifikovaném poměru). Kouzlo receptu tkví v dlouhém čase, po který v těstě pracuje psyllium.

bezlepkový chléb

Naše oblíbená variace

Na 1 bochník pohankového chleba budete potřebovat

  • 2 lžičky himalájské růžové soli
  • 2 lžičky drceného (či mletého) kmínu
  • 2 lžíce psyllia
  • 0,5kg pohankové mouky
  • 8 lžic slunečnicových semínek
  • 2 lžíce zlatých lněných semínek
  • 750ml vody
  • 2 lžíce medu
  • slunečnicový olej (na vymazání misky)

Nejprve v míse smíchejte všechny suché suroviny, v kastrůlku jemně rozpusťte med a přilijte vodu. Vodu s medem přidejte k sypké směsi do mísy a vše dohromady důkladně promíchejte do hustého, stále však lepivého a líně tekutého těsta.

Čistou misku celou vymažte slunečnicovým olejem, přendejte do ní těsto a zakryjte ji (potravinovou fólií, alobalem či pokličkou). Nechejte na teplém místě zrát následujících 24 hodin.

Druhý den začněte předehřívat troubu na 250°C a rovnou do ní vložte kulatou zapékací misku i s víkem. Po čtvrt hodině, kdy je již trouba nahřátá, opatrně v rukavicích vyndejte misku na prkýnko, vykulte do ní těsto, které vám za den a noc zpevnělo a přijalo za svůj tvar bochníku, okamžitě přiklopte horkým víkem a vložte do trouby.

Pečte přikryté 60 minut na 250°C, následně odkryté 15 minut na 210°C.

Po upečení vyndejte misku s chlebem z trouby a nechejte venku mírně vychladnout. Poté chléb vyjměte z misky, můžete si při tom jemně pomoci příborovým nožem nebo delší obracečkou. Bochník přemístěte na mřížku, aby se nezapařil a mohl úplně vychladnout.


Tento chléb je výborný nejen čerstvý první den, ale i dny následující, např. jako topinka nasucho opečená na nepřilnavé pánvičce. Užijte si jeho přípravu, pohrajte si se svými oblíbenými semínky a vychutnejte si svůj chleba do posledního drobečku. Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 let před

[…] křoupali a dali byste cokoliv za kousek pečiva? Mám pro vás řešení! A nemám na mysli 24hodinový chleba, byť je jeho příprava superjednoduchá. Teď není čas čekat, teď je čas rozdrobit droždí, […]

Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.