V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chleba nechleba

Před 9 lety si začal gurmánský svět podmaňovat The Life Changing Loaf of Bread, do českých kuchyní ho přinesla poprvé Maškrtnica pod názvem vícezrnný bochník. Filosofické úvahy, zda se jedná o chleba, či alespoň o bochník, když je bez mouky a nekvasí, za mě zvládli již jiní. Pro mě bylo při přechodu na bezlepkové stravování nejdůležitější, že půjde nakrájet a obložit. Chleba nechleba dostal u mne zelenou.

O co tady je?

Technicky vzato smícháte různá semínka a vločky s vodou, namačkáte do formy, necháte nabobtnat a upečete.

Skutečnost je ale chutnější a pestřejší, než technologický postup: Vyberete si semínka, ořechy a vločky, které máte rádi. To vám dává širokou paletu možností, ze které můžete volit. Jste alergičtí na lískové ořechy? Vyměňte je za vlašské, kešu nebo para ořechy. Pohanka vám smrdí? Bezlepkové ovesné vločky ty pohankové snadno nahradí.

Hrajte si! Protože s tímto receptem můžete. 😎

Pravidla hry

Je jen několik bodů, které při svých improvizacích s receptem na bezlepkový nechleba potřebujete dodržet:

  1.  Poměry a typové rozložení surovin (semínek, vloček a ořechů; sypké vs. tekuté suroviny): Lněná a chia semínka chleba nechleba zpevňují. Zlatá lněná semínka můžete zaměnit za hnědá, ale jejich množstvi doporučuji nesnižovat. Pokud chia semínka nejsou vaším šálkem kávy, můžete je vynechat, nebo nahradit lněnými. Slunečnicová semínka jsou cenově přívětivá a tvoří hlavní součást bochníku. Jsou nadupaná rostlinnými bílkovinami, vlákninou, železem, hořčíkem, draslíkem, manganem a zdravými tuky. Ořechy oživují a ozvláštňují jednolitou strukturu a především chuť nechleba.
  2. Nepražené vločky: Sáhla jsem po pražených pohankových vločkách jen jednou ze zvědavosti a bochník se mi pak rozpadl. Vločky v nechlebu vytvoří jakousi maltu, která za za pomoci gelu produkovaného lněnými a chia semínky drží celý bochník pohromadě. Vyberte nejen bezlepkové, ale též nepražené a jemné. Pohankové vločky vám dodají extra porci rutinu ozdravujícího vaše cévy. Pokud pohance z jakéhokoliv důvodu neholdujete, také ovesné vločky jsou v chlebu výborné a obsahují tělu tolik potřebné bílkoviny.
  3. Dobu zrání a zpevňování: Za 12 hodin vícezrnný bochník zpevní, ale nezačne klíčit.
chleba nechleba bez lepku bez mléka

Chléb bez mouky aneb Nechleba

Suroviny:

Na 1 bochník budete potřebovat:

  • 150 g bezlepkových (pohankových nebo ovesných) jemných vloček
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 75 g mandlí
  • 25 g vlašských ořechů
  • 25 g lískových ořechů
  • 25 g dýňových semínek
  • 4 lžíce psyllia
  • 2 lžíce chia semínek
  • 17 g (růžové himalájské) soli
  • 350 ml vody
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Suroviny:

Na 1 bochník budete potřebovat:

  • 150 g bezlepkových (pohankových nebo ovesných) jemných vloček
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 75 g mandlí
  • 25 g vlašských ořechů
  • 25 g lískových ořechů
  • 25 g dýňových semínek
  • 4 lžíce psyllia
  • 2 lžíce chia semínek
  • 17 g (růžové himalájské) soli
  • 350 ml vody
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
chleba nechleba bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Formu na chleba – plechovou či keramickou – vyložte jedním kusem pečicího papíru (usnadní vám to pak vyndávání v průběhu pečení).
  2. Do velké mísy odvažte všechny suché suroviny (od vloček až po sůl). Pečlivě promíchejte.
  3. V odměrce promíchejte vodu s medem a kokosovým olejem.
  4. Vlijte naráz vodu s medem a olejem a rychle zamíchejte vše dohromady. Vzniklé těsto bude husté, mokré a hrudkovité.
  5. Všechno těsto namačkejte do formy, až vytvoříte rovnoměrnou cihličku.
  6. Přikryjte (prkýnkem, potravinovou fólií…) a nechte 12 hodin zpevňovat na kuchyňské lince.
  7. Rozehřejte troubu na 250 °C.
  8. Vložte formu s nechlebovou cihličkou, ale bez zakrytí, do trouby a pečte 25 minut.
  9. Vyklopte chleba z formy na plech, odstraňte pečicí papír a vraťte zpátky do trouby.
  10. Stáhněte teplotu na 215 °C a pečte dalších 40 minut.
  11. Pokud jste zapomněli na krok 9, nepanikařte! Již se mi to také stalo a i s tímto opomenutím byl výsledek výborný.
  12. Upečený nechleba nechte vychladnout na mřížce.
  13. Krájejte na tenké plátky a vychutnávejte jen tak, s marmeládou, šunkou… dle libosti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Chleba nechleba

Před 9 lety si začal gurmánský svět podmaňovat The Life Changing Loaf of Bread, do českých kuchyní ho přinesla poprvé Maškrtnica pod názvem vícezrnný bochník. Filosofické úvahy, zda se jedná o chleba, či alespoň o bochník, když je bez mouky a nekvasí, za mě zvládli již jiní. Pro mě bylo při přechodu na bezlepkové stravování nejdůležitější, že půjde nakrájet a obložit. Chleba nechleba dostal u mne zelenou.

O co tady je?

Technicky vzato smícháte různá semínka a vločky s vodou, namačkáte do formy, necháte nabobtnat a upečete.

Skutečnost je ale chutnější a pestřejší, než technologický postup: Vyberete si semínka, ořechy a vločky, které máte rádi. To vám dává širokou paletu možností, ze které můžete volit. Jste alergičtí na lískové ořechy? Vyměňte je za vlašské, kešu nebo para ořechy. Pohanka vám smrdí? Bezlepkové ovesné vločky ty pohankové snadno nahradí.

Hrajte si! Protože s tímto receptem můžete. 😎

Pravidla hry

Je jen několik bodů, které při svých improvizacích s receptem na bezlepkový nechleba potřebujete dodržet:

  1.  Poměry a typové rozložení surovin (semínek, vloček a ořechů; sypké vs. tekuté suroviny): Lněná a chia semínka chleba nechleba zpevňují. Zlatá lněná semínka můžete zaměnit za hnědá, ale jejich množstvi doporučuji nesnižovat. Pokud chia semínka nejsou vaším šálkem kávy, můžete je vynechat, nebo nahradit lněnými. Slunečnicová semínka jsou cenově přívětivá a tvoří hlavní součást bochníku. Jsou nadupaná rostlinnými bílkovinami, vlákninou, železem, hořčíkem, draslíkem, manganem a zdravými tuky. Ořechy oživují a ozvláštňují jednolitou strukturu a především chuť nechleba.
  2. Nepražené vločky: Sáhla jsem po pražených pohankových vločkách jen jednou ze zvědavosti a bochník se mi pak rozpadl. Vločky v nechlebu vytvoří jakousi maltu, která za za pomoci gelu produkovaného lněnými a chia semínky drží celý bochník pohromadě. Vyberte nejen bezlepkové, ale též nepražené a jemné. Pohankové vločky vám dodají extra porci rutinu ozdravujícího vaše cévy. Pokud pohance z jakéhokoliv důvodu neholdujete, také ovesné vločky jsou v chlebu výborné a obsahují tělu tolik potřebné bílkoviny.
  3. Dobu zrání a zpevňování: Za 12 hodin vícezrnný bochník zpevní, ale nezačne klíčit.
chleba nechleba bez lepku bez mléka

Chléb bez mouky aneb Nechleba

Suroviny:

Na 1 bochník budete potřebovat:

  • 150 g bezlepkových (pohankových nebo ovesných) jemných vloček
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 75 g mandlí
  • 25 g vlašských ořechů
  • 25 g lískových ořechů
  • 25 g dýňových semínek
  • 4 lžíce psyllia
  • 2 lžíce chia semínek
  • 17 g (růžové himalájské) soli
  • 350 ml vody
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Suroviny:

Na 1 bochník budete potřebovat:

  • 150 g bezlepkových (pohankových nebo ovesných) jemných vloček
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 75 g mandlí
  • 25 g vlašských ořechů
  • 25 g lískových ořechů
  • 25 g dýňových semínek
  • 4 lžíce psyllia
  • 2 lžíce chia semínek
  • 17 g (růžové himalájské) soli
  • 350 ml vody
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
chleba nechleba bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Formu na chleba – plechovou či keramickou – vyložte jedním kusem pečicího papíru (usnadní vám to pak vyndávání v průběhu pečení).
  2. Do velké mísy odvažte všechny suché suroviny (od vloček až po sůl). Pečlivě promíchejte.
  3. V odměrce promíchejte vodu s medem a kokosovým olejem.
  4. Vlijte naráz vodu s medem a olejem a rychle zamíchejte vše dohromady. Vzniklé těsto bude husté, mokré a hrudkovité.
  5. Všechno těsto namačkejte do formy, až vytvoříte rovnoměrnou cihličku.
  6. Přikryjte (prkýnkem, potravinovou fólií…) a nechte 12 hodin zpevňovat na kuchyňské lince.
  7. Rozehřejte troubu na 250 °C.
  8. Vložte formu s nechlebovou cihličkou, ale bez zakrytí, do trouby a pečte 25 minut.
  9. Vyklopte chleba z formy na plech, odstraňte pečicí papír a vraťte zpátky do trouby.
  10. Stáhněte teplotu na 215 °C a pečte dalších 40 minut.
  11. Pokud jste zapomněli na krok 9, nepanikařte! Již se mi to také stalo a i s tímto opomenutím byl výsledek výborný.
  12. Upečený nechleba nechte vychladnout na mřížce.
  13. Krájejte na tenké plátky a vychutnávejte jen tak, s marmeládou, šunkou… dle libosti.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.