„Tak které?“ pohledem nedočkavě visím na ústech kamarádce, která právě ochutnává světlou i tmavou variantu arašídových sušenek.
„No, víš…“ zaváhá. „Ty světlé jsou vláčnější, ale já mám prostě ráda cokoliv čokoládového, takže u mě vyhrávají ty čokoládové. Jsou úžasné!“
Povzbuzena kamarádčinými slovy sestavuji recept pro blog. A protože já preferuji světlé sušenky a Kate, kvůli které je tento recept i bez žloutků, byla nadšená z obou variant, dostanete dnes ode mne dva recepty v jednom. Odlišuje je 40 g čokolády nastrouhané do těsta pro tmavou barvu a nugetovou chuť, vzpomínku na dětství v 90. letech 20. století. Každá ze sušenek navíc uvnitř ukrývá malé čokoládové překvapení.
Arašídové sušenky s čokoládou
Suroviny na 1 plech sušenek, cca 40 ks:
- 1 hrnek arašídového másla
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce ovesné bezlepkové mouky
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička kardamomu
- 2 bílky
- 1/2 hrnečku brusinek
- cca 40 g 70% čokolády
- pro čokoládovou variantu navíc 40 g nastrouhané 70% čokolády
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Čokoládu nasekejte na čtverečky o hraně dlouhé 1 – 1,5 cm. Brusinky propláchněte pod tekoucí vodou a nadrobno nakrájejte.
- Odměřte do mísy arašídové máslo, třtinový cukr, ovesnou mouku, prášek do pečiva a kardamom. Přidejte bílky a vidličkou vypracujte těsto.
- Vmíchejte do těsta brusinky, popř. nastrouhanou čokoládu.
- Lžičkou nabírejte přibližně stejné kousky těsta. Do každého vmáčkněte čtvereček čokolády. Prsty přitlačte těsto na čokoládu, v dlaních vyválejte zploštělou kuličku, kterou po položení na plech ještě rozmáčknete na velikost padesátikoruny. Mezi budoucími sušenkami ponechte mezeru, ale nebojte, roztékat se nebudou.
- Pečte 15 minut se zapnutým horkovzduchem. (Pokud ani vaše trouba nepeče rovnoměrně, po 8 minutách plech otočte.)
- Vychladlé sušenky skladujte do snězení v oblíbené uzavíratelné krabičce.
Krásný den a dobrou chuť!
P.S. Která varianta bezlepkových arašídových sušenek vyhrála u vás? Prozraďte mi to prosím ☟ v komentářích. ☟