Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Perník zvaný Sněženka

Perník mého dětství voněl kořením a křoupaly v něm vlašské ořechy. Byl synonymem pro rychlou buchtu na plech – odvážit, zamíchat, upéct. 

Zachtělo se mi upéct perník i pro mé děti. Ale bez lepku, bez mléka – a pro kamarádku Kate i bez vajec. A žádnou sušinku! Chci nadýchaný, vláčný perník plný chuti. Půjde to? Jak by vám na tyto a podobné pochybnosti odpověděla starší dcerka, které se často podaří nějakou citací perfektně vystihnout situaci a takzvaně trefit hřebíček na hlavičku: „Všechno je možné tomu, kdo věří!“

A zadařilo se! Dnes vám mohu s hrdostí představit recept na perník na plech, který je bezlepkový a vegan friendy. Díky použitému ovoci je vláčný a plnou chuť a vůni mu dodává nejen koření, ale též kokos, mandle, rozinky a povidlí. Ptáte se na složitost přípravy? Ta úplně nejnižší! Vše odměříte jedním hrníčkem o objemu 250 ml, polévkovou lžící nebo čajovou lžičkou. Odměříte + zamícháte + vylijete na plech + upečete = hotovo.

Tak se pusťte do pečení, ať máte dnes o důvod víc pro úsměv! 🙂

Perník Sněženka

Na perník na jeden plech budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 0,5 hrnku kukuřičného skrobu
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 2 bezfosfátové prášky do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 4 lžíce kakaa
  • 0,5 hrnku mandlí
  • 1 lžička psyllia
  • 2 hrnky kokosového mléka
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek jablečno-banánového pyré
  • 4 lžíce povidel
  • 0,5 hrnku rozinek
  • 2 lžíce tuzemáku
  • kůra z 1 citrónu
perník na plech bez lepku bez mléka v kuchyni bez cz

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C se zapnutým horkovzduchem. Na plech připravte pečicí papír.
  2. Mandle nahrubo posekejte. Rozinky propláchněte na sítu pod tekoucí vodou, větší překrájejte (volitelný bod) a v misce zalijte tuzemákem. 
  3. Rozmixujte 1 jablko a 2 banány na hladké pyré. 
  4. Z chemicky neošetřeného citrónu ostrouhejte na jemném struhadle kůru.
  5. Ve větší míse smíchejte metlou všechny suché suroviny (od pohankové mouky po psyllium).
  6. Do suché směsi přidejte naráz všechny mokré suroviny a promíchejte důkladně, leč krátce metlou.
  7. Vlijte těsto na plech a vložte do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C.
  8. Pečte 50 – 60 minut, propečenost zkontrolujte vpichem špejle.
  9. Hotový perník nechte vychladnout na mřížce.

Tip našich cácorek: Pokud chcete perník povýšit ještě o level výš, potřete ho marmeládou, na ni rozetřete rozpuštěnou čokoládu a na závěr zasněžte kokosem. Tak a teď již víte, proč se mu u nás říká Sněženka. 😀

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments