V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vrtulky s mákem

„Maso bylo jen jednou, dvakrát za rok – o zabijačce,“ zavzpomínal manželův tatínek, pro něhož maso znamená vepřové, na dobu před ledničkami a mrazáky. „Něco se snědlo, něco vyudilo a zbytek se zavařil. Přes rok byli králíci, slepice, kačeny a husy. A jedlo se hodně moučných jídel – šulánky s mákem a tak.“

Podobná slova jsem slyšela také od své babičky, dcery kováře z Vysočiny. Ona do svého vyprávěni přidala ještě polévky, vejce, luštěniny a kovářský perník plný ořechů a sušeného ovoce.

Každodenní vaření s dětmi

Jejich slova mi prolétla hlavou, když jsem s tužkou opět usedala k naplánování jídelníčku na celý týden pro naši rodinu. Běžně vařím dvě teplá jídla denně – oběd a večeři; oběd pro sebe a dcerky (ve všední dny), večeři pro nás všechny. Dříve nám k obědu stačila hustá polévka. Dnes jsou dcerky ve fázi „já mám hlad“ už pět minut po téměř jakémkoliv jídle. Proto mi nezbývá nic jiného, než k syté polévce přidat něco navíc. Něco rychlého a chutného.

Co třeba vrtulky s mákem? Umění přípravy domácích bezlepkových těstovin prozatím neovládám, ale to našim dětem nevadí. Za 5 minut 12 je hlavním kritériem jídla rychlost jeho přípravy a kupované kukuřičné těstoviny jsou uvařené za pouhopouhých 10 minut. I tak občas některé z nich předvede hereckou etudu „umírám hladem“, kterou však ukončí předání ručního mlýnku a máku s prosbou o jeho semletí (přebírání necháme Popelce a jejím holoubkům).

A oběd je na stole.

Rychlé vrtulky (s mákem)

Suroviny:

Pro 4 strávníky budete potřebovat

  • 400 g bezlepkových (kukuřičných) fusilli
  • špetku soli
  • 2 lžíce kokosového panenského oleje
  • 6 lžic máku
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 100 g rozinek
vrtulky s mákem těstoviny bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit dostatek vody na těstoviny.
  2. Odvažte těstoviny. Rozinky propláchněte na sítku pod tekoucí vodou.
  3. V mlýnku na mák pomelte mák i třtinový cukr.
  4. Do vroucí vody vhoďte špetku soli a těstoviny. Vařte na skus (kukuřičné těstoviny zpravidla potřebují 10 minut).
  5. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte s kokosovým olejem.
  6. Podávejte (jako druhý chod) vrtulky zasypané mákem a rozinkami.
  7. Nezapomeňte si vyčistit zuby. Makové úsměvy bývají rozpačitě strašidelné. 😀

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Vrtulky s mákem

„Maso bylo jen jednou, dvakrát za rok – o zabijačce,“ zavzpomínal manželův tatínek, pro něhož maso znamená vepřové, na dobu před ledničkami a mrazáky. „Něco se snědlo, něco vyudilo a zbytek se zavařil. Přes rok byli králíci, slepice, kačeny a husy. A jedlo se hodně moučných jídel – šulánky s mákem a tak.“

Podobná slova jsem slyšela také od své babičky, dcery kováře z Vysočiny. Ona do svého vyprávěni přidala ještě polévky, vejce, luštěniny a kovářský perník plný ořechů a sušeného ovoce.

Každodenní vaření s dětmi

Jejich slova mi prolétla hlavou, když jsem s tužkou opět usedala k naplánování jídelníčku na celý týden pro naši rodinu. Běžně vařím dvě teplá jídla denně – oběd a večeři; oběd pro sebe a dcerky (ve všední dny), večeři pro nás všechny. Dříve nám k obědu stačila hustá polévka. Dnes jsou dcerky ve fázi „já mám hlad“ už pět minut po téměř jakémkoliv jídle. Proto mi nezbývá nic jiného, než k syté polévce přidat něco navíc. Něco rychlého a chutného.

Co třeba vrtulky s mákem? Umění přípravy domácích bezlepkových těstovin prozatím neovládám, ale to našim dětem nevadí. Za 5 minut 12 je hlavním kritériem jídla rychlost jeho přípravy a kupované kukuřičné těstoviny jsou uvařené za pouhopouhých 10 minut. I tak občas některé z nich předvede hereckou etudu „umírám hladem“, kterou však ukončí předání ručního mlýnku a máku s prosbou o jeho semletí (přebírání necháme Popelce a jejím holoubkům).

A oběd je na stole.

Rychlé vrtulky (s mákem)

Suroviny:

Pro 4 strávníky budete potřebovat

  • 400 g bezlepkových (kukuřičných) fusilli
  • špetku soli
  • 2 lžíce kokosového panenského oleje
  • 6 lžic máku
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 100 g rozinek
vrtulky s mákem těstoviny bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit dostatek vody na těstoviny.
  2. Odvažte těstoviny. Rozinky propláchněte na sítku pod tekoucí vodou.
  3. V mlýnku na mák pomelte mák i třtinový cukr.
  4. Do vroucí vody vhoďte špetku soli a těstoviny. Vařte na skus (kukuřičné těstoviny zpravidla potřebují 10 minut).
  5. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte s kokosovým olejem.
  6. Podávejte (jako druhý chod) vrtulky zasypané mákem a rozinkami.
  7. Nezapomeňte si vyčistit zuby. Makové úsměvy bývají rozpačitě strašidelné. 😀

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.