V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Smažený patizon v cizrnovém těstíčku

„Víš, jak zní nový pozdrav?“ zeptala se mě kamarádka, která – narozdíl ode mě – oplývá bohatstvím vlastní zahrádky. „Nechceš cuketu?“ Zasmála jsem se tomu o poznání veseleji, než ona. „Nechceš patizon?“ Po mém překvapeném „jo“ dodala: „Kolik?“

Patizony od ní přebíral manžel, takže jsem po příjezdu domů trochu valila oči. Taková úroda! A také příležitost vyzkoušet nové recepty. Tu jsem si pochopitelně nenechala ujít. A tak jsou u nás teď patizony na talíři skoro každý den. Nikdo zatím neprotestuje, smažená varianta v trojobalu i v těstíčku je naopak dětmi s nadšením vítána. 

Vyzkoušejte také smažený patizon v bezlepkovém cizrnovém těstíčku! Jeho příprava je rychlejší než při klasickém postupném obalování v mouce, vejci a strouhance. Množství ingrediencí odměříte pomocí čtvrt litrového hrnku, polévkové lžíce a čajové lžičky. Jako bonus nebudete potřebovat ani vejce, čímž se tento recept na smažený patizon stává vegan friendly. A až budete mít chuť na změnu, stačí sáhnout po jiném koření – jemný patizon by si zajisté rozumněl i např. s provensálskými bylinkami či grilovacím kořením.

Patizon smažený v cizrně

Suroviny:

Na hlavní chod pro 2 dospělé a 2 děti budete potřebovat

  • 2 patizony
  • sůl

  • 250 ml cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička koření garam masala
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička psyllia
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml horké vody

  • slunečnicový olej na smažení
smazeny patizon bez lepku vegan

Postup:

  1.  Připravte si těstíčko: V míse smíchejte metličkou nejprve suché ingredience. Pak postupně přilévejte a vmíchávejte vodu. Těstíčko bude tekuté tak akorát a bez hrudek. Nechte chvilku odstát.
  2. Oba patizóny nakrájejte na 1 – 2 cm silné plátky. Zbavte jádřinců a oškrábejte slupku. (Ano, v tomto pořadí. Zbavit slupky patizon v celku se mi ještě nepodařilo, zato podélně oškrábat nakrájené plátky jde velice snadno.) 
  3. Plátky patizónu překrájejte napříč na hranolky délky rozumné a jemně osolte.
  4. Patizónové hranolky namáčejte do cizrnového těstíčka a smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. 
  5. Hotové hranolky nechte okapat na kovovém sítku od přebytečného tuku, popř. jemně osušte pomocí papírových ubrousků. 
  6. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Smažený patizon v cizrnovém těstíčku

„Víš, jak zní nový pozdrav?“ zeptala se mě kamarádka, která – narozdíl ode mě – oplývá bohatstvím vlastní zahrádky. „Nechceš cuketu?“ Zasmála jsem se tomu o poznání veseleji, než ona. „Nechceš patizon?“ Po mém překvapeném „jo“ dodala: „Kolik?“

Patizony od ní přebíral manžel, takže jsem po příjezdu domů trochu valila oči. Taková úroda! A také příležitost vyzkoušet nové recepty. Tu jsem si pochopitelně nenechala ujít. A tak jsou u nás teď patizony na talíři skoro každý den. Nikdo zatím neprotestuje, smažená varianta v trojobalu i v těstíčku je naopak dětmi s nadšením vítána. 

Vyzkoušejte také smažený patizon v bezlepkovém cizrnovém těstíčku! Jeho příprava je rychlejší než při klasickém postupném obalování v mouce, vejci a strouhance. Množství ingrediencí odměříte pomocí čtvrt litrového hrnku, polévkové lžíce a čajové lžičky. Jako bonus nebudete potřebovat ani vejce, čímž se tento recept na smažený patizon stává vegan friendly. A až budete mít chuť na změnu, stačí sáhnout po jiném koření – jemný patizon by si zajisté rozumněl i např. s provensálskými bylinkami či grilovacím kořením.

Patizon smažený v cizrně

Suroviny:

Na hlavní chod pro 2 dospělé a 2 děti budete potřebovat

  • 2 patizony
  • sůl

  • 250 ml cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička koření garam masala
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička psyllia
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml horké vody

  • slunečnicový olej na smažení
smazeny patizon bez lepku vegan

Postup:

  1.  Připravte si těstíčko: V míse smíchejte metličkou nejprve suché ingredience. Pak postupně přilévejte a vmíchávejte vodu. Těstíčko bude tekuté tak akorát a bez hrudek. Nechte chvilku odstát.
  2. Oba patizóny nakrájejte na 1 – 2 cm silné plátky. Zbavte jádřinců a oškrábejte slupku. (Ano, v tomto pořadí. Zbavit slupky patizon v celku se mi ještě nepodařilo, zato podélně oškrábat nakrájené plátky jde velice snadno.) 
  3. Plátky patizónu překrájejte napříč na hranolky délky rozumné a jemně osolte.
  4. Patizónové hranolky namáčejte do cizrnového těstíčka a smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. 
  5. Hotové hranolky nechte okapat na kovovém sítku od přebytečného tuku, popř. jemně osušte pomocí papírových ubrousků. 
  6. Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.