Jak si nejraději vychutnáváte svou odpolední chvilku s kávou? Já si tu svou vždy naplním hudbou, doplním četbou a k espressu ráda přikousnu sladké pečivo. Od švagrové Markéty jsem dostala variabilní recept na rychlé muffiny bez lepku a bez mléka. První (ale určitě ne mou poslední) variantu „co dům dal“ zvládnete i vy bez velkých příprav a nákupů.
Dvojbarevné muffiny
- 60g rozinek + 2 lžíce tuzemského rumu + 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky (=půl sáčku) prášku do pečiva
- 100g polohrubé rýžové mouky
- 80g strouhaného kokosu
- 100g třtinového cukru
- 100g sádla
- 4 vejce
- 1 lžíci kakaa
Nejprve propláchněte rozinky na sítku pod tekoucí vodou, pokud jsou velké, překrájejte na menší kousky (dle vlastní chuti), a v malé misce zalijte rumem a citronovou šťávou.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Vejce (raději větší než menší) vyndejte z ledničky, ať získají pokojovou teplotu. Sádlo rozpusťte a nechte mírně zchladnout, abyste z vajíček neměli v mžiku oka míchaná.
V míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce, sádlo, rozinky i s rumem a rychle metličkou promíchejte do kompaktního těsta. Polovinu těsta oddělte a vmíchejte do něj bohatou lžíci kakaa. Silikonové formičky na muffiny (osvědčily se mi nejlépe) naplňte vždy lžící tmavého a lžící světlého těsta.
Pečte 20 minut na 180 °C horkovzduch. (Já v polovině doby pečení plech s muffinama otáčím, protože moje trouba peče nerovnoměrně.)
S receptem se nebojte si hrát a zkoušet. V původním receptu byly namísto strouhaného kokosu mleté ořechy a jiný poměr mouky a ořechů. Nemáte-li rádi rozinky, použijte brusinky (ty jsou zde výborné) či jiné sušené ovoce. Nejen děti ocení kousek čokolády schovaný pod povrchem. Krásný den a dobrou chuť!