V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Muffiny podle Markéty

Jak si nejraději vychutnáváte svou odpolední chvilku s kávou? Já si tu svou vždy naplním hudbou, doplním četbou a k espressu ráda přikousnu sladké pečivo. Od švagrové Markéty jsem dostala variabilní recept na rychlé muffiny bez lepku a bez mléka. První (ale určitě ne mou poslední) variantu „co dům dal“ zvládnete i vy bez velkých příprav a nákupů.

Dvojbarevné muffiny

Na 12 muffinů budete potřebovat

  • 60g rozinek + 2 lžíce tuzemského rumu + 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky (=půl sáčku) prášku do pečiva
  • 100g polohrubé rýžové mouky
  • 80g strouhaného kokosu
  • 100g třtinového cukru
  • 100g sádla
  • 4 vejce
  • 1 lžíci kakaa

Nejprve propláchněte rozinky na sítku pod tekoucí vodou, pokud jsou velké, překrájejte na menší kousky (dle vlastní chuti), a v malé misce zalijte rumem a citronovou šťávou.

Troubu předehřejte na 180 °C.

Vejce (raději větší než menší) vyndejte z ledničky, ať získají pokojovou teplotu. Sádlo rozpusťte a nechte mírně zchladnout, abyste z vajíček neměli v mžiku oka míchaná.

V míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce, sádlo, rozinky i s rumem a rychle metličkou promíchejte do kompaktního těsta. Polovinu těsta oddělte a vmíchejte do něj bohatou lžíci kakaa. Silikonové formičky na muffiny (osvědčily se mi nejlépe) naplňte vždy lžící tmavého a lžící světlého těsta.

Pečte 20 minut na 180 °C horkovzduch. (Já v polovině doby pečení plech s muffinama otáčím, protože moje trouba peče nerovnoměrně.)


S receptem se nebojte si hrát a zkoušet. V původním receptu byly namísto strouhaného kokosu mleté ořechy a jiný poměr mouky a ořechů. Nemáte-li rádi rozinky, použijte brusinky (ty jsou zde výborné) či jiné sušené ovoce. Nejen děti ocení kousek čokolády schovaný pod povrchem. Krásný den a dobrou chuť!

Muffiny podle Markéty

Jak si nejraději vychutnáváte svou odpolední chvilku s kávou? Já si tu svou vždy naplním hudbou, doplním četbou a k espressu ráda přikousnu sladké pečivo. Od švagrové Markéty jsem dostala variabilní recept na rychlé muffiny bez lepku a bez mléka. První (ale určitě ne mou poslední) variantu „co dům dal“ zvládnete i vy bez velkých příprav a nákupů.

Dvojbarevné muffiny

Na 12 muffinů budete potřebovat

  • 60g rozinek + 2 lžíce tuzemského rumu + 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky (=půl sáčku) prášku do pečiva
  • 100g polohrubé rýžové mouky
  • 80g strouhaného kokosu
  • 100g třtinového cukru
  • 100g sádla
  • 4 vejce
  • 1 lžíci kakaa

Nejprve propláchněte rozinky na sítku pod tekoucí vodou, pokud jsou velké, překrájejte na menší kousky (dle vlastní chuti), a v malé misce zalijte rumem a citronovou šťávou.

Troubu předehřejte na 180 °C.

Vejce (raději větší než menší) vyndejte z ledničky, ať získají pokojovou teplotu. Sádlo rozpusťte a nechte mírně zchladnout, abyste z vajíček neměli v mžiku oka míchaná.

V míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce, sádlo, rozinky i s rumem a rychle metličkou promíchejte do kompaktního těsta. Polovinu těsta oddělte a vmíchejte do něj bohatou lžíci kakaa. Silikonové formičky na muffiny (osvědčily se mi nejlépe) naplňte vždy lžící tmavého a lžící světlého těsta.

Pečte 20 minut na 180 °C horkovzduch. (Já v polovině doby pečení plech s muffinama otáčím, protože moje trouba peče nerovnoměrně.)


S receptem se nebojte si hrát a zkoušet. V původním receptu byly namísto strouhaného kokosu mleté ořechy a jiný poměr mouky a ořechů. Nemáte-li rádi rozinky, použijte brusinky (ty jsou zde výborné) či jiné sušené ovoce. Nejen děti ocení kousek čokolády schovaný pod povrchem. Krásný den a dobrou chuť!

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.