V kuchyni bez

"Make it easy, but delicious!"

Gluten-free&dairy-free recipes for every day

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Domácí nugeta

„To se dělá kamarádce – vytvářet jí novou závislost?“ vyčítala jsem s rádoby ukřivděným úsměvem své úžasné kamarádce. „Teď mi musíš prozradit, jak jsi ji udělala, protože ta tvoje domácí nugeta je prostě dokonalá!“ – „Jsou to arašídy a čokoláda v poměru asi 3:1, nic víc,“ podlehla kamarádka mému úpěnlivému pohledu.

A tím může skončit můj dnešní článek, protože víte už všechno. 😆

Sladký dárek

Že ne? Že nevíte ani zdaleka všechno, protože jsem vám ještě neprozradila příběh stojící za kamarádčinou nugetou? Máte jej mít:

Kamarádka je jedním z těch vzácných lidí, o kterých doufám, že je máte ve svém životě i vy. Potkaly jsme se až v dospělosti a naše přátelství rostlo pomalu a nenápadně. Rády spolu trávíme čas – a se zvědavostí sobě vlastní se jedna od druhé učíme. Já od kamarádky okoukávám techniky šití a pletení, ona dobrovolně ochutnává a zkouší moje recepty bez lepku a mléka. Jedním z prvních bylo arašídové máslo. A právě do něj přimíchala v létě čokoládu a převázané stuhou mi přinesla coby sladký dárek k narozeninám. Návykově lahodný dárek!

domácí nugeta bez laktózy bez lepku

Domácí nugeta pro malé i velké mlsouny

Dnešní recept bude trochu netradiční, protože vám nabídnu hned dvě varianty postupu:

Od arašídu k nugetě

Pokud máte doma nepražené a nesolené arašídy, začněte přípravou arašídového másla: arašídy na plechu 15 minut opražte a vychladlé rozmixujte dohladka. (Podrobně jsem se této luštěninové pomazánce rozepsala v článku Arašídové máslo.)
Do 300 g ještě teplého burákového másla zamíchejte 100 g na kostičky nalámané čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pak začněte ochutnávat: víceprocentní čokoláda možná bude volat po přisypání trochy (třtinového nebo kokosového) cukru, čokolády na vaření budete muset použít naopak o pár deka více, popř. podpořit výslednou chuť kakaem.

Bez arašídového másla ani ránu

Patříte k těm, kteří mají domácí či kupované arašídové máslo neustále v lednici? Nuže přeskočte pražení a druhou část postupu obraťte:
Čokoládu nalámejte do rendlíku a ve vodní lázni rozpusťte. Odstavte rendlík z plamene/plotýnky, ale nechte jej postavený v horké vodě. Přidejte odvážené arašídové máslo a míchejte, dokud se nespojí s čokoládou. Ochutnávejte a dolaďujte, dokud nejste spokojení nebo rendlík prázdný. 🤣

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Domácí nugeta

„To se dělá kamarádce – vytvářet jí novou závislost?“ vyčítala jsem s rádoby ukřivděným úsměvem své úžasné kamarádce. „Teď mi musíš prozradit, jak jsi ji udělala, protože ta tvoje domácí nugeta je prostě dokonalá!“ – „Jsou to arašídy a čokoláda v poměru asi 3:1, nic víc,“ podlehla kamarádka mému úpěnlivému pohledu.

A tím může skončit můj dnešní článek, protože víte už všechno. 😆

Sladký dárek

Že ne? Že nevíte ani zdaleka všechno, protože jsem vám ještě neprozradila příběh stojící za kamarádčinou nugetou? Máte jej mít:

Kamarádka je jedním z těch vzácných lidí, o kterých doufám, že je máte ve svém životě i vy. Potkaly jsme se až v dospělosti a naše přátelství rostlo pomalu a nenápadně. Rády spolu trávíme čas – a se zvědavostí sobě vlastní se jedna od druhé učíme. Já od kamarádky okoukávám techniky šití a pletení, ona dobrovolně ochutnává a zkouší moje recepty bez lepku a mléka. Jedním z prvních bylo arašídové máslo. A právě do něj přimíchala v létě čokoládu a převázané stuhou mi přinesla coby sladký dárek k narozeninám. Návykově lahodný dárek!

domácí nugeta bez laktózy bez lepku

Domácí nugeta pro malé i velké mlsouny

Dnešní recept bude trochu netradiční, protože vám nabídnu hned dvě varianty postupu:

Od arašídu k nugetě

Pokud máte doma nepražené a nesolené arašídy, začněte přípravou arašídového másla: arašídy na plechu 15 minut opražte a vychladlé rozmixujte dohladka. (Podrobně jsem se této luštěninové pomazánce rozepsala v článku Arašídové máslo.)
Do 300 g ještě teplého burákového másla zamíchejte 100 g na kostičky nalámané čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pak začněte ochutnávat: víceprocentní čokoláda možná bude volat po přisypání trochy (třtinového nebo kokosového) cukru, čokolády na vaření budete muset použít naopak o pár deka více, popř. podpořit výslednou chuť kakaem.

Bez arašídového másla ani ránu

Patříte k těm, kteří mají domácí či kupované arašídové máslo neustále v lednici? Nuže přeskočte pražení a druhou část postupu obraťte:
Čokoládu nalámejte do rendlíku a ve vodní lázni rozpusťte. Odstavte rendlík z plamene/plotýnky, ale nechte jej postavený v horké vodě. Přidejte odvážené arašídové máslo a míchejte, dokud se nespojí s čokoládou. Ochutnávejte a dolaďujte, dokud nejste spokojení nebo rendlík prázdný. 🤣

Krásný den a dobrou chuť! 😎

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze dne na den bez lepku a mléka

Pokud jste se také Vy nebo někdo z Vašich blízkých ocitli ze
zdravotních důvodů ze dne na den bez lepku a bez mléka, pak
je tento e-book právě pro Vás. Najdete v něm recepty na
chutná bezlepková a bezmléčná jídla.