RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Špagety poslední záchrany

Nadšené namotání špaget na vidličku a vložení sousta do pusinky v blaženém očekávání vybrané chuti italského pokrmu střídá nevěřícný pohled zrcadlící pocit zrady. Očička malé gurmánky se plní slzičkami. „To pálí!“ Všichni svorně saháme po sklenicích s vodou. A já jdu tvořit novou večeři.

Tudy cesta nevede

Měl to být trumf v rukávu pro chvíle, kdy potřebujeme teplé jídlo teď hned, nejlépe před pěti minutami. Občas se mi to stane (a komu ne, ať hodí jako první tip, jak tomu předcházet): Zapomenu na čas, ponoříme se s dětmi do studia či tvoření – a ejhle! Je 12:05 a plotna studená. Nebo je čas večeře a já až tehdy při pohledu do chlebníku zjistím, že veškeré pečivo snědly děti již ke svačině.

Co teď? Nyní není čas ani prostor pro svíčkovou s pěti. Když se ozve: „Mamí, já mám hlááád!“, je klíčovou ingrediencí rychlost. 

Tu měly mít v míře vrchovaté těstoviny, po uvaření orestované s italským kořením. Návod na přípravu zněl jednoduše: „Nasypte 2 lžičky koření do pánve s trochou extra panenského olivového oleje a nechte pár minut osmahnout. Uvařené těstoviny přidejte do pánve a promíchejte. Podávejte teplé.“ Jak to dopadlo, již víte.

Otázka za tři bludišťáky zní: „Kudy cesta povede?“

Těstoviny první pomoci proti hladu

Pomohla mi náhoda a potvrdila pravdivost pořekadla, že „nouze naučila Dalibora housti.“ Děti ten den začaly být zdánlivě bezdůvodně protivné. Po prvotních nechápavě naštvaných myšlenkách jsem si uvědomila, že se předtím tak zabraly do malování, že zapomněly na svačinu a už bude čas oběda. Co s tím? Honem nakouknout do mrazáku a spíže, kde se nachází trvanlivé zásoby: mražená zelenina, párky, bezlepkové těstoviny, rýže, luštěniny, konzervy s rajčaty… Ááá, polosušená rajčata v oleji s bylinkami! Kde se to tu vzalo? Shora na mě spadne sáček penne a je vymalováno: z toho, co mám, udělám těstoviny první pomoci proti hladu. 

Dětem i mně tehdy superrychlá kombinace těstovin, polosušených rajčat a šunkových párků (vždy připravených v mrazáku pro případ, že nás přepadne chuť na frankfurtskou polévku) zachutnala natolik, že jsem ji zařadila do našeho kuchyňského repertoáru jako pojistku proti hladu. Špagety poslední záchrany (anebo fussili či penne – to je šumafuk, ostatně se míchají lépe) to prostě jistí.

Špagety poslední záchrany a první pomoci

Suroviny:

Pro jednoho budete potřebovat (a pro víc jednoduše vynásobíte požadovaným počtem porcí)

  • 80 g bezlepkových špaget (či jiných těstovin)
  • 40 g polosušených rajčat naložených v oleji
  • 1 kvalitní šunkový párek (cca 50 g)
  • 1/2 lžíce olivového oleje (v kterém byla naložena rajčata)
 
Volitelné:
superrychlé těstoviny špagety poslední záchrany v kuchyni bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny.
  2. Došel-li vám minulý týden připravený kešu-parmazán (a nebylo by vůbec divu), připravte si čerstvý.
  3. Rajčata nakrájejte na nudličky, párek na kolečka a opláchnuté lístky zvolené bylinky nasekejte najemno..
  4. Vroucí vodu osolte a vsypte těstoviny. Vařte podle návodu na obalu.
  5. V hlubší nepřilnavé pánvi rozpalte olej a osmažte na něm kolečka párku dozlatova.
  6. Vmíchejte rajčata a chvilku restujte, až se prohřejí.
  7. Uvařené špagety slijte a přidejte do pánve. Důkladně promíchejte.
  8. Máte hotovo!
  9. Podávejte nedočkavcům s úsměvem, zasypané kešu-parmazánem a čerstvými bylinkami.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Špagety poslední záchrany

Nadšené namotání špaget na vidličku a vložení sousta do pusinky v blaženém očekávání vybrané chuti italského pokrmu střídá nevěřícný pohled zrcadlící pocit zrady. Očička malé gurmánky se plní slzičkami. „To pálí!“ Všichni svorně saháme po sklenicích s vodou. A já jdu tvořit novou večeři.

Tudy cesta nevede

Měl to být trumf v rukávu pro chvíle, kdy potřebujeme teplé jídlo teď hned, nejlépe před pěti minutami. Občas se mi to stane (a komu ne, ať hodí jako první tip, jak tomu předcházet): Zapomenu na čas, ponoříme se s dětmi do studia či tvoření – a ejhle! Je 12:05 a plotna studená. Nebo je čas večeře a já až tehdy při pohledu do chlebníku zjistím, že veškeré pečivo snědly děti již ke svačině.

Co teď? Nyní není čas ani prostor pro svíčkovou s pěti. Když se ozve: „Mamí, já mám hlááád!“, je klíčovou ingrediencí rychlost. 

Tu měly mít v míře vrchovaté těstoviny, po uvaření orestované s italským kořením. Návod na přípravu zněl jednoduše: „Nasypte 2 lžičky koření do pánve s trochou extra panenského olivového oleje a nechte pár minut osmahnout. Uvařené těstoviny přidejte do pánve a promíchejte. Podávejte teplé.“ Jak to dopadlo, již víte.

Otázka za tři bludišťáky zní: „Kudy cesta povede?“

Těstoviny první pomoci proti hladu

Pomohla mi náhoda a potvrdila pravdivost pořekadla, že „nouze naučila Dalibora housti.“ Děti ten den začaly být zdánlivě bezdůvodně protivné. Po prvotních nechápavě naštvaných myšlenkách jsem si uvědomila, že se předtím tak zabraly do malování, že zapomněly na svačinu a už bude čas oběda. Co s tím? Honem nakouknout do mrazáku a spíže, kde se nachází trvanlivé zásoby: mražená zelenina, párky, bezlepkové těstoviny, rýže, luštěniny, konzervy s rajčaty… Ááá, polosušená rajčata v oleji s bylinkami! Kde se to tu vzalo? Shora na mě spadne sáček penne a je vymalováno: z toho, co mám, udělám těstoviny první pomoci proti hladu. 

Dětem i mně tehdy superrychlá kombinace těstovin, polosušených rajčat a šunkových párků (vždy připravených v mrazáku pro případ, že nás přepadne chuť na frankfurtskou polévku) zachutnala natolik, že jsem ji zařadila do našeho kuchyňského repertoáru jako pojistku proti hladu. Špagety poslední záchrany (anebo fussili či penne – to je šumafuk, ostatně se míchají lépe) to prostě jistí.

Špagety poslední záchrany a první pomoci

Suroviny:

Pro jednoho budete potřebovat (a pro víc jednoduše vynásobíte požadovaným počtem porcí)

  • 80 g bezlepkových špaget (či jiných těstovin)
  • 40 g polosušených rajčat naložených v oleji
  • 1 kvalitní šunkový párek (cca 50 g)
  • 1/2 lžíce olivového oleje (v kterém byla naložena rajčata)
 
Volitelné:
superrychlé těstoviny špagety poslední záchrany v kuchyni bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny.
  2. Došel-li vám minulý týden připravený kešu-parmazán (a nebylo by vůbec divu), připravte si čerstvý.
  3. Rajčata nakrájejte na nudličky, párek na kolečka a opláchnuté lístky zvolené bylinky nasekejte najemno..
  4. Vroucí vodu osolte a vsypte těstoviny. Vařte podle návodu na obalu.
  5. V hlubší nepřilnavé pánvi rozpalte olej a osmažte na něm kolečka párku dozlatova.
  6. Vmíchejte rajčata a chvilku restujte, až se prohřejí.
  7. Uvařené špagety slijte a přidejte do pánve. Důkladně promíchejte.
  8. Máte hotovo!
  9. Podávejte nedočkavcům s úsměvem, zasypané kešu-parmazánem a čerstvými bylinkami.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments