RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

„Dneska budeme chystat snídani my!“ plánují dcerky. – „A co by to mělo být?“ ptám se a nakukuji do poloprázdné ledničky. „Něco, co zvládneme samy!“ zní mi v odpověď. OK, zadání zní jasně. Takže… „Dneska bude k snídani“ – chvíle napětí – „pohanková kaše.“ „Hurá, tu máme rády! Bude s kakaem? Můžeme si do ní dát i […]

Ač se letos jaro malinko pozapomnělo a stále koketuje se zimou, rozhodla jsem se vyhlásit sezónu výletů nejen za humna za zahájenou. A to znamená i vymýšlení svačin do auta či vlaku a jídel, která se dají sbalit na cestu a jíst z ruky. A protože nic nedodá ztracenou energii tak rychle a zdravě, jako ovocné tyčinky […]

„Tatííí, kup prosím pórek! Já bych chtěla pórkovou polívku!“ udělala oči naše předškolačka nejprve na manžela a vzápětí na mě. Kdo by odolal? Pórková polévka se spolu s párkovou (rozuměj: frankfurtskou) a čočkovou polévkou drží v naší rodině na špičce obliby. Připravuji ji hned na několik způsobů: svěží nezahušťovanou, sytou zahušťovanou 2 lžícemi rýžové mouky, mixovanou (ponořím do […]

Dostala jsem chuť na rohlík. Vláčný a křupavý zároveň. Takový, který si můžete namazat marmeládou, vajíčkovou pomazánkou, obložit šunkou i připravit z něj hot dog (ehm, raději ne všechno naráz pochopitelně 😀 ).  Pro většinu lidí by situaci vyřešila banální návštěva nejbližších potravin. Já jsem začala experimentovat s těstem na focacciu. To, co z něj vzešlo, nejsou […]

Naše děti si oblíbily klasiku všech klasik – pohádky o pejskovi a kočičce. Ano, někdy (ehm, minimálně od pondělí do pátku) to u nás v kuchyni opravdu vypadá jako tehdy, když pejsek s kočičkou dělali dort! 😀 Jen princip „dáme tam to, co máme rádi“ navíc omezuje zásobenost spíže a čas. Že jste na tom občas […]

Pokud je arašídové máslo vaší doménou, milé dámy, pusťte dnes opět do kuchyně své muže, ať připraví pomazánku na chléb oni. A nebude to ledajaká pomazánka! Jmenuje se hummus a s českým slovem humus nemá pranic společného.  První zmínky o pastě z rozmačkané cizrny (tehdy bez česneku a citrónu) pochází již ze 13. století z Egypta. Hummus tak, jak jej […]

„Mamííí, udělej mravence lezoucí po stromě! Prosííííím!“ dělá na mě dcerka psí oči. Pokud jste ty svoje (oči) právě nevěřícně vykulili, pak patrně právě pro vás je určena první z nově začínající řady recenzí knižních kuchařek. Seznamte se, prosím: Nejbarevnější kuchařka Kamily Rundusové! Autorka: Kamila Rundusová alias chefKAMU Její tvář jste možná už zahlédli, je […]

„Jaké jídlo jsi měla v dětství nejraději?“ pokládám babičce zvídavou otázku. „No, jaké: květák s bramborama. Maminka nám ho ještě sypala smaženou strouhankou. Jéje, to jsme si vždycky pochutnali!“ noří se babička do vzpomínek na své dětství, prožité v malé kovárně na Vysočině.  Když jsem tento jednoduchý recept na babiččino oblíbené jídlo z dětství vyzkoušela […]

Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním stole mazanec. No jo, jenže jak na to – bez lepku a bez másla? Otevřela jsem kuchařku mistra cechu kuchařského Romana Vaňka a tam stálo: hladká mouka, polohrubá mouka, mléko, cukr, máslo… […]

Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami.  Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí […]