RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Když se řekne Estonsko, nejedna pekařka automaticky vyhrkne „estonský kringel“. Aby ne – před 10 lety okolo něj vypukla doslova pekařská mánie a pekl ho každý. Tedy skoro každý – já byla z nějakého záhadného důvodu výjimkou. Rozhodla jsem se toto opominutí letos napravit. Estonská kuchyně Estonská kuchyně je sytá, založená na mase (zejm. rybím a […]

Sladký zeleninový koláč? Tak to tu ještě nebylo! Ale přesně to je tradiční lotyšský sklandrausis: korpus z nekynutého, jakoby chlebového těsta + neutrální bramborová náplň + sladký mrkvový krém a zakysaná smetana vonící skořicí. Lotyšská kuchyně Lotyšská kuchyně je plná vydatných, málo kořeněných jídel. Ovlivnila ji jak zeměpisná poloha Lotyšska, tak kuchyně sousedních Pobaltských republik […]

Ptáte se, co je to kugelis? Litevská obdoba našeho bramboráku zkříženého se španělskou tortillou. Asi tak bych charakterizovala toto tradiční litevské jídlo, které jsem vybrala jako další k otestování na naší cestě kolem světa bez lepku a mléka. Na sever, do pobaltí Které z litevských jídel máte nejraději? Grybukai? Cepelinai? Saltibarsciai? Že jste neslyšeli ještě […]

V Polsku ještě chvíli zůstaneme, byla by škoda, pospíchat hned dál. A nevyzkoušet jejich proslavené ptasie mleczko. Naše děti ho ochutnaly poprvé díky mé polské kamarádce Jolantě, když k nám přijela na návštěvu. A dnes si ho vychutnám také já, protože v domácí verzi bude nejen perfektně čerstvé a dokonale lahodné, ale také bez mléka. […]

„Není jeden recept. Každý ho dělá jinak. Důležité je, aby se vařil pomalu, mírně,“ odpověděla mi do telefonu kamarádka z Polska na můj dotaz, jak uvařit pravý polský bigos. A pak vyjmenovala dlouhý seznam toho, co do něj určitě patří: „Hovězí a vepřové maso. Klobása a kousek uzeného masa, jak kdo má rád. Kysané zelí […]

Tři, dva, jedna, start! Právě vyrážíme na cestu kolem světa bez lepku a mléka. Začínáme doma, v České republice, proto sahám po tradiční české polévce a připravím ji (jak jinak než) malinko netradičně. Hrachová polévka nemusí být jen synonymem pro nenáviděnou polévku ze sáčku či školní jídelny. Může se stát vaší zimní stálicí, kterou budou […]

Je tu nový rok 2023 a to je skvělá příležitost vyrazit na cestu kolem světa! Vyhrňte si rukávy, zavažte zástěry a pusťte se do tohoto dobrodružství se mnou. Letenky ani jízdenky nebudou zapotřebí, zato odvaha zkoušet nové ano. Čeká na nás 51 receptů z celého světa. FAQ Proč se vydávat v kuchyni na cestu kolem […]

Co vás jako první napadne, když na podzim začnou padat jablka? Křížaly? Povidlí? Štrůdl? Mne napadly všechny tři jablečné dobroty. U té třetí vyvstala otázka: Z jakého těsta udělat štrůdl? Pryč jsou časy, kdy jsem jednoduše zašla do nejbližších potravin, koupila balení listového těsta – a jednoduchý jablečný závin byl za půl hodiny na stole. […]

Začetla jsem se do Hobbita od J. R. R. Tolkiena a čas od času (to když popisoval proslulý čajový dýchánek u Bilba Pytlíka, slavnostní hostinu lesních elfů nebo dary trpaslíkům na cestu od paní Galadriel) mi hlavou bleskla otázka: „Jak to asi chutnalo?“ Že nejsem sama, koho zajímalo jídlo při čtení dobrodružného fantazy příběhu, dokládá […]

V hrnci mi probublává dýňová polévka – neklamná známka toho, že podzim se již opět ujal vlády v počasí i na našich talířích. Aby novinky letošního léta zas tak rychle nezapadly do močálu zapomění, přináším vám krátkou rekapitulaci. Kurz bezlepkové pizzy s oříškovou mozzarellou A začnu hned tou největší novinkou léta: online kurzem Domácí pizza […]