RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ze dne na den bez lepku

Přijměte, prosím, mé upřímě míněné varování hned na úvod: Pokud u svého počítače momentálně jíte či pijete, nejprve polkněte a teprve poté se podívejte, jak můj talíř vypadal, když jsem se ocitla ze dne na den bez lepku.

znenadani bez lepku

Až se dosytosti zasmějete a otřete si poprskaný monitor (já vás varovala!), pokračujte s úsměvem na tváři ve čtení článku. 

A pokud znáte někoho, kdo také musel znenadání změnit své stravovací návyky a obejít se bez lepku, přepošlete mu bez váhání odkaz na tento článek a vůbec celý můj blog. Budu ráda, když mé leckdy hladové zkušenosti zkrátí dobu tápání někomu jinému.

Pečivo

Asi první věcí, která mi před 3,5 roky začala okamžitě chybět, bylo pečivo. Bez lepku jsem tehdy znala pouze křehké plátky, křupavé a dobré, leč lehké (a syté) jako vzduch. S kručícím žaludkem jsem tehdy začala hledat a experimentovat s recepty na chléb bez lepku a metodou „pokus – omyl – pokus – omyl – pokus – začíná se to lepšit – pokus…“ jsem došla k receptům, o které se tu na blogu s vámi dělím.

Dnes již bezlepkové regály nejsou v prodejnách až takovou výjimkou. Najdete v nich buď vlastní značku bezlepkového pečiva (Lídl), nebo např. značku Schar, jejíž toastový chléb osobně hodnotím jako chutný. Aby nedocházelo ke kontaminaci, bývá pečivo pečlivě zatavené v igelitu a trvanlivé.

A situace na bezlepkovém trhu se stále zlepšuje. Objevují se první vlaštovky v podobě bezlepkových pekáren nabízejících své čerstvé zboží v prodejnách i na e-shopech. Kdo některou ve svém okolí máte, podělte se s námi o svá doporučení na tyto koutky bezlepkového ráje na zemi.

Těstoviny

Že nejlepší těstoviny jsou italské semolinové? Ty kukuřično-rýžové se jim hravě vyrovnají. V Itálii jsem je objevila pod značkou Barilla, v našich krajích můžete narazit v prodejnách Coop.

Chuťově dobré jsou i čistě kukuřičné těstoviny. Jejich největší výhodou je široká dostupnost i v běžných kamenných obchodech a nižší cena.

Vyhrát si s barvami na talíři můžete díky těstovinám z červené čočky, hrachu, pohanky nebo cizrny. Je jen na vás, které si oblíbíte.

Zahušťování

Na zhušťování polévek a omáček se mi nejvíce osvědčila rýžová mouka. Narozdíl od jiných druhů mouk omáčka či polévka do druhého dne nezřídnou. Stačí ji provařit alespoň 10 minut a máte hotovo.

Zeleninové polévky lze zahustit též strouhanou vařenou bramborou, kterou přidáte do hrnce hned na začátku vaření, nebo naopak na konci trojím ponořením zapnutého ponorného mixéru.

Kdo hledá, nalézá

Pokud jste vy nebo někdo z vašich blízkých zůstali ze dne na den bez lepku, nezoufejte! Jak jsem se snažila výše naznačit, život bez lepku dnes nemusí znamenat talíř syrové zeleniny a kukuřičný suchar. Nabídka v obchodech se neustále rozšiřuje.

Pro ty z vás, kterým záleží nejen na bezlepkovosti, ale také kvalitě a výživové hodnotě jídla, vymýšlím, testuji a uveřejňuji recepty bez lepku i bez mléka (a často i dalších aleregenů), zato s báječnou chutí. 

Přehlednější členění blogu již připravuji a můžete se na něj začít těšit. Do té doby můžete plně využívat lupu vpravo nahoře. Hledáte recept na chlebamuffiny nebo polévky? Máte štěstí, protože i zde na blogu platí biblické „Kdo hledá, nalézá.“ Nemůžete něco najít? Napište mi a situaci napravím.

Krásný den a dobrou chuť bez lepku! 🙂

Ze dne na den bez lepku

Přijměte, prosím, mé upřímě míněné varování hned na úvod: Pokud u svého počítače momentálně jíte či pijete, nejprve polkněte a teprve poté se podívejte, jak můj talíř vypadal, když jsem se ocitla ze dne na den bez lepku.

znenadani bez lepku

Až se dosytosti zasmějete a otřete si poprskaný monitor (já vás varovala!), pokračujte s úsměvem na tváři ve čtení článku. 

A pokud znáte někoho, kdo také musel znenadání změnit své stravovací návyky a obejít se bez lepku, přepošlete mu bez váhání odkaz na tento článek a vůbec celý můj blog. Budu ráda, když mé leckdy hladové zkušenosti zkrátí dobu tápání někomu jinému.

Pečivo

Asi první věcí, která mi před 3,5 roky začala okamžitě chybět, bylo pečivo. Bez lepku jsem tehdy znala pouze křehké plátky, křupavé a dobré, leč lehké (a syté) jako vzduch. S kručícím žaludkem jsem tehdy začala hledat a experimentovat s recepty na chléb bez lepku a metodou „pokus – omyl – pokus – omyl – pokus – začíná se to lepšit – pokus…“ jsem došla k receptům, o které se tu na blogu s vámi dělím.

Dnes již bezlepkové regály nejsou v prodejnách až takovou výjimkou. Najdete v nich buď vlastní značku bezlepkového pečiva (Lídl), nebo např. značku Schar, jejíž toastový chléb osobně hodnotím jako chutný. Aby nedocházelo ke kontaminaci, bývá pečivo pečlivě zatavené v igelitu a trvanlivé.

A situace na bezlepkovém trhu se stále zlepšuje. Objevují se první vlaštovky v podobě bezlepkových pekáren nabízejících své čerstvé zboží v prodejnách i na e-shopech. Kdo některou ve svém okolí máte, podělte se s námi o svá doporučení na tyto koutky bezlepkového ráje na zemi.

Těstoviny

Že nejlepší těstoviny jsou italské semolinové? Ty kukuřično-rýžové se jim hravě vyrovnají. V Itálii jsem je objevila pod značkou Barilla, v našich krajích můžete narazit v prodejnách Coop.

Chuťově dobré jsou i čistě kukuřičné těstoviny. Jejich největší výhodou je široká dostupnost i v běžných kamenných obchodech a nižší cena.

Vyhrát si s barvami na talíři můžete díky těstovinám z červené čočky, hrachu, pohanky nebo cizrny. Je jen na vás, které si oblíbíte.

Zahušťování

Na zhušťování polévek a omáček se mi nejvíce osvědčila rýžová mouka. Narozdíl od jiných druhů mouk omáčka či polévka do druhého dne nezřídnou. Stačí ji provařit alespoň 10 minut a máte hotovo.

Zeleninové polévky lze zahustit též strouhanou vařenou bramborou, kterou přidáte do hrnce hned na začátku vaření, nebo naopak na konci trojím ponořením zapnutého ponorného mixéru.

Kdo hledá, nalézá

Pokud jste vy nebo někdo z vašich blízkých zůstali ze dne na den bez lepku, nezoufejte! Jak jsem se snažila výše naznačit, život bez lepku dnes nemusí znamenat talíř syrové zeleniny a kukuřičný suchar. Nabídka v obchodech se neustále rozšiřuje.

Pro ty z vás, kterým záleží nejen na bezlepkovosti, ale také kvalitě a výživové hodnotě jídla, vymýšlím, testuji a uveřejňuji recepty bez lepku i bez mléka (a často i dalších aleregenů), zato s báječnou chutí. 

Přehlednější členění blogu již připravuji a můžete se na něj začít těšit. Do té doby můžete plně využívat lupu vpravo nahoře. Hledáte recept na chlebamuffiny nebo polévky? Máte štěstí, protože i zde na blogu platí biblické „Kdo hledá, nalézá.“ Nemůžete něco najít? Napište mi a situaci napravím.

Krásný den a dobrou chuť bez lepku! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments