Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Žampiónová omáčka pro letní dny

Už zase jsem to udělala! Opět jsem podlehla. Nechápavě kulíte oči, co jsem to provedla? Inu, také tuto sobotu jsem nakoupila na farmářských trzích čerstvé krémové žampióny. A rovnou celou vaničku. Čímž vyvstala otázka přímo nerudovská: „Kam s nimi?“ No přeci na těstoviny! Dnes je na našem jídelníčku smetanová žampiónová omáčka s vrtulkami. Že ji nelze připravit bez lepku a bez smetany? Hned vás hravě přesvědčím o opaku.

Kouzlíme se žampióny

Možná si teď vzpomenete, jak jsem před rokem psala o své nechuti k sáčkové žampiónové polévce, a klepete si nechápavě na čelo, proč ty malé hnědé kloboučky na pultu pana zelináře prostě neignoruji? Odpověď je jednoduchá: našla jsem způsob, jak si žampióny připravit chutně. 

Krémové žampióny mají nadto oproti tradičním bílým výraznější chuť, takže nepůsobí dojmem amarounů. Doplněné kouskem poctivého uzeného boku, nasládlými cherry rajčátky a zasypané kroužky svéží jarní cibulky nemají chybu. 

V neposlední řadě stojí za to zmínit jejich přínos pro zdraví: obsahují vitamíny řady B, kyselinu listovou, fosfor i železo a jejich konzumace podporuje pevnost vašich kostí i správnou činnost srdce a svalů.

žampiónová omáčka bez mléka bez lepku

S chutí do toho!

Krémová žampiónová omáčka

Na 4 porce omáčky budete potřebovat:

  • 240 g čerstvých krémových žampiónů
  • 125 g uzeného boku nebo slaniny
  • 1 lžíci olivového extra panenského oleje
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 5 dcl kokosového mléka
  • 1 lžíci kokosové smetany

K servírování

  • bezlepkové (např. kukuřičné) těstoviny
  • cherry rajčátka (nakrájená na poloviny až osminy)
  • jemně nasekaná jarní cibulka

Postup:

  1. Žampióny očistěte a překrájejte na 2 mm plátky. Uzený bok nakrájejte na drobné kostičky či tenké nudličky.
  2. V nepřilnavé pánvi orestujte nejprve se lžící olivového oleje kostičky uzeného boku.
  3. Přisypte plátky žampiónů a osolte.
  4. Za průběžného jemného promíchávání dvěma vařečkama osmažte žampióny dozlatova.
  5. Nyní přichází chvíle rozhodování:
     a) Je v pánvi příliš mnoho tuku? Slijte ho (část) pryč.
     b) Chcete ohromit dnes svou rodinu a vyhrát si se zdobením talířů? Odložte si stranou několik pěkně opečených plátků žampiónů a kostiček slaniny.
  6. Žampióny v pánvi zasypte rýžovou moukou, pečlivě promíchejte a krátce osmahněte. (Všechen tuk by se měl do mouky vsáknout a žádná mouka by neměla zůstat suchá. Proto doporučuji mouku přisypávat a vmíchávat postupně.)
  7. Vlijte do pánve kokosové mléko a rozmíchejte dohladka.
  8. Za průběžného promíchávání nechte omáčku pozvolna probublávat 10 minut.
  9. Odstavte pánev s hotovou omáčkou z plotýnky a pro zjemnění chuti vmíchejte ještě lžíci kokosové smetany (= husté části kokosového mléka).
  10. Podávejte s těstovinami (či jinou přílohou/salátem/masem – dle vaší volby), zasypané cherry rajčátky a jarní cibulkou.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
cs_CZCzech