RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stolečku, prostři se!

Navařit si za jedno dopoledne na celý týden či dokonce měsíc dopředu a pak již jen každý den vytáhnout hotové jídlo ze spíže, lednice či mrazáku a prostírat na stůl. Že vám to zní jako fata morgána? To mně prozatím také. Fenomény zvané „freezer cooking“ a „batch cooking“ jsem zaznamenala poměrně nedávno díky YouTube kanálům Jennifer a Kim a nyní se snažím do nich proniknout.

Freezer cooking

Freezer cooking neboli mrazákové vaření jste provozovali někdy v životě určitě i vy. Kdy? Třeba právě tehdy, když jste si zamrazili přebytečnou porci od oběda s myšlenkou, že se může někdy hodit.

Často se recepty pro mrazák pojí s pomalým vařením a jídly z jednoho hrnce: nachystáte si balíčky se vším, co byste do hrnce společně naházeli, zamrazíte; zamražený balíček pak ráno jednoduše vložíte do elektrického hrnce, nastavíte pomalé vaření a po návratu z práce máte večeři hotovou.

Batch cooking

Batch cooking lze přeložit jako nárazové vaření. Jednou za týden/měsíc/uherský rok si připravíte plán jídel na celé období dopředu, nakoupíte a uvaříte vše najednou, hotová jídla uskladníte a pak již před zraky vaší rodiny probíhá každý den kouzlo „stolečku, prostři se“.

Jak začít?

Pomaloučku, polehoučku. Není nutné, zvlášť ne v této době, jezdit zběsile po obchodech za účelem gigantického nákupu a pak vařit od svítání do soumraku.

Můj plán pro tento týden je jednoduchý:

  1. Jeden den budu vařit karí z červené řepy podle Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové. To je skvělé na zamrazení, proto ho udělám dvojnásobek a polovinu schovám v krabičce do útrob mrazáku.
  2. Nakoupím v místním rybářství 6 čerstvých vykuchaných pstruhů. Jejich prázdná bříška nacpu plátky citronů či pomerančů a snítkami bylinek. Dva rovnou upeču v solné krustě a čtyři zbývající uložím v sáčcích po dvou do mrazáku.

Výsledkem budou během sedmi dní tři předchystaná jídla: karí bude stačit ohřát, ryby budou připravené k vložení (s trochou soli a oleje navrch) do trouby či na gril.

Pstruh připravený do solné krusty. Freezer cooking.

Podle některých zdrojů lze ryby zamrazit bez ztráty chuti až na půl roku, jiné mluví o dvou až třech měsících; podobně je tomu u hotových jídel. Nebudu je tedy ukládat na dno mrazáku „pro strýčka Příhodu“. Spíše si v příštích týdnech cíleně naplánuji odpočinkový den, kdy vydatný oběd vykouzlím uvařením přílohy a upečením či prohřátím zmrzlého balíčku.

Chci do tématu nárazového a mrazákového vaření proniknout – a vy máte možnost být u toho. Začínám jednoduchými, drobnými krůčky, které zvládnete snadno také. Přidejte se ke mně na cestě za chutným jídlem připraveným v kratším čase a za méně peněz.

Stolečku, prostři se!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 let před

[…] já chci mravence lezoucí po stromě, prosííím!“), tak aktuální zásoby v mrazáku (pstruzi vycpaní bylinkami a plátky citrónu, předpřipravená fazolová směs) a do třetice také […]

trackback
3 let před

[…] např. pstruzi nacpaní bylinkami a připravení k vložení do trouby, o nichž jsem psala v článku o mrazákovém a nárazovém […]

trackback
3 let před

[…] vařím v mírně upravené verzi podle Romana Vaňka, kovbojské fazole, čočkový dhál a pstruhy v solné krustě podle Nejbarevnějších kuchařek od Kamu. Vařené pohankové kroupy přidávám do pánve k […]