Nárazové vaření poprvé

Coby kuchařka jsem nadšená. Po dlouhé vynucené odmlce se znovu konají farmářské trhy! Život se vrací zpátky do ulic našich měst a vesnic a s ním i náš životní rytmus.

Mám ráda naše sobotní farmářské trhy, kde můžu nakoupit lokální ovoce a zeleninu, vejce, ryby a mnohé další. Na základě nákupu zde pak obvykle sestavuji rodinný jídelníček na další týden. Tentokrát jsem postup zkusila obrátit. Jak do dopadlo?

Páteční přípravy

pizza - sugo - nárazové vaření

Uvařila jsem si čaj, vzala do ruky tužku a papír a naplánovala jsem jídelníček pro nadcházející týden, sobotou počínaje a příštím pátkem konče.

  • Sobota: pečený pstruh s vařenými brambory
  • Neděle: pizza
  • Pondělí: čočkový dhál s rýží
  • Úterý: fazole a la mexiko s pečenými brambory
  • Středa: mravenci lezoucí po stromě
  • Čtvrtek: špagety s rajčatovou omáčkou
  • Pátek: fritatta

Při plánování jsem zohlednila jak přání dětí („Mamííí, já chci mravence lezoucí po stromě, prosííím!“), tak aktuální zásoby v mrazáku (pstruzi vycpaní bylinkami a plátky citrónu, předpřipravená fazolová směs) a do třetice také potenciál indických jídel na zamražování (dhál).

Výsledkem je pestrý mix italské, asijské, mexické a lokální kuchyně; kombinace jídel již napůl nachystaných (sobota, úterý), dalších k předchystání vhodných (neděle, pondělí, čtvrtek), jednoho pouličního jídla (středa) a jedné rychlovky (pátek).

Sobotní nárazové vaření

V sobotu dopoledne jsem nejprve vyrazila na nákup s podrobným seznamem zahrnujícím vše potřebné pro tento týden, co nám doma chybělo.

K sobotnímu obědu stačilo uvařit brambory, nakrájet čerstvou zeleninu, pstruhy osolit, naolejovat a dát péct na půl hodiny do zapékací misky s víkem. Malý postřeh pro vás: nepodařilo se mi udělat zářezy do kůže na bocích ryby, ač byla rozmrzlá a zkoušela jsem různé typy ostrých nožů. Pokud budete tedy počítat před mražením ryby s tím, že ji chcete opéct (bez solné krusty) a ochutit i zvenčí, narušte nožem kůži ryby předem.

nárazové vaření - dhál

V podvečer jsem se pustila poprvé do (miniverze) nárazového vaření:

  1. Připravila jsem si ze dvou krabiček (=1kg) rajčatové passaty, olivového oleje, cibule a česneku rajčatovou omáčku, kterou jsem nechala následně téměř dvě hodiny jemně probublávat na plotně, dokud nenabyla konzistence hustého protlaku. Rozdělila jsem ji do dvou skleniček, uzavřela víčky a obrátila víčky dolů. Po vychladnutí jsem skleničky v obvyklém směru postavila do ledničky.
  2. Nachystala jsem si základ na dhál a to v trojnásobném množství: Na oleji jsem osmahla cibuli s kořením a nechala vychladnout. Protože máme rádi dhál obohacený o mrkev, oškrábala a nakrájela jsem více jak 1kg mrkve na kostičky. Do tří sáčků jsem rozdělila kořeněný základ a mrkev, zauzlovala, popsala a uschovala do mrazáku.
  3. Zadělala jsem těsto na pizzu a uložila na noc do ledničky.

Celé to trvalo hodinu a tři čtvrtě svižné práce, omáčka pak s občasným promícháním probublávala ještě během večeře.

Dny poté

sugo - nárazové vaření

Příprava nedělní pizzy se nesla ve znamení hravosti – měli jsme hotové těsto, rajčatové sugo a mohli jsme si pohrát s obložením: grilovaný lilek, salát s tuňákem…

V pondělí jsem hned ráno přesunula obsah sáčku se základem na dhál z mrazáku do pomalého hrnce, přidala jsem sekaná rajčata, kokosové mléko, červenou čočku a nechala vařit na nízkou teplotu až do doby večeře. Jako přílohu jsem zvolila rýži a přípravě teplé, vydatné večeře jsem tento den věnovala 5 minut svého času.

V úterý jsem si díky hotovým fazolím „po mexicku“ mohla dovolit luxus delší přípravy pečených brambor, které máme rádi (hezky křupavé), leč samy o sobě nezasytí.

Dnes (ve středu) se dočkají své chvíle slávy vytoužené sečuánské Ma Yi Shang Shu v naší baby verzi (bez chilli pasty). Mleté maso o potřebné váze čeká v mrazáku, skleněné nudle ve spížce. Stačí nasekat česnek, zázvor a jarní cibulku a začít vše házet do wok pánve. Nezbyde ani drobeček, na to vsadím kalhoty.

Zítra postavím vodu na špagety a dříve, než zavře, orestuji na olivovém oleji na kostičky nakrájenou malou cuketu, přidám rajčatové sugo z druhé skleničky, plechovku sekaných rajčat, špetku bazalky a jakmile budou uvařené špagety, budeme moci sedat ke stolu.

V pátek přijdou na řadu vejce z trhu. Italská frittata má nespočet variant, já do ní tentokrát přihodím čerstvou zeleninu, která bude při ruce – papriku, rajče, listový špenát… Hlavní práci zde odvede ruční mixér při prošlehávání vajec, pánev s odnímatelnou rukojetí a trouba k finálnímu zapečení.

Shrnutí

Vaření tento týden bylo jiné. Předpřipravené. Strávila jsem každý den chystáním jídla méně času a ušpinila jsem méně nádobí. Toto je pokus, který stojí za to si zopakovat (protože praxe dělá mistra i v kuchyni)! Nalákala jsem vás? Napište mi své zkušenosti do komentářů. Krásný den a na shledanou za týden!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *