RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nárazové vaření poprvé

Coby kuchařka jsem nadšená. Po dlouhé vynucené odmlce se znovu konají farmářské trhy! Život se vrací zpátky do ulic našich měst a vesnic a s ním i náš životní rytmus.

Mám ráda naše sobotní farmářské trhy, kde můžu nakoupit lokální ovoce a zeleninu, vejce, ryby a mnohé další. Na základě nákupu zde pak obvykle sestavuji rodinný jídelníček na další týden. Tentokrát jsem postup zkusila obrátit. Jak do dopadlo?

Páteční přípravy

pizza - sugo - nárazové vaření

Uvařila jsem si čaj, vzala do ruky tužku a papír a naplánovala jsem jídelníček pro nadcházející týden, sobotou počínaje a příštím pátkem konče.

  • Sobota: pečený pstruh s vařenými brambory
  • Neděle: pizza
  • Pondělí: čočkový dhál s rýží
  • Úterý: fazole a la mexiko s pečenými brambory
  • Středa: mravenci lezoucí po stromě
  • Čtvrtek: špagety s rajčatovou omáčkou
  • Pátek: fritatta

Při plánování jsem zohlednila jak přání dětí („Mamííí, já chci mravence lezoucí po stromě, prosííím!“), tak aktuální zásoby v mrazáku (pstruzi vycpaní bylinkami a plátky citrónu, předpřipravená fazolová směs) a do třetice také potenciál indických jídel na zamražování (dhál).

Výsledkem je pestrý mix italské, asijské, mexické a lokální kuchyně; kombinace jídel již napůl nachystaných (sobota, úterý), dalších k předchystání vhodných (neděle, pondělí, čtvrtek), jednoho pouličního jídla (středa) a jedné rychlovky (pátek).

Sobotní nárazové vaření

V sobotu dopoledne jsem nejprve vyrazila na nákup s podrobným seznamem zahrnujícím vše potřebné pro tento týden, co nám doma chybělo.

K sobotnímu obědu stačilo uvařit brambory, nakrájet čerstvou zeleninu, pstruhy osolit, naolejovat a dát péct na půl hodiny do zapékací misky s víkem. Malý postřeh pro vás: nepodařilo se mi udělat zářezy do kůže na bocích ryby, ač byla rozmrzlá a zkoušela jsem různé typy ostrých nožů. Pokud budete tedy počítat před mražením ryby s tím, že ji chcete opéct (bez solné krusty) a ochutit i zvenčí, narušte nožem kůži ryby předem.

nárazové vaření - dhál

V podvečer jsem se pustila poprvé do (miniverze) nárazového vaření:

  1. Připravila jsem si ze dvou krabiček (=1kg) rajčatové passaty, olivového oleje, cibule a česneku rajčatovou omáčku, kterou jsem nechala následně téměř dvě hodiny jemně probublávat na plotně, dokud nenabyla konzistence hustého protlaku. Rozdělila jsem ji do dvou skleniček, uzavřela víčky a obrátila víčky dolů. Po vychladnutí jsem skleničky v obvyklém směru postavila do ledničky.
  2. Nachystala jsem si základ na dhál a to v trojnásobném množství: Na oleji jsem osmahla cibuli s kořením a nechala vychladnout. Protože máme rádi dhál obohacený o mrkev, oškrábala a nakrájela jsem více jak 1kg mrkve na kostičky. Do tří sáčků jsem rozdělila kořeněný základ a mrkev, zauzlovala, popsala a uschovala do mrazáku.
  3. Zadělala jsem těsto na pizzu a uložila na noc do ledničky.

Celé to trvalo hodinu a tři čtvrtě svižné práce, omáčka pak s občasným promícháním probublávala ještě během večeře.

Dny poté

sugo - nárazové vaření

Příprava nedělní pizzy se nesla ve znamení hravosti – měli jsme hotové těsto, rajčatové sugo a mohli jsme si pohrát s obložením: grilovaný lilek, salát s tuňákem…

V pondělí jsem hned ráno přesunula obsah sáčku se základem na dhál z mrazáku do pomalého hrnce, přidala jsem sekaná rajčata, kokosové mléko, červenou čočku a nechala vařit na nízkou teplotu až do doby večeře. Jako přílohu jsem zvolila rýži a přípravě teplé, vydatné večeře jsem tento den věnovala 5 minut svého času.

V úterý jsem si díky hotovým fazolím „po mexicku“ mohla dovolit luxus delší přípravy pečených brambor, které máme rádi (hezky křupavé), leč samy o sobě nezasytí.

Dnes (ve středu) se dočkají své chvíle slávy vytoužené sečuánské Ma Yi Shang Shu v naší baby verzi (bez chilli pasty). Mleté maso o potřebné váze čeká v mrazáku, skleněné nudle ve spížce. Stačí nasekat česnek, zázvor a jarní cibulku a začít vše házet do wok pánve. Nezbyde ani drobeček, na to vsadím kalhoty.

Zítra postavím vodu na špagety a dříve, než zavře, orestuji na olivovém oleji na kostičky nakrájenou malou cuketu, přidám rajčatové sugo z druhé skleničky, plechovku sekaných rajčat, špetku bazalky a jakmile budou uvařené špagety, budeme moci sedat ke stolu.

V pátek přijdou na řadu vejce z trhu. Italská frittata má nespočet variant, já do ní tentokrát přihodím čerstvou zeleninu, která bude při ruce – papriku, rajče, listový špenát… Hlavní práci zde odvede ruční mixér při prošlehávání vajec, pánev s odnímatelnou rukojetí a trouba k finálnímu zapečení.

Shrnutí

Vaření tento týden bylo jiné. Předpřipravené. Strávila jsem každý den chystáním jídla méně času a ušpinila jsem méně nádobí. Toto je pokus, který stojí za to si zopakovat (protože praxe dělá mistra i v kuchyni)! Nalákala jsem vás? Napište mi své zkušenosti do komentářů. Krásný den a na shledanou za týden!

Nárazové vaření poprvé

Coby kuchařka jsem nadšená. Po dlouhé vynucené odmlce se znovu konají farmářské trhy! Život se vrací zpátky do ulic našich měst a vesnic a s ním i náš životní rytmus.

Mám ráda naše sobotní farmářské trhy, kde můžu nakoupit lokální ovoce a zeleninu, vejce, ryby a mnohé další. Na základě nákupu zde pak obvykle sestavuji rodinný jídelníček na další týden. Tentokrát jsem postup zkusila obrátit. Jak do dopadlo?

Páteční přípravy

pizza - sugo - nárazové vaření

Uvařila jsem si čaj, vzala do ruky tužku a papír a naplánovala jsem jídelníček pro nadcházející týden, sobotou počínaje a příštím pátkem konče.

  • Sobota: pečený pstruh s vařenými brambory
  • Neděle: pizza
  • Pondělí: čočkový dhál s rýží
  • Úterý: fazole a la mexiko s pečenými brambory
  • Středa: mravenci lezoucí po stromě
  • Čtvrtek: špagety s rajčatovou omáčkou
  • Pátek: fritatta

Při plánování jsem zohlednila jak přání dětí („Mamííí, já chci mravence lezoucí po stromě, prosííím!“), tak aktuální zásoby v mrazáku (pstruzi vycpaní bylinkami a plátky citrónu, předpřipravená fazolová směs) a do třetice také potenciál indických jídel na zamražování (dhál).

Výsledkem je pestrý mix italské, asijské, mexické a lokální kuchyně; kombinace jídel již napůl nachystaných (sobota, úterý), dalších k předchystání vhodných (neděle, pondělí, čtvrtek), jednoho pouličního jídla (středa) a jedné rychlovky (pátek).

Sobotní nárazové vaření

V sobotu dopoledne jsem nejprve vyrazila na nákup s podrobným seznamem zahrnujícím vše potřebné pro tento týden, co nám doma chybělo.

K sobotnímu obědu stačilo uvařit brambory, nakrájet čerstvou zeleninu, pstruhy osolit, naolejovat a dát péct na půl hodiny do zapékací misky s víkem. Malý postřeh pro vás: nepodařilo se mi udělat zářezy do kůže na bocích ryby, ač byla rozmrzlá a zkoušela jsem různé typy ostrých nožů. Pokud budete tedy počítat před mražením ryby s tím, že ji chcete opéct (bez solné krusty) a ochutit i zvenčí, narušte nožem kůži ryby předem.

nárazové vaření - dhál

V podvečer jsem se pustila poprvé do (miniverze) nárazového vaření:

  1. Připravila jsem si ze dvou krabiček (=1kg) rajčatové passaty, olivového oleje, cibule a česneku rajčatovou omáčku, kterou jsem nechala následně téměř dvě hodiny jemně probublávat na plotně, dokud nenabyla konzistence hustého protlaku. Rozdělila jsem ji do dvou skleniček, uzavřela víčky a obrátila víčky dolů. Po vychladnutí jsem skleničky v obvyklém směru postavila do ledničky.
  2. Nachystala jsem si základ na dhál a to v trojnásobném množství: Na oleji jsem osmahla cibuli s kořením a nechala vychladnout. Protože máme rádi dhál obohacený o mrkev, oškrábala a nakrájela jsem více jak 1kg mrkve na kostičky. Do tří sáčků jsem rozdělila kořeněný základ a mrkev, zauzlovala, popsala a uschovala do mrazáku.
  3. Zadělala jsem těsto na pizzu a uložila na noc do ledničky.

Celé to trvalo hodinu a tři čtvrtě svižné práce, omáčka pak s občasným promícháním probublávala ještě během večeře.

Dny poté

sugo - nárazové vaření

Příprava nedělní pizzy se nesla ve znamení hravosti – měli jsme hotové těsto, rajčatové sugo a mohli jsme si pohrát s obložením: grilovaný lilek, salát s tuňákem…

V pondělí jsem hned ráno přesunula obsah sáčku se základem na dhál z mrazáku do pomalého hrnce, přidala jsem sekaná rajčata, kokosové mléko, červenou čočku a nechala vařit na nízkou teplotu až do doby večeře. Jako přílohu jsem zvolila rýži a přípravě teplé, vydatné večeře jsem tento den věnovala 5 minut svého času.

V úterý jsem si díky hotovým fazolím „po mexicku“ mohla dovolit luxus delší přípravy pečených brambor, které máme rádi (hezky křupavé), leč samy o sobě nezasytí.

Dnes (ve středu) se dočkají své chvíle slávy vytoužené sečuánské Ma Yi Shang Shu v naší baby verzi (bez chilli pasty). Mleté maso o potřebné váze čeká v mrazáku, skleněné nudle ve spížce. Stačí nasekat česnek, zázvor a jarní cibulku a začít vše házet do wok pánve. Nezbyde ani drobeček, na to vsadím kalhoty.

Zítra postavím vodu na špagety a dříve, než zavře, orestuji na olivovém oleji na kostičky nakrájenou malou cuketu, přidám rajčatové sugo z druhé skleničky, plechovku sekaných rajčat, špetku bazalky a jakmile budou uvařené špagety, budeme moci sedat ke stolu.

V pátek přijdou na řadu vejce z trhu. Italská frittata má nespočet variant, já do ní tentokrát přihodím čerstvou zeleninu, která bude při ruce – papriku, rajče, listový špenát… Hlavní práci zde odvede ruční mixér při prošlehávání vajec, pánev s odnímatelnou rukojetí a trouba k finálnímu zapečení.

Shrnutí

Vaření tento týden bylo jiné. Předpřipravené. Strávila jsem každý den chystáním jídla méně času a ušpinila jsem méně nádobí. Toto je pokus, který stojí za to si zopakovat (protože praxe dělá mistra i v kuchyni)! Nalákala jsem vás? Napište mi své zkušenosti do komentářů. Krásný den a na shledanou za týden!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments