Rýže s fazolemi z jednoho hrnce

Také jste, milé dámy, již někdy z úst své drahé polovičky slyšely kouzelnou větu: „Dneska vařím já, miláčku!“? Co následovalo pak? Telefonát do místní pizzerie? Menu hodné šéfkuchaře? Nebo záplava otázek: „Kde najdu recept?“ „Jak se v něm mám vyznat?“ „Kolik je špetka?“ a na závěr zoufalá žádost „Přepiš mi ten recept, ať se v něm vyznám, prosím!“?

Právě pro ty pány, kteří chtějí proniknout do světa vaření – bez lepku a bez mléka jako bonus – právě teď otevírám novou rubriku nazvanou příznačně: 

Dneska vařím já, miláčku!

Pro začátek bude docela stačit umět nakrájet nahrubo cibuli, odměřit luštěninu pomocí hrnku a držet se postupu krok za krokem. Recept je poskládán z běžně dostupných, převážně trvanlivých surovin a je určen pro tlakové vaření v Instant Potu (ale věřím, že bude fungovat v jakémkoliv tlakovém, nebo-li Papinově hrnci). Žádné dlouhé míchání, minimum našpiněného nádobí a maximální efekt.

Pánové, ohrňte si rukávy svých košil – jde se vařit!

Rýže s fazolemi z Instant Potu

Připravte si nejprve potřebné náčinní: Instant Pot (či tlakový hrnec), ostrý nůž, prkýnko, lžičku, lžíci, hrnek o objemu 250 ml a velké sítko.

Suroviny

Na 6 – 8 porcí budete potřebovat:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule
  • 2 hrnky hnědé rýže
  • 1 hrnek černých fazolí
  • 4 hrnky vody
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžičku mletého česneku
  • 2 plechovky sekaných rajčat
ryze a fazole z jednoho hrnce

K dochucení: 

  • sůl
  • chilli omáčku
  • citrónovou šťávu
  • 1 plechovku zeleninové směsi „mexiko“ (kukuřice + hrášek + paprika)

Postup

  1. Na dno Instant Potu nalijte dvě lžíce slunečnicového oleje.
  2. Cibule oloupejte, nasekejte nahrubo a nasypte na olej.
  3.  Odměřenou rýži propláchněte pod tekoucí vodou a přisypte do hrnce. Nemíchejte.
  4. Předchozí krok zopakujte s fazolemi – odměřte, propláchněte a vsypejte do hrnce. Stále nemíchejte.
  5. Suroviny v hrnci zalijte 4 hrnky vody. Opakuji: nemíchejte!
  6. Přisypte všechno koření. Nemíchejte ani tou malou lžičkou.
  7. Přidejte sekaná rajčata a bez míchání hrnec zavřete.
  8. Nastavte Instant Pot na tlakové vaření pod vysokým tlakem na 25 minut. V tlakovém hrnci začněte měřit čas ve chvíli, kdy se natlakuje. Po uběhnutí času hrnec odtlakujte.
  9. Nyní přišel čas uvařené jídlo promíchat a ochutnat. Dochuťte podle vlastní chuti a preferencí strávníků solí, citrónovou šťávou a chilli omáčkou (pro děti doporučuji vynechat).
  10. Na závěr vmíchejte do hotového jídla konzervovanou zeleninu a podávejte s tím, co máte rádi a zároveň po ruce: posypané koriandrem, petrželí či nasekanou (pálivou) paprikou, s guacamole, kyselou okurkou (oblíbená varianta našich dětí)…

Krásný den a dobrou chuť!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *