
Květák s bramborama po kovářsku
„Jaké jídlo jsi měla v dětství nejraději?“ pokládám babičce zvídavou otázku. „No, jaké: květák s bramborama. Maminka nám ho ještě sypala smaženou strouhankou. Jéje, to

Bezlepkový velikonoční mazanec
Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním

Postní bílá polévka
Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná,

Perník zvaný Sněženka
Perník mého dětství voněl kořením a křoupaly v něm vlašské ořechy. Byl synonymem pro rychlou buchtu na plech – odvážit, zamíchat, upéct. Zachtělo se mi

Děti v kuchyni: kuře podle trpaslíka Dýnila
„Trpaslík uměl výborně vařit. Každé jablko (ještě jich pár měli) zabalil do kusu medvědího masa – jako by chtěl dělat jablkové knedlíky, ale místo těsta

Magdalenina hrachová polívka
Začal půst. Posypeme si hlavy i krajíce chleba popelem, na tvář nasadíme útrpný výraz (hmmm, ten pod respirátorem moc vidět nebude) a na dveře řeznictví