RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pórková polévka

„Tatííí, kup prosím pórek! Já bych chtěla pórkovou polívku!“ udělala oči naše předškolačka nejprve na manžela a vzápětí na mě. Kdo by odolal?

Pórková polévka se spolu s párkovou (rozuměj: frankfurtskou) a čočkovou polévkou drží v naší rodině na špičce obliby. Připravuji ji hned na několik způsobů: svěží nezahušťovanou, sytou zahušťovanou 2 lžícemi rýžové mouky, mixovanou (ponořím do hrnce na konci vaření na chvilku ponorný mixér, abych rozmixovala jen část), s rozmačkanou vařenou bramborou či „nabílo“ (s kokosovým mlékem).

Je jen na vás, jakou variantu si připravíte. Se zeleninovým vývarem bude veganská, v každém případě bez lepku i bez mléka.

Svěží pórková polévka

Na hrnec polévky budete potřebovat:

  • 1 l vývaru
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku drceného kmínu
  • špetku muškátového květu

Postup:

  1. Vývar ohřejte. Pórek nakrájejte na tenké kroužky, cibuli najemno a mrkev na čtvrtkolečka. Brambory nakrájejte na centimetrové kostičky a v misce zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořeny a nezhnědly.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte dozlatova.
  3. Přidejte k cibuli mrkev a orestujte dokřupava.
  4. Vsypejte pórek a míchejte, dokud nezměkne. (Pokud se rozhodnete pro sytou variantu této polévky, nyní nastává ta chvíle, kdy je třeba obsah hrnce zasypat rýžovou moukou a za stálého míchání osmahnout na jíšku.)
  5. Přidejte brambory i s vodou, horký vývar, sůl a kmín.
  6. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  7. Přidejte špetku muškátového květu a podle potřeby dosolte.
  8. Podávejte podle vlastní chut jen tak, posypané čerstvou listovou petrželkou či s kouskem pečiva.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Pórková polévka

„Tatííí, kup prosím pórek! Já bych chtěla pórkovou polívku!“ udělala oči naše předškolačka nejprve na manžela a vzápětí na mě. Kdo by odolal?

Pórková polévka se spolu s párkovou (rozuměj: frankfurtskou) a čočkovou polévkou drží v naší rodině na špičce obliby. Připravuji ji hned na několik způsobů: svěží nezahušťovanou, sytou zahušťovanou 2 lžícemi rýžové mouky, mixovanou (ponořím do hrnce na konci vaření na chvilku ponorný mixér, abych rozmixovala jen část), s rozmačkanou vařenou bramborou či „nabílo“ (s kokosovým mlékem).

Je jen na vás, jakou variantu si připravíte. Se zeleninovým vývarem bude veganská, v každém případě bez lepku i bez mléka.

Svěží pórková polévka

Na hrnec polévky budete potřebovat:

  • 1 l vývaru
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku drceného kmínu
  • špetku muškátového květu

Postup:

  1. Vývar ohřejte. Pórek nakrájejte na tenké kroužky, cibuli najemno a mrkev na čtvrtkolečka. Brambory nakrájejte na centimetrové kostičky a v misce zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořeny a nezhnědly.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte dozlatova.
  3. Přidejte k cibuli mrkev a orestujte dokřupava.
  4. Vsypejte pórek a míchejte, dokud nezměkne. (Pokud se rozhodnete pro sytou variantu této polévky, nyní nastává ta chvíle, kdy je třeba obsah hrnce zasypat rýžovou moukou a za stálého míchání osmahnout na jíšku.)
  5. Přidejte brambory i s vodou, horký vývar, sůl a kmín.
  6. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  7. Přidejte špetku muškátového květu a podle potřeby dosolte.
  8. Podávejte podle vlastní chut jen tak, posypané čerstvou listovou petrželkou či s kouskem pečiva.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments