Podzimní zelňačka

„Jedeš!“ odháním drobné dcerčiny prstíky zpod nože, kterým krájím klobásu do polévky. ‘Abych pokaždé koupila o jednu navíc,’ protočím v duchy panenky a snažím se být při krájení nejen opatrná, ale též rychlejší než malá ujídačka.

Podzimní nálož vitamínů

Podzim odzvonil červeným rajčatům i paprikám a na jejich místo posadil oranžové dýně a hlávky zelí. Namísto šťavnatých broskví můžeme sáhnout po sladkých jablkách, ale kdo rád chroupá tvrdé zelí? A přece má v našem (pod)zimním jídelníčku své nezastupitelné místo. Ve své zkvašené podobě zvyšuje naši přirozenou obranyschopnost. A – jak se měli možnost přesvědčit námořníci plavící se po mořích již kdysi dávno – je nedocenitelným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, dále vitamínu K, skupiny vitamínů B a některých minerálů, např. vápníku, fluoru či draslíku.

Dejte kysanému zelí šanci a uvařte si se mnou dnes sytou polévku, která vás zahřeje, nasytí a navíc nadopuje tolik potřebnými vitamíny. Podzimní zelňačka – ta vás postaví na nohy!

Sytá podzimní zelňačka

Na 1 hrnec polévky budete potřebovat:

  • 1 láhev kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 2 šunkové klobásy
  • 1 l vývaru
  • 1/4 l vody
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • cukr
podzimní sytá kyselá polévka bez lepku bez mléka

Kysané zelí slijte a překrájejte na kratší proužky (volitelný krok), nálev zachyťte a ponechte stranou k závěrečnému dochucení. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, klobásy na kolečka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a jemně posolte. 

V polévkovém hrnci rozpusťte sádlo, vsypejte cibuli a osmahněte dozlatova. Zasypejte cibuli paprikou a kmínem a krátce orestujte, jen co se rozvoní. Přisypejte rýžovou mouku a za stálého míchání ještě minutu restujte. Vlijte vývar a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Přidejte brambory, bobkový list a 1/2 lžičky soli. Vařte 10 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Občas promíchejte, aby se již zahuštěná polévka nezačala přichytávat.

V menším hrnci zalijte pokrájené kysané zelí vodou a chvíli povařte, aby změklo.

K polévce s bramborami přilijte zelí a vsypte kolečka klobásy. Nechte polévku ještě 2 minuty probublávat, aby se všechny chutě propojily. Lístek vavřínu alias bobkový list vylovte, zbytečně by některému strávníkovy škvrzal mezi zuby. Na závěr dochuťte dle potřeby a vlastních preferencí solí, kyselým nálevem a cukrem.

Krásný den a dobrou chuť!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *