RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: s dětmi za zády

Školní rok i nadále pokračuje ve znamení distanční výuky a z maminek se stávají superhrdinky zastávající vedle vlastní práce také všechny myslitelné i nemyslitelné funkce, soukromou učitelkou počínaje a kuchařkou nekonče. A to vše s dětmi za zády. Máte můj plný obdiv! 

Abych vám trochu usnadnila vaši kuchařskou roli, přináším vám novou týdenní inspiraci na jednoduchá jídla bez lepku i mléka, která dokážete ve své kuchyni vykouzlit, zatímco si děti uklízejí sešity po skončení online výuky.

Pondělí: Což takhle dát si špenát?

Na špenát pro 4 jedlíky budete potřebovat:

  • 150 g uzeného boku (slaniny)
  • 2 lžíce sádla
  • 3 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 450 g mraženého špenátového protlaku
  • 1,5 dcl kokosového mléka
  • sůl
špenát bez lepku bez mléka

Uzený bok nakrájejte na malé kostičky, cibuli oloupejte a nasekejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Zmražený protlak nechte rozpustit.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, přidejte kostičky uzeného boku a opražte. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Následně nechte v pánvi krátce rozvonět česnek.

Zasypejte rýžovou moukou a za neustálého míchání opražte. Nakonec přidejte špenát, rozmíchejte směs dohladka a za občasného promíchání vařte 10 minut. Na závěr zjemněte chuť kokosovým mlékem a dochuťte solí.

Podávejte s vařenými brambory a sázenými vejci.

Úterý: Těstoviny hotové za 3 - 2 - 1 - "K obědu!"

Na omáčku pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 200 g mražené kukuřice
  • 500 g rajčatové pasatty
  • 1 lžička oblíbené směsi bylinek
  • 1 velkou plechovku tuňáka
  • sůl

  • bezlepkové těstoviny
těstoviny s tuňákem bez lepku bez mléka

V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vsypte kukuřici a restujte dokřupava. Přidejte pasattu, bylinky a nechte probublávat za občasného promíchání do zhoustnutí.

Dosolte podle chuti, vmíchejte tuňáka a uvařené bezlepkové těstoviny a servírujte.

Středa: Smažená rýže

Pro 4 obědvající budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • 1,5 lžíce slunečnicového oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 3/4 lžičky soli

  • 1 lžíci sádla (či slunečnicového oleje)
  • 300 g mražené zeleniny (pokrájené na kostičky)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce nasekané jarní cibulky
  •  1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku sušeného tymiánu

  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • sůl
smažená rýže bez lepku bez mléka

Uvařte rýži: Odměřenou rýži propláchněte. V menším hrnci se silným dnem rozpalte olej, vsypte rýži a orestujte, aby každé zrnko bylo obaleno v oleji. Zalijte vodou, osolte a zakryjte pokličkou. Jakmile se začne vařit, stáhněte teplotu na střední stupeň a vařte do úplného vstřebání tekutiny, přibližně 20 minut.

V hluboké pánvi rozpalte sádlo či olej, vsypte zeleninu a restujte dokřupava. Přidejte česnek, cibulku, oregano a tymián a nechte rozvonět. Vsypte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte

Shrňte směs v pánvi ke kraji, doprostřed vlijte olej, rozklepnutá vejce a za průběžného promíchávání nechte ztuhnout. Osolte.

Na talíře rozdělte míchaná vejce a zeleninovo-rýžovou směs.

Čtvrtek: Jednoduché francouzské brambory

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1,2 kg brambor
  • 4 špekáčky
  • 4 vejce

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a propasírujte přes kolečko. Vejce uvařte natvrdo. Špekáčky oloupejte (volitelný krok) a nakrájejte na kostičky.

Troubu předehřejte na 200 °C.

V zapékací misce vrstvěte kostičky brambor, vejce nastrouhaná přes kolečko a kostičky špekáčků. Brambory s vejci jemně osolte. Začněte a skončete vrstvou brambor.

Pečte dozlatova přibližně 30 minut.

Pátek: Ryba se zelenými fazolkami

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku koření curry madras
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 lžičku kurkumy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g filé z tresky (pro větší hladovce 400 g)
  • 300 g zelených fazolových lusků
  • 3 dcl kokosového mléka

  • sůl
  • 1 lžíci cukru
  • 3 lžíce bezlepkové sójové omáčky
  • 1 lžíci citrónové šťávy
karí z tresky a fazolek bez mléka bez lepku

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Koření si odměřte do jedné misky. Filé nakrájejte na tenké plátky, fazolky na velikost sousta či menší.

V hluboké pánvi rozpalte 3 lžíce oleje. Orestujte fazolky dokřupava. Vsypte cibuli a restujte, dokud nezačne růžovět. Přidejte česnek a nechte rozvonět. Zasypte vším kořením a za stálého míchání čekejte na změnu vůně. Vmíchejte nudličky tresky, krátce orestujte, podlijte kokosovým mlékem a zakryté pod pokličkou nechte 5 minut mírně probublávat.

Dochuťte solí, cukrem, šťávou z citrónu a sójovou omáčkou.

Podávejte s rýží uvařenou podle středečního návodu.

Krásný den, dobrou chuť a hodně sil a trpělivosti do školních dní v domácím režimu.

Od pondělí do pátku: s dětmi za zády

Školní rok i nadále pokračuje ve znamení distanční výuky a z maminek se stávají superhrdinky zastávající vedle vlastní práce také všechny myslitelné i nemyslitelné funkce, soukromou učitelkou počínaje a kuchařkou nekonče. A to vše s dětmi za zády. Máte můj plný obdiv! 

Abych vám trochu usnadnila vaši kuchařskou roli, přináším vám novou týdenní inspiraci na jednoduchá jídla bez lepku i mléka, která dokážete ve své kuchyni vykouzlit, zatímco si děti uklízejí sešity po skončení online výuky.

Pondělí: Což takhle dát si špenát?

Na špenát pro 4 jedlíky budete potřebovat:

  • 150 g uzeného boku (slaniny)
  • 2 lžíce sádla
  • 3 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 450 g mraženého špenátového protlaku
  • 1,5 dcl kokosového mléka
  • sůl
špenát bez lepku bez mléka

Uzený bok nakrájejte na malé kostičky, cibuli oloupejte a nasekejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Zmražený protlak nechte rozpustit.

V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, přidejte kostičky uzeného boku a opražte. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Následně nechte v pánvi krátce rozvonět česnek.

Zasypejte rýžovou moukou a za neustálého míchání opražte. Nakonec přidejte špenát, rozmíchejte směs dohladka a za občasného promíchání vařte 10 minut. Na závěr zjemněte chuť kokosovým mlékem a dochuťte solí.

Podávejte s vařenými brambory a sázenými vejci.

Úterý: Těstoviny hotové za 3 - 2 - 1 - "K obědu!"

Na omáčku pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 200 g mražené kukuřice
  • 500 g rajčatové pasatty
  • 1 lžička oblíbené směsi bylinek
  • 1 velkou plechovku tuňáka
  • sůl

  • bezlepkové těstoviny
těstoviny s tuňákem bez lepku bez mléka

V hluboké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vsypte kukuřici a restujte dokřupava. Přidejte pasattu, bylinky a nechte probublávat za občasného promíchání do zhoustnutí.

Dosolte podle chuti, vmíchejte tuňáka a uvařené bezlepkové těstoviny a servírujte.

Středa: Smažená rýže

Pro 4 obědvající budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • 1,5 lžíce slunečnicového oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 3/4 lžičky soli

  • 1 lžíci sádla (či slunečnicového oleje)
  • 300 g mražené zeleniny (pokrájené na kostičky)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce nasekané jarní cibulky
  •  1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku sušeného tymiánu

  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • sůl
smažená rýže bez lepku bez mléka

Uvařte rýži: Odměřenou rýži propláchněte. V menším hrnci se silným dnem rozpalte olej, vsypte rýži a orestujte, aby každé zrnko bylo obaleno v oleji. Zalijte vodou, osolte a zakryjte pokličkou. Jakmile se začne vařit, stáhněte teplotu na střední stupeň a vařte do úplného vstřebání tekutiny, přibližně 20 minut.

V hluboké pánvi rozpalte sádlo či olej, vsypte zeleninu a restujte dokřupava. Přidejte česnek, cibulku, oregano a tymián a nechte rozvonět. Vsypte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte

Shrňte směs v pánvi ke kraji, doprostřed vlijte olej, rozklepnutá vejce a za průběžného promíchávání nechte ztuhnout. Osolte.

Na talíře rozdělte míchaná vejce a zeleninovo-rýžovou směs.

Čtvrtek: Jednoduché francouzské brambory

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1,2 kg brambor
  • 4 špekáčky
  • 4 vejce

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a propasírujte přes kolečko. Vejce uvařte natvrdo. Špekáčky oloupejte (volitelný krok) a nakrájejte na kostičky.

Troubu předehřejte na 200 °C.

V zapékací misce vrstvěte kostičky brambor, vejce nastrouhaná přes kolečko a kostičky špekáčků. Brambory s vejci jemně osolte. Začněte a skončete vrstvou brambor.

Pečte dozlatova přibližně 30 minut.

Pátek: Ryba se zelenými fazolkami

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku koření curry madras
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 lžičku kurkumy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g filé z tresky (pro větší hladovce 400 g)
  • 300 g zelených fazolových lusků
  • 3 dcl kokosového mléka

  • sůl
  • 1 lžíci cukru
  • 3 lžíce bezlepkové sójové omáčky
  • 1 lžíci citrónové šťávy
karí z tresky a fazolek bez mléka bez lepku

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Koření si odměřte do jedné misky. Filé nakrájejte na tenké plátky, fazolky na velikost sousta či menší.

V hluboké pánvi rozpalte 3 lžíce oleje. Orestujte fazolky dokřupava. Vsypte cibuli a restujte, dokud nezačne růžovět. Přidejte česnek a nechte rozvonět. Zasypte vším kořením a za stálého míchání čekejte na změnu vůně. Vmíchejte nudličky tresky, krátce orestujte, podlijte kokosovým mlékem a zakryté pod pokličkou nechte 5 minut mírně probublávat.

Dochuťte solí, cukrem, šťávou z citrónu a sójovou omáčkou.

Podávejte s rýží uvařenou podle středečního návodu.

Krásný den, dobrou chuť a hodně sil a trpělivosti do školních dní v domácím režimu.

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments