RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nepečené tyčinky

Ač se letos jaro malinko pozapomnělo a stále koketuje se zimou, rozhodla jsem se vyhlásit sezónu výletů nejen za humna za zahájenou. A to znamená i vymýšlení svačin do auta či vlaku a jídel, která se dají sbalit na cestu a jíst z ruky. A protože nic nedodá ztracenou energii tak rychle a zdravě, jako ovocné tyčinky s oříšky, vločkami a semínky, začnu jimi.

Nové formičky

Čirou náhodou jsem při online nákupu narazila na formičky na zdravé tyčinky od Tescomy. Rozhodla jsem se je prozkoumat a přihodila jsem je do e-košíku k jablkům.

V papírové krabičce krabičce dorazilo celkem 6 formiček na tyčinky a malý sešitek s recepty v 10 jazycích. Podle popisku lze formičky použít na přípravu nepečených i pečených tyčinek. Umyla jsem formičky, prolistovala brožurku a pustila jsem se do přípravy Snídaňových tyčinek s ovesnými vločkami, které mi padly do oka.

První dojmy a postřehy

Podle „Návodu k použití“ je nutné všechny suroviny ze seznamu v příslušném receptu nahrubo rozmixovat, vzniklou lepivou směsí naplnit silikonové formičky vložené do plastových vaniček, uzavřít do lisu a dát na hodinu ztuhnout do ledničky.

Vzhledem k tomu, že základem tyčinek je arašídové máslo a sušené meruňky mám nakrájené na kostičky, rozhodla jsem se upustit od mixování a vše jen promíchat lžící v míse, což se zadařilo. Výsledná směs byla poněkud mokřejší a z formiček při lisování trochu přetekla. (Jestli za to mohl fakt, že jsem polovinu množství sušeného ovoce nahradila nasekanou čokoládou, nemixování, nebo zda jsem měla při plnění formiček ještě víc přitlačit, to snad zjistím s dalšími pokusy.) Po hodině tuhnutí v ledničce byly při vyklopení tyčinky ještě měkké. Vyrovnala jsem je tedy na rovný talíř, odstranila přebytečnou vytlačenou hmotu a dala zpátky do chladu.

Výsledná chuť je mírně nasládlá, charakteristicky arašídová. Ovesné vločky lze zaznamenat spíše ve struktuře než chuti tyčinky. A ač meruňky a čokoláda jsou zastoupeny doslova 50 na 50, prim v chuti hraje čokoláda.

S formičkami jako takovými se mi manipulovalo snadno, tyčinky z nich šly vyklopit lehce a umyté byly během chvilky. Jedinou výtku bych snad mohla vznést proti nízkému počtu formiček v balení – ale to lze obratem ruky napravit zakoupením druhé sady.

Nepečené snídaňové tyčinky

Na 6 tyčinek budete potřebovat:

  • 100 g bezlepkových ovesných vloček
  • 100 g arašídového másla
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g 70 % čokolády
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžíce medu
nepečené tyčinky bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Meruňky i čokoládu nasekejte na malé kostičky.
  2. V míse důkladně smíchejte všechny suroviny do lepivého, hutného těsta.
  3. Rozdělte těsto rovnoměrně do formiček a upěchujte.
  4. Formičky ve vaničkách naskládejte na sebe a přiklopte víčkem. Pružné uzávěry po stranách zároveň natáhněte a nasaďte do zářezů ve víčku.
  5. Nechte tyčinky alespoň 1 hodinu, ale raději i 2,5 hodiny, tuhnout v chladu (ideálně v ledničce).
  6. Hotové tyčinky opatrně vyklopte a v uzavíratelné krabičce uložte znovu do chladu a sucha.

Krásný den a dobrou chuť (nejen) na cestách!

Nepečené tyčinky

Ač se letos jaro malinko pozapomnělo a stále koketuje se zimou, rozhodla jsem se vyhlásit sezónu výletů nejen za humna za zahájenou. A to znamená i vymýšlení svačin do auta či vlaku a jídel, která se dají sbalit na cestu a jíst z ruky. A protože nic nedodá ztracenou energii tak rychle a zdravě, jako ovocné tyčinky s oříšky, vločkami a semínky, začnu jimi.

Nové formičky

Čirou náhodou jsem při online nákupu narazila na formičky na zdravé tyčinky od Tescomy. Rozhodla jsem se je prozkoumat a přihodila jsem je do e-košíku k jablkům.

V papírové krabičce krabičce dorazilo celkem 6 formiček na tyčinky a malý sešitek s recepty v 10 jazycích. Podle popisku lze formičky použít na přípravu nepečených i pečených tyčinek. Umyla jsem formičky, prolistovala brožurku a pustila jsem se do přípravy Snídaňových tyčinek s ovesnými vločkami, které mi padly do oka.

První dojmy a postřehy

Podle „Návodu k použití“ je nutné všechny suroviny ze seznamu v příslušném receptu nahrubo rozmixovat, vzniklou lepivou směsí naplnit silikonové formičky vložené do plastových vaniček, uzavřít do lisu a dát na hodinu ztuhnout do ledničky.

Vzhledem k tomu, že základem tyčinek je arašídové máslo a sušené meruňky mám nakrájené na kostičky, rozhodla jsem se upustit od mixování a vše jen promíchat lžící v míse, což se zadařilo. Výsledná směs byla poněkud mokřejší a z formiček při lisování trochu přetekla. (Jestli za to mohl fakt, že jsem polovinu množství sušeného ovoce nahradila nasekanou čokoládou, nemixování, nebo zda jsem měla při plnění formiček ještě víc přitlačit, to snad zjistím s dalšími pokusy.) Po hodině tuhnutí v ledničce byly při vyklopení tyčinky ještě měkké. Vyrovnala jsem je tedy na rovný talíř, odstranila přebytečnou vytlačenou hmotu a dala zpátky do chladu.

Výsledná chuť je mírně nasládlá, charakteristicky arašídová. Ovesné vločky lze zaznamenat spíše ve struktuře než chuti tyčinky. A ač meruňky a čokoláda jsou zastoupeny doslova 50 na 50, prim v chuti hraje čokoláda.

S formičkami jako takovými se mi manipulovalo snadno, tyčinky z nich šly vyklopit lehce a umyté byly během chvilky. Jedinou výtku bych snad mohla vznést proti nízkému počtu formiček v balení – ale to lze obratem ruky napravit zakoupením druhé sady.

Nepečené snídaňové tyčinky

Na 6 tyčinek budete potřebovat:

  • 100 g bezlepkových ovesných vloček
  • 100 g arašídového másla
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g 70 % čokolády
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžíce medu
nepečené tyčinky bez lepku bez mléka

Postup:

  1. Meruňky i čokoládu nasekejte na malé kostičky.
  2. V míse důkladně smíchejte všechny suroviny do lepivého, hutného těsta.
  3. Rozdělte těsto rovnoměrně do formiček a upěchujte.
  4. Formičky ve vaničkách naskládejte na sebe a přiklopte víčkem. Pružné uzávěry po stranách zároveň natáhněte a nasaďte do zářezů ve víčku.
  5. Nechte tyčinky alespoň 1 hodinu, ale raději i 2,5 hodiny, tuhnout v chladu (ideálně v ledničce).
  6. Hotové tyčinky opatrně vyklopte a v uzavíratelné krabičce uložte znovu do chladu a sucha.

Krásný den a dobrou chuť (nejen) na cestách!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments