Magdaleniny mandlové pochroutky

„Do těsta, které právě válíte, patří dvě kila mouky, hrudka másla, krapet droždí,  tucet vajec a dva litry mléka, nejlépe kravského; když není kravské, stačí i oslí.“

Také vám scéna z pohádky Svatojánský věneček režiséra Jiřího Stracha připomíná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové? Tato česká buditelka a spisovatelka je v současnosti ponejvíce známá coby autorka receptů začínájících slovy „vraz tam kopu vajec.“ Vzala jsem její objemnou kuchařku do ruky a nalistovala jsem si kapitolu zvanou „Koláčky a rozličné pamlsky“ v naději, že v ní objevím inspiraci na tradiční cukroví. A našla jsem: pochroutky z hořkých mandlí! Tradiční české cukroví z poloviny 19. století – bez lepku, bez mléka, šlehačky či másla.

Pochroutky z hořkých mandlí Magdaleny Dobromily Rettigové

Ustrouhej čtvrt libry sladkých a čtvrt libry hořkých oloupaných mandlí na struhadle, dej je na mísu, pak k tomu dej půl libry tlučeného cukru, zamíchej do toho sníh ze sedmi neb osmi bílků, dej papír na plech, dělej malé kulaté hromádky a spěšně peč až dozlatova, pak z papíru smekni. Můžeš je také na oplatky dělat; a když chceš, můžeš také samé sladké mandle vzít a k tomu kůru z jednoho citronu, drobně krájenou, dát.

mandlové pochroutky bez lepku bez mléka

Popravdě netuším, na kolik stupňů ani jak dlouho znamená „spěšně peč až dozlatova“ a hořké mandle ve spíži nemám. Řídila jsem se tedy doporučenou teplotou uváděnou v receptech na kokosky a namísto hořkých mandlí jsem použila mandlovou mouku a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.

Výsledné mandlové pochroutky jsou úchvatně citrónově voňavé a pusinkově sladké. Přesvědčte se sami. 🙂

Mandlové pochroutky (současným slovníkem)

Na plech pochroutek (40 ks) budete potřebovat:

  • 115 g mandlové mouky
  • 115 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 2 lžíce struhané citrónové kůry

Troubu předehřejte na 140 °C se zapnutým horkovzduchem. Plech vyložte pečicím papírem.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do sněhu všlehejte moučkový cukr. Ohebnou stěrkou jemně zapracujte mandlovou mouku a citronovou kůru.

Pomocí navlhčené lžičky tvarujte na plech malé bochánky. Nechte mezi nimi alespoň 1,5 cm místa, mírně se během pečení roztečou.

Pečte 30 min do mírného zezlátnutí. Nechte na plechu vychladnout. 

Skladujte ve své oblíbené krabičce na cukroví.

Krásný adventní čas a dobrou chuť!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *