RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Magdalenina hrachová polívka

Začal půst. Posypeme si hlavy i krajíce chleba popelem, na tvář nasadíme útrpný výraz (hmmm, ten pod respirátorem moc vidět nebude) a na dveře řeznictví vyvěsíme tabulky „do Velikonoc zavřeno“.

OK, přeháním a dobře to vím. 😀 „Půst není o tom, že si posypeme krajíc chleba popelem!“ říkával s oblibou jeden kněz. Vezměte ho se mnou za slovo, popel ponechme tam, kam patří – v ohništi – a pojďme vařit. 

Dnes  jsem se rozhodla poohlédnout po nové inspiraci pro náš jídelní repertoár opět v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v ní věnuje postním jídlům nejednu stránku. Přeskočím recepty s raky a šneky a nalistuji polévky. Hrachová polívka – to bude pro dnešek to pravé.

Postní hrachová polívka Magdalény Dobromily Rettigové

„Uvař hrách, též měkce rozmíchej ho a vlej na něj petruželové vody, nech trochu povařit, proceď, zapraž s přižloutlou jíštičkou, v které drobince pokrájenou cibulku spejchnout nechat můžeš, asi 2 stroužky dobře rozetřeného česneku též do ní dát můžeš, jakož trochu květu, a chceš-li, též trochu majoránky, která se ale také vynechat může, a na smaženou žemličku vylej.

Petruželová voda a záhady objemu

Recept na 5 žejdlíků petruželové vody je v kuchařce uveden jen o pár stránek dále, žádnou paniku. Jedná se v podstatě o superjednoduchý zeleninový vývar z jednoho celeru, dvou kořenů petržele, hrsti hrachu a petrželové nati. Pro obohacení chuti doporučuje paní Rettigová přidat vnitřnosti z ryby, hlavičku z lína, malého kapříka či několik raků. Máte-li je (narozdíl ode mne) po ruce v potoce za domem, napište mi prosím  dolů do komentářů , jak s nimi polévka chutnala.

Pět staročeských žejdlíků odpovídá objemu 1,75 litru. Na hrnec hrachové polévky pro čtyři strávníky mi stačilo 3/4 litru petruželové vody, proto jsem zbytek vývaru zamrazila.

V receptu není vůbec uvedeno množství hrachu, proto se nebojte s receptem si hrát, tak jako jsem to udělala já. Nepropočítáváte přistání na Měsíci, vaříte svou staročeskou hrachovou polévku. 😉

Hrachová polévka

Na hrnec polévky budete potřebovat:

  • 250 g sušeného půleného žlutého hrachu
  • 500 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření

  • 2 mrkve
  • 2 petržel
  • 1/4 celeru
  • hrst (mražené) petrželové nati
  • 1 lžičku soli
  • 1,75 l vody

  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 1 lžíce rýžové mouky

  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového květu
hrachová polévka bez lepku bez mléka

Nejprve dejte vařit hrách: Odvážený hrách propláchněte pod tekoucí vodou, v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl a koření a přiveďte k varu. Stáhněte výkon plotýnky (resp. plamen), aby hrách pod pokličkou pouze probublával, seberte lžící vzniklou pěnu a nechte pomalu vařit 60 minut.

Zatímco se hrách vaří, připravte petruželovou vodu: Oškrábejte kořenovou zeleninu, nakrájejte ji na přibližně stejně velké kousky, zalijte vodou a spolu se solí a petrželovou natí vařte doměkka. Poté vývar sceďte.

Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.

V polévkovém hrnci rozehřejte sádlo či olej, vsypte cibuli a orestujte dozlatova. Zasypejte rýžovou moukou a promíchejte. Zalijte 0,5 l petruželové vody a dobře rozmíchejte. Za občasného míchání provařte 10 minut.

K uvařenému hrachu vlijte 0,25 l petruželové vody a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.

Smíchejte hrachovou a jíškovou část polévky dohromady. Dochuťte špetkou muškátového květu a podle potřeby také dosolte. Nechte polévku krátce probublat.

Podávejte s osmaženými kostičkami včerejší focaccii, kterou jste včera nedojedli k večeři.

Krásný den a dobrou chuť!

Magdalenina hrachová polívka

Začal půst. Posypeme si hlavy i krajíce chleba popelem, na tvář nasadíme útrpný výraz (hmmm, ten pod respirátorem moc vidět nebude) a na dveře řeznictví vyvěsíme tabulky „do Velikonoc zavřeno“.

OK, přeháním a dobře to vím. 😀 „Půst není o tom, že si posypeme krajíc chleba popelem!“ říkával s oblibou jeden kněz. Vezměte ho se mnou za slovo, popel ponechme tam, kam patří – v ohništi – a pojďme vařit. 

Dnes  jsem se rozhodla poohlédnout po nové inspiraci pro náš jídelní repertoár opět v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v ní věnuje postním jídlům nejednu stránku. Přeskočím recepty s raky a šneky a nalistuji polévky. Hrachová polívka – to bude pro dnešek to pravé.

Postní hrachová polívka Magdalény Dobromily Rettigové

„Uvař hrách, též měkce rozmíchej ho a vlej na něj petruželové vody, nech trochu povařit, proceď, zapraž s přižloutlou jíštičkou, v které drobince pokrájenou cibulku spejchnout nechat můžeš, asi 2 stroužky dobře rozetřeného česneku též do ní dát můžeš, jakož trochu květu, a chceš-li, též trochu majoránky, která se ale také vynechat může, a na smaženou žemličku vylej.

Petruželová voda a záhady objemu

Recept na 5 žejdlíků petruželové vody je v kuchařce uveden jen o pár stránek dále, žádnou paniku. Jedná se v podstatě o superjednoduchý zeleninový vývar z jednoho celeru, dvou kořenů petržele, hrsti hrachu a petrželové nati. Pro obohacení chuti doporučuje paní Rettigová přidat vnitřnosti z ryby, hlavičku z lína, malého kapříka či několik raků. Máte-li je (narozdíl ode mne) po ruce v potoce za domem, napište mi prosím  dolů do komentářů , jak s nimi polévka chutnala.

Pět staročeských žejdlíků odpovídá objemu 1,75 litru. Na hrnec hrachové polévky pro čtyři strávníky mi stačilo 3/4 litru petruželové vody, proto jsem zbytek vývaru zamrazila.

V receptu není vůbec uvedeno množství hrachu, proto se nebojte s receptem si hrát, tak jako jsem to udělala já. Nepropočítáváte přistání na Měsíci, vaříte svou staročeskou hrachovou polévku. 😉

Hrachová polévka

Na hrnec polévky budete potřebovat:

  • 250 g sušeného půleného žlutého hrachu
  • 500 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření

  • 2 mrkve
  • 2 petržel
  • 1/4 celeru
  • hrst (mražené) petrželové nati
  • 1 lžičku soli
  • 1,75 l vody

  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 1 lžíce rýžové mouky

  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového květu
hrachová polévka bez lepku bez mléka

Nejprve dejte vařit hrách: Odvážený hrách propláchněte pod tekoucí vodou, v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl a koření a přiveďte k varu. Stáhněte výkon plotýnky (resp. plamen), aby hrách pod pokličkou pouze probublával, seberte lžící vzniklou pěnu a nechte pomalu vařit 60 minut.

Zatímco se hrách vaří, připravte petruželovou vodu: Oškrábejte kořenovou zeleninu, nakrájejte ji na přibližně stejně velké kousky, zalijte vodou a spolu se solí a petrželovou natí vařte doměkka. Poté vývar sceďte.

Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.

V polévkovém hrnci rozehřejte sádlo či olej, vsypte cibuli a orestujte dozlatova. Zasypejte rýžovou moukou a promíchejte. Zalijte 0,5 l petruželové vody a dobře rozmíchejte. Za občasného míchání provařte 10 minut.

K uvařenému hrachu vlijte 0,25 l petruželové vody a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.

Smíchejte hrachovou a jíškovou část polévky dohromady. Dochuťte špetkou muškátového květu a podle potřeby také dosolte. Nechte polévku krátce probublat.

Podávejte s osmaženými kostičkami včerejší focaccii, kterou jste včera nedojedli k večeři.

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments