RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kváskový nehnětený chléb bez špetky lepku

Vypěstovali jste si svůj bezlepkový kvásek? Gratuluji! Pusťte se dnes se mnou do pečení kváskového bezlepkového chleba. Zvládnete ho, to mi věřte.

Mé roky s domácím chlebem

Pocházím z Moravy a vypečené rohlíky a výborný chléb bývaly u nás základem snídaní i večeří. Když jsme se s manželem po svatbě odstěhovali na druhý konec republiky, marně jsem v místních obchodech hledala chléb lahodící našim chuťovým pohárkům. 

Jednoho dne došla manželovi trpělivost s mým fňukáním a pronesl památnou větu: „Tak ten chleba prostě upeč!“ A bylo vymalováno.

Nutno podotknout, že se to stalo před 9 lety, ještě v dobách, kdy najít na internetu recept na chléb se rovnalo zázraku, co na tom, že byl z droždí. Ač jsem tehdy s kynutým pečením příliš zkušeností neměla, vzala jsem první rozumně vyhlížející recept, vyhrnula jsem si rukávy a pustila se do svých prvních chlebových pokusů.

Pak přišla éra nehnětené Šumavy pana Cuketky, následovaná kváskováním s Maškrtnicí a facebookovou skupinou Pečem pecenA pak… pak jsem ze dne na den o svůj vymazlený kváskový chléb přišla.

A začala jsem odznova. 

Po 2,5 roce od prvních, stěží poživatelných tvrdých cihel, vám mohu prozradit svůj recept na super jednoduchý vláčný bezlepkový kváskový chléb plný semínek. Inspirací mi byl celozrnný žitný chléb podle Maškrtnice, který jsme si v dobách lepkových doma všichni oblíbili a podle vypsaného receptu jej dokázala upéct i naše sedmiletá cácorka. Věřím, že pokud se vám povedl vypěstovat bezlepkový kvásek, povede se vám také upéct tento chléb. Doufám, že vám zachutná a recept zařadíte do své rodinné kuchařky bez lepku, bez mléka i bez vajec.

Bezlepkový chléb z formy

Nejprve si 12 hodin (večer, než půjdete spát) před samotným zaděláváním chleba rozkrmte kvásek: 

Smíchejte v misce či litrové odměrce 1 vrchovatou lžíci rýžového kvásku, 150 g rýžové mouky a 150 – 175 ml vody. Měli byste získat husté rýžové těsto, které již znáte ze zadělávání kvásku, leč ve větším objemu. Zakryjte ho potravinářskou fólií či voskovaným ubrouskem a nechte v teple a bezvětří zcela prokvasit – zvětší při tom dvojnásobně svůj objem, probublinkuje a zřídne.

Kvásek, který vám zbyde po zadělání chleba, zahustěte rýžovou moukou. Jeho konzistence by měla být o kapku hustší, než při krmení. Svůj bezlepkový kvásek uchovávejte zakrytý ve sklenici v ledničce do dalšího pečení.

Na 1 bochník chleba budete potřebovat:

  • 25 g himalájské růžové soli
  • 250 g pohankové mouky
  • 125 g tapiokového škrobu
  • 175 g ovesných bezlepkových vloček
  • 175 g slunečnicových semínek
  • 75 g dýňových semínek
  • 2 lžíce psyllia (cca 12 g)

  • 250 g rýžového kvásku
  • 100 g medu
  • 650 ml vody

  • sádlo nebo olej na vymazání formy
  • ovesné bezlepkové vločky na vysypání formy
  • slunečnicová semínka na posypání
kváskový nehnětený bezlepkový chléb

Formu na chleba vymažte sádlem (pro vegetariánskou variantu rostlinným olejem) a vysypte jemnými ovesnými bezlepkovými vločkami. Stačí i pouhé vymazání, pokud vám vločky dojdou – pro ten případ doporučuji vymazat formu sádlem za studena a dát na chvilku do ledničky, bude se vám chléb po upečení snáze vyklápět.

Ve velké zadělávací míse smíchejte nejprve pečlivě všechny suché suroviny. (Tento krok nikdy nepřeskakujte, bez něj se vám v těstě vytvoří nerozmíchatelné hrudky škrobu.) Do sypké směsi vmíchejte metličkou naráz kvásek, tekutý med a vodu. Pracujte rychle, protože těsto díky psylliu poměrně rychle houstne.

Těsto vyškrábněte z mísy do formy, uhlaďte, posypte slunečnicí a přikryté nechte v teple kynout 4 hodiny.

Až bude forma plná (těsto zdvojnásobí svůj objem), nahřejte troubu na 240 °C. Vložte chléb ve formě do trouby a pečte 15 minut, pak stáhněte teplotu na 210 °C a pečte dalších 30 minut. Vyklopte opatrně bochník na plech a vraťte zpátky do trouby na 20 minut k dopečení.

Hotový voňavý chléb nechte před prvním zakrojením vychladnout na mřížce.

Krásný den a dobrou chuť!

Kváskový nehnětený chléb bez špetky lepku

Vypěstovali jste si svůj bezlepkový kvásek? Gratuluji! Pusťte se dnes se mnou do pečení kváskového bezlepkového chleba. Zvládnete ho, to mi věřte.

Mé roky s domácím chlebem

Pocházím z Moravy a vypečené rohlíky a výborný chléb bývaly u nás základem snídaní i večeří. Když jsme se s manželem po svatbě odstěhovali na druhý konec republiky, marně jsem v místních obchodech hledala chléb lahodící našim chuťovým pohárkům. 

Jednoho dne došla manželovi trpělivost s mým fňukáním a pronesl památnou větu: „Tak ten chleba prostě upeč!“ A bylo vymalováno.

Nutno podotknout, že se to stalo před 9 lety, ještě v dobách, kdy najít na internetu recept na chléb se rovnalo zázraku, co na tom, že byl z droždí. Ač jsem tehdy s kynutým pečením příliš zkušeností neměla, vzala jsem první rozumně vyhlížející recept, vyhrnula jsem si rukávy a pustila se do svých prvních chlebových pokusů.

Pak přišla éra nehnětené Šumavy pana Cuketky, následovaná kváskováním s Maškrtnicí a facebookovou skupinou Pečem pecenA pak… pak jsem ze dne na den o svůj vymazlený kváskový chléb přišla.

A začala jsem odznova. 

Po 2,5 roce od prvních, stěží poživatelných tvrdých cihel, vám mohu prozradit svůj recept na super jednoduchý vláčný bezlepkový kváskový chléb plný semínek. Inspirací mi byl celozrnný žitný chléb podle Maškrtnice, který jsme si v dobách lepkových doma všichni oblíbili a podle vypsaného receptu jej dokázala upéct i naše sedmiletá cácorka. Věřím, že pokud se vám povedl vypěstovat bezlepkový kvásek, povede se vám také upéct tento chléb. Doufám, že vám zachutná a recept zařadíte do své rodinné kuchařky bez lepku, bez mléka i bez vajec.

Bezlepkový chléb z formy

Nejprve si 12 hodin (večer, než půjdete spát) před samotným zaděláváním chleba rozkrmte kvásek: 

Smíchejte v misce či litrové odměrce 1 vrchovatou lžíci rýžového kvásku, 150 g rýžové mouky a 150 – 175 ml vody. Měli byste získat husté rýžové těsto, které již znáte ze zadělávání kvásku, leč ve větším objemu. Zakryjte ho potravinářskou fólií či voskovaným ubrouskem a nechte v teple a bezvětří zcela prokvasit – zvětší při tom dvojnásobně svůj objem, probublinkuje a zřídne.

Kvásek, který vám zbyde po zadělání chleba, zahustěte rýžovou moukou. Jeho konzistence by měla být o kapku hustší, než při krmení. Svůj bezlepkový kvásek uchovávejte zakrytý ve sklenici v ledničce do dalšího pečení.

Na 1 bochník chleba budete potřebovat:

  • 25 g himalájské růžové soli
  • 250 g pohankové mouky
  • 125 g tapiokového škrobu
  • 175 g ovesných bezlepkových vloček
  • 175 g slunečnicových semínek
  • 75 g dýňových semínek
  • 2 lžíce psyllia (cca 12 g)

  • 250 g rýžového kvásku
  • 100 g medu
  • 650 ml vody

  • sádlo nebo olej na vymazání formy
  • ovesné bezlepkové vločky na vysypání formy
  • slunečnicová semínka na posypání
kváskový nehnětený bezlepkový chléb

Formu na chleba vymažte sádlem (pro vegetariánskou variantu rostlinným olejem) a vysypte jemnými ovesnými bezlepkovými vločkami. Stačí i pouhé vymazání, pokud vám vločky dojdou – pro ten případ doporučuji vymazat formu sádlem za studena a dát na chvilku do ledničky, bude se vám chléb po upečení snáze vyklápět.

Ve velké zadělávací míse smíchejte nejprve pečlivě všechny suché suroviny. (Tento krok nikdy nepřeskakujte, bez něj se vám v těstě vytvoří nerozmíchatelné hrudky škrobu.) Do sypké směsi vmíchejte metličkou naráz kvásek, tekutý med a vodu. Pracujte rychle, protože těsto díky psylliu poměrně rychle houstne.

Těsto vyškrábněte z mísy do formy, uhlaďte, posypte slunečnicí a přikryté nechte v teple kynout 4 hodiny.

Až bude forma plná (těsto zdvojnásobí svůj objem), nahřejte troubu na 240 °C. Vložte chléb ve formě do trouby a pečte 15 minut, pak stáhněte teplotu na 210 °C a pečte dalších 30 minut. Vyklopte opatrně bochník na plech a vraťte zpátky do trouby na 20 minut k dopečení.

Hotový voňavý chléb nechte před prvním zakrojením vychladnout na mřížce.

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 2 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments