Focaccia silvestrovská

Krásný povánoční den! Přihlašte se, prosím, kdo z vás nemá spojené silvestrovské občerstvení s jednohubkami a chlebíčky? Najde se tu někdo takový? Mým vzpomínkám na oslavy konce roku v dětství dominují šunkové chlebíčky a jednohubky s česnekovou pomazánkou z tetiny kuchyně.

Nespolečenskou, pronikavě vonící pomazánku si nechám na jindy, ale jednohubky a chlebíčky zítra u nás budou. A mohou být i u vás, vždyť jste se mnou focacciu bez lepku již pekli. Použijte čistou focacciu namísto rohlíků a veky k tvorbě bezlepkových jednohubek a chlebíčků se svou oblíbenou pomazánkou či salátem a máte vyhráno!

Toužíte po upgradu? Dámy a pánové, dovolte, abych vám představila hit silvestra 2020: sendviče a jednohubky bez lepku, bez mléka a bez vajec!

PB & jam sandwiches

PB & jam sandwiches jsou oblíbenou americkou svačinou. Překonejte svůj ostych z této – pro nás neobvyklé – kombinace a zařaďte ji na své silvestrovské menu. Překvapení zaručeno.

Na sendviče budete potřebovat:

  • hotovu focacciu bez obložení
  • arašídové máslo (alias PB = peanut butter)
  • džem, marmeládu či povidla dle vlastní chuti

Upečenou, vychladlou focacciu nakrájejte na čtverečky nebo trojúhelníčky ve velikosti, která se bude dobře brát do ruky. Každý kousek rozkrojte ještě podélně na dva stejné plátky. Jeden namažte arašídovým máslem, druhý vybraným džemem a přiklopte zpátky. 

Nabízejte s americkým úsměvem. 😀

Tajný soukromý tip: Nejraději mám tyto sendviče právě s posledně zmiňovanými švestkovými povidly. Napište mi do komentářů, jaká kombinace arašídového másla a džemu zachutnala nejvíce právě vám?

Pečené jednohubky bez lepku

Jednodušší příprava jednohubek pravděpodobně neexistuje! Navíc mají tu výhodu, že se vám nerozpadnou v ruce, ani nehrozí, že spadnou – na potvrzení pravidla schválnosti – namazanou stranou dolů.

Na přípravu pečených jednohubek potřebujete:

  • vykynuté těsto na focacciu
  • kvalitní párky nakrájené na centimetrové kousky
  • celé vypeckované olivy
  • sušená rajčata naložená v oleji

Jakmile budete mít těsto na focacciu připravené na plechu, zabořte do něj v pravidelných, asi 2 – 3 cm rozestupech špalíčky párku, celé vypeckované olivy či stejně velké kousky sušených rajčat. Pečte dozlatova 25 – 30 minut v troubě předehřáté na 210 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.

Po vychladnutí nakrájejte focacciu na kousky velikosti sousta, v jejichž středu budou kousky párku, sušených rajčat či olivy. Podávejte jen tak či ozdobené lístkem bazalky.

Přeji vám veselý závěr roku 2020 a do nového roku 2021 pevné zdraví, kopu štěstí a 365 dní vychutnaných naplno, ač bez lepku a mléka. Těším se na shledanou opět zde na blogu!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *