Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bezlepkový velikonoční mazanec

Umanutost! To je to slovo, které charakterizuje mé uplynulé dva týdny. Usmyslela jsem si, že o těchto Velikonocích bude po dlouhé době opět na svátečním stole mazanec. No jo, jenže jak na to – bez lepku a bez másla? Otevřela jsem kuchařku mistra cechu kuchařského Romana Vaňka a tam stálo: hladká mouka, polohrubá mouka, mléko, cukr, máslo…

No nic, jde se experimentovat! Docela obdivuji manžela a dcerky, že se jim ty moje mazancové pokusy ještě nepřejedly. Každopádně díky mé vytrvalosti a jejich mlsným jazýčkům vám mohu dnes představit recept na mazanec pro letošní velikonoční nedělní ráno.

Pár tipů k postupu

Tento recept můžete mít celý nejen bez lepku a bez mléka, ale též bez vajec (tedy vegan friendly). Z pokusů „s“ i „bez“ vajec vyšel chutněji mazanec s jablečným pyré. Ta dnešní, vítězná varianta, je vajíčkem pomašlovaná – dělá hezký lesklý povrch a zabraňuje vysušení mandlí. Pokud vejce vynecháte úplně, potřete na závěr povrch mazance směsí oleje a tuzemáku 2x tak důkladně.

Mazanec nechávám kynout v plastové misce a peču ve skleněné zapékací misce přibližně stejném průměru 20 – 21,5 cm. (Jak na to, aby mi těsto drželo tvar, jsem zatím nepřišla. Až se tak stane, najdete tady na blogu recept. Slibuji.)

Zapékací misku i s víkem v troubě předehřívám minimálně 15 minut. Ani to ale nikdy nezabránilo těsto v přilepení se ke dnu. Proto s dalším pokusem vyzkouším inovaci, kterou jsem zařadila do postupu: na pečičí papír obkleslím plastovou misku a vystřihnuté kolečko před vyklápěním těsta položím na jeho povrch, aby se dostalo mezi těsto a misku a příští mazanec již zůstal po vyklopení v jednom kuse.

 

Mazanec bez lepku i bez mléka

Na 1 mazanec budete potřebovat:

  • 1,5 dcl vody
  • 1,5 lžíce psyllia

  • 30 g droždí
  • 1,5 lžičky třtinového cukru

  • špetku soli
  • 90 g pohankové mouky
  • 90 g kukuřičného nemodifikovaného škrobu
  • 60 g rýžové mouky
  • 60 g cizrnové mouky
  • 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, rozinky…)
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
  • 100 g neochuceného rostlinného jogurtu
  • 125 g jablečného pyré
  • 3 lžíce olivového extra panenského oleje

  • mandlovou mouku a olivový olej na potření těsta a vysypání misky

  • 1 vejce
  • 12 mandlí

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíce tuzemáku

Postup:

  1.  Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat.
  2. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem na kašičku. Počkejte, až začne bublinkovat.
  3.  Mezitím si do velké zadělávací mísy odvažte a dobře promíchejte všechny suché suroviny (od soli po cukr).
  4. (nakrájené) Sušené ovoce s kandovanou pomerančovou kůrou a nastrouhanou citrónovou kůrou zalijte v misce tuzemákem. 
  5. Jablko rozmixujte dohladka na pyré.
  6. Do mísy s moučnou směsí přidejte droždí, psyllium, pyré i jogurt a vypracujte tužší těsto. Zapracujte do těsta ovoce. Nakonec přidejte olej. 
  7. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto 30 minut zrát.
  8. Troubu předehřejte na 240 °C a nechte v ní nahřívat zapékací misku i s víkem.
  9. Misku, ve které bude těsto následně kynout, nejprve obkreslete na pečicí papír a vzniklý kroužek vystřihnětě. Pak ji vymažte olivovým olejem a vysypejte mandlovou moukou.
  10. Po první půl hodině by těsto mělo být vláčnější. Ještě jednou ho vařečkou v míste jemně prohněťte a přesuňte do vysypané misky. Potřete těsto shora lžící olivového oleje, misku zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  11. Spařte a oloupejte mandle, rozšlehejte vajíčko. (Pokud jste na vejce alergičtí či chcete vegan verzi, vejce vynechte.)
  12. Na nakynuté těsto položte vystřižený kroužek pečicího papíru a vyklopte je opatrně do nahřáté misky, rychle pomašlujte vajíčkem, poklaďte mandlemi do tvaru kříže, znovu pomašlujte a přiklopte víkem. (Pro vegan verzi vejce vynechte.) Vložte do trouby a stáhněte teplotu na 210 °C.
  13. Pečte nejprve 30 minut na 210 °C přiklopené. Pak sundejte víko, mazanec znovu pomašlujte a nechte dopéct na 200 °C bez zapnutého horkovzduchu dalších 20 minut.
  14. V kastrůlku zlehka rozpusťte kokosový olej a promíchejte s tuzemákem.
  15. Hotový, ještě horký mazanec potřete směsí kokosového oleje a tuzemáku a nechte vychladnout na mřížce.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

bezlepkový vegan mazanec v kuchyni bez cz velikonoce
Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

0 0 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments