Arašídové sušenky pro Kate

„Tak které?“ pohledem nedočkavě visím na ústech kamarádce, která právě ochutnává světlou i tmavou variantu arašídových sušenek.

„No, víš…“ zaváhá. „Ty světlé jsou vláčnější, ale já mám prostě ráda cokoliv čokoládového, takže u mě vyhrávají ty čokoládové. Jsou úžasné!“

Povzbuzena kamarádčinými slovy sestavuji recept pro blog. A protože já preferuji světlé sušenky a Kate, kvůli které je tento recept i bez žloutků, byla nadšená z obou variant, dostanete dnes ode mne dva recepty v jednom. Odlišuje je 40 g čokolády nastrouhané do těsta pro tmavou barvu a nugetovou chuť, vzpomínku na dětství v 90. letech 20. století. Každá ze sušenek navíc uvnitř ukrývá malé čokoládové překvapení.

Arašídové sušenky s čokoládou

Suroviny na 1 plech sušenek, cca 40 ks:

  • 1 hrnek arašídového másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce ovesné bezlepkové mouky
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžička kardamomu
  • 2 bílky
  • 1/2 hrnečku brusinek
  • cca 40 g 70% čokolády

  • pro čokoládovou variantu navíc 40 g nastrouhané 70% čokolády 
arašídové sušenky bez lepku bez mléka

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Čokoládu nasekejte na čtverečky o hraně dlouhé 1 – 1,5 cm. Brusinky propláchněte pod tekoucí vodou a nadrobno nakrájejte.
  3. Odměřte do mísy arašídové máslo, třtinový cukr, ovesnou mouku, prášek do pečiva a kardamom. Přidejte bílky a vidličkou vypracujte těsto.
  4. Vmíchejte do těsta brusinky, popř. nastrouhanou čokoládu.
  5. Lžičkou nabírejte přibližně stejné kousky těsta. Do každého vmáčkněte čtvereček čokolády. Prsty přitlačte těsto na čokoládu, v dlaních vyválejte zploštělou kuličku, kterou po položení na plech ještě rozmáčknete na velikost padesátikoruny. Mezi budoucími sušenkami ponechte mezeru, ale nebojte, roztékat se nebudou.
  6. Pečte 15 minut se zapnutým horkovzduchem. (Pokud ani vaše trouba nepeče rovnoměrně, po 8 minutách plech otočte.)
  7. Vychladlé sušenky skladujte do snězení v oblíbené uzavíratelné krabičce.

Krásný den a dobrou chuť!

P.S. Která varianta bezlepkových arašídových sušenek vyhrála u vás? Prozraďte mi to prosím ☟ v komentářích. 

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *