Arašídové máslo

domácí arašídové máslo

Máslo. Máslo na chleba, máslo do sušenek, máslo do omáčky… Všude samé máslo. Arašídové máslo na chleba, arašídové máslo do sušenek, arašídové máslo do omáčky… Počkat! Tam jsem ho ještě nezkoušela nacpat. 😀

Americkou luštěninovou pomazánku zvanou arašídové máslo jsem sama pro sebe objevila až před dvěma roky po vysazení lepku a mléka. Ač mám arašídy ráda od dětství, k arašídovému máslu jsem se musela projíst – trvalo mi to celou jednu skleničku. Začínala jsem s kupovanými – ty od Šufánku a Lucky Alvin jsou poctivé a na mé vlastní chuťové pohárky testované.

A pak jsem si vyrobila poprvé vlastní domácí. Bylo výborné! A vše, co jsem k jeho výrobě potřebovala, byly nesolené arašídy (kupuji nejraději od Grizlyho v bio kvalitě) a výkonný mixér. S přibývajícími skleničkami jsem si začínala při přípravě tohoto netradičního másla hrát a zkoušet: tu jsem upražila arašídy víc, tu míň či vůbec (tato varianta nás prozatím nenadchla), mixovala jsem arašídy kratší i delší dobu, připravila jsem jemnou i křupavou variantu, upekla sušenky…

Zkrátka arašídové máslo se natrvalo zabydlelo v naší kuchyni. Najde si cestu i do té vaší?

Domácí arašídové máslo

Na hrnek arašídového másla budete potřebovat

  • 330g vyloupaných arašídů

Krok 1: Pražení

Troubu předehřejte na 180°C.

Arašídy nasypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a se zapnutým horkovzduchem pražte 15 minut. Vždy po 5 minutách troubu otevřete a arašídy promíchejte, popř. potřesete s plechem, aby se arašídy opražily rovnoměrně.

(Pokud máte arašídy již pražené, krok č. 1 vynechejte.)

Krok 2: Mixování

Vychladlé opražené arašídy nasypte do výkonného mixéru a mixujte tak dlouho, dokud arašídy nezmění svou konzistenci z pevné na tekutou. V průběhu mixování bude zapotřebí mixér zastavovat a arašídovou směs stírat ze stěn nádoby dolů, nebo průběžně pěchovat šťouchadlem (má-li váš mixér toto příslušenství), aby výsledek byl kompaktní.

Hotové máslo skladujte v ledničce v uzavíratelné nádobě.


Pokud by vás lákala křupavá varianta, odložte si před mixováním menší část arašídů stranou, podrťte či nakrájejte je a vmíchejte do výsledné hladké pasty. Výsledná podoba vašeho domácího arašídového másla je jen a jen na vás, tak si s ní vyhrajte. Krásný den a dobrou chuť!

Beatrice

Beatrice

Miluji cappuccino a citróny, v kuchyni kouzlím bez lepku a bez mléka.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *